Annonce
"Ideelt set bør dyr, der skal slagtes, transporteres til nærmest slagteri, og levende dyr bør slet ikke transporteres over lange afstande med henblik på opfedning i andre lande", skriver Pia Kjærsgaard (DF). Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Stop lange transporter af kalve

Debat: Hvert år sendes mere end 33.000 danske kalve ud på lange transporter primært til Holland med henblik på opfedning under forhold, der i Danmark ville være ulovlige. Dyrenes Beskyttelse har iværksat en kampagne med det formål at stoppe transporterne, og næsten 50.000 danskere har allerede skrevet under på en protest mod dem.

I Dansk Folkeparti har vi i årevis arbejdet for at standse de lange transporter af dyr. Ideelt set bør dyr, der skal slagtes, transporteres til nærmeste slagteri, og levende dyr bør slet ikke transporteres over lange afstande med henblik på opfedning i andre lande.

Pia Kjærsgaard (DF).

Under den lange transport tilbydes kalvene alene vand, men det kommer fra drikkeventiler, som kalvene ikke nødvendigvis kan finde ud af at bruge. Derfor risikerer dyrene at tørste og sulte under den lange transport. Det er næsten ikke til at bære.

Årsagen til at kalvene transporteres til Holland - ofte i en alder helt nede til 14 dage - er at der i Holland er en stor efterspørgsel på lyst kalvekød. Det produceres, ved at kalvene stort set udelukkende fodres med mælk, hvilket fører til blodmangel, som viser sig i det lyse kalvekød, der er eftertragtet i andre dele af Europa. Det er derfor, kalvene ofte omtales som ”sødmælkskalve”.


Det er ganske simpelt ikke i orden at have en produktion, der medfører, at dyrene bliver syge.

Fra artiklen


I Danmark er den form for produktion heldigvis forbudt; men det er altså i en del tilfælde kalve født i Danmark, der opfedes i Holland under produktionsforhold, der medfører, at dyrene bliver syge.

Det er i udgangspunktet EU, der fastsætter reglerne for transport af dyr, men det fremgår af EU's transportforordning, at ingen dyr må transporteres, medmindre de anses for egnede til transport, og af dyrevelfærdsmæssige årsager kan der stilles et stort spørgsmålstegn ved, om kalve ned til 14 dage overhovedet er egnede til at blive transporteret over lange afstande.

Derfor foreslår Dyrenes Beskyttelse, at der i den danske bekendtgørelse om transport af dyr indsættes en passus om, at kalve under otte uger ikke anses for egnede til transport på mere end otte timer. Det er et forslag, vi ser særdeles positivt på i Dansk Folkeparti.

Vi har som mennesker et ganske særligt ansvar for de dyr, der er i vores varetægt, og som kun sættes i verden for menneskers skyld. Det er forkert at sende dyr til opfedning under forhold, som ville være ulovlige i Danmark, og som grænser til dyremishandling.

Det er ganske simpelt ikke i orden at have en produktion, der medfører, at dyrene bliver syge. Og det er jo netop derfor, at produktion af sødmælkskalve ikke er tilladt i Danmark - og det er også derfor, at reglerne for transport af dyr bør strammes så meget som muligt.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre