Annonce
Lizette Risgaard. Pressefoto
Danmark

Debat: Mod social dumping - Med energiøen skal vi gøre det rigtigt

Debat: Energiøen, som et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at opføre i Nordsøen, bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Øen vil fylde 18 fodboldbaner med 200 kæmpe havvindmøller, som vil sørge for strøm til 3 mio. hustande. Prisen er 210 milliarder kroner. Det svarer til det femdobbelte af prisen på Storebæltsbroen. Og på sigt kan øen blive endnu større. En hel kavalkade af vilde fakta, og øen får allerede stor, international opmærksomhed.

Energiøen er ikke kun en god nyhed for klimaet, men også for det danske arbejdsmarked. Et projekt af den størrelse betyder nemlig også, at der bliver skabt job svarende til ca. 150.000 årsværk, når øen skal bygges. Det er fantastisk, fordi det kan vise omverdenen, at grøn omstilling, arbejdspladser og velstand kan gå hånd i hånd.

Men det er vigtigt, at vi gør det rigtigt – også fordi hele verdens øjne nu hviler på os. Vi skal ikke bare bygge en ø, vejen derhen skal også løfte flere i uddannelse og arbejde. For det første skal vi sikre, at de mange nye job kommer så mange som muligt til gode. Dét kræver tusindvis af nye lærepladser, så vi får uddannet ny, kvalificeret arbejdskraft til at varetage de mange grønne opgaver, som fremtiden vil bringe. For det andet skal vi sikre, at energiøen bliver bygget under ordentlige, danske løn- og arbejdsvilkår.

På trods af gode intentioner har vi på andre store, offentlige anlægsopgaver set udfordringer med at komme i mål med ambitioner om blandt andet løn- og arbejdsvilkår. Metro- og letbanebyggeri har haft grimme sager om social dumping, den ny Storstrømsbro har været plaget af arbejdsulykker og forfølgelse af fagligt aktive, og Femern Bælt-forbindelsen nægtede længe at indgå overenskomst. Det ny supersygehus i Odense prøvede at snige sig uden om den lærlingeklausul, de havde underskrevet, ved at have lærlinge gående i Polen i stedet.

Al social dumping er uacceptabel, og det er grotesk at være vidne til, når offentlige, skattefinansierede investeringer medfører, at danske lønmodtagere underbydes af dårlige arbejdsvilkår, ligesom vi ikke kan være bekendt, hvis muligheden for at skabe flere lærerpladser forbigås.


Al social dumping er uacceptabel


Så kære regering og Folketing – skal vi ikke blive enige om, at det er slut med den slags på offentlige projekter? At det skal stå krystalklart i udbudsmaterialet, at fagligt engagement og ordentlige løn- og arbejdsvilkår skal være gældende? Og at vi selvfølgelig fører en fuld og dækkende kontrol, så det ikke kun bliver flotte ord på papir, men også handling ude i virkeligheden. Gør vi det rigtigt, kan vi med oprejst pande gå ud i verden og sige, at vi med bæredygtighed også mener social bæredygtighed og ordnede arbejdsforhold. Det fortjener Danmarkshistoriens største anlægsprojekt – og det fortjener vi som samfund. Når Danmark går forrest, skal vi gøre det rigtigt.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani