Annonce
Debat

Debat: Mere statslig kontrol – ellers tak

Britta Schall Holberg fylder 75 år mandag den 25. juli.
Annonce

Debat: Det må smerte enhver at se de eksempler på plejehjem, som hverken lever op til den første del af ordet eller den sidste del.

Det er klart, at alle lamper begynder at lyse, og politikerne pludselig får travlt med at fordømme forholdene og finde på måder at kontrollere, hvilket uvægerligt i disse tider vil ende i det sædvanlige: Mere stat ind over.

Man må så spørge sig, om mere kontrol vil løse nogle af de problemer, vi har set. Jeg tvivler. Og jeg tvivler navnlig på, at hvis den borgernære opgave helt tages fra kommunerne som en opgave, de skal påtage sig, kan jeg kun frygte, det bliver endnu værre forhold, vi vil blive udsat for.

For mig at se, er den farbare vej netop at surre kommunerne, deres politikere og embedsmænd fast på, at det er deres ansvar og deres opgave at sikre, at forholdene på deres plejehjem og i ældreplejen er sådan, at politikerne trygt kan gå til kommunalvalg i tillid til at borgerne ved, at politikere og embedsmænd har levet op til deres ansvar. Det er jo netop derfor, vi har kommunalvalg: for at vi kan stille politikerne lokalt til ansvar. Det er hele demokratiets væsen, at vi skal kunne stille vore lokale politikere til regnskab for den måde, de varetager – eller ikke varetager – deres opgave på.

Et ansvar, som slet ikke kan løftes fra statslig side, hvor politikere og embedsmænd sidder endnu længere fra den vitale, lokale dagligdag. Og som slet ikke kan være de, der tager ansvar for de medarbejdere, der bliver ansat, enten på plejehjemmene eller i hjemmeplejen.

I disse uger har jeg med glæde husket tilbage til min tid som socialudvalgsmedlem i Holbæk Byråd. Der talte vi ikke om kontrol. Der talte vi om, at vi som socialpolitikere havde en naturlig interesse for, hvordan vores ældre blev behandlet. Det var en af kommunens centrale opgaver.


Hvis man som socialudvalgsmedlem, endsige formand, ikke har været rundt med hjemmeplejen og set, hvordan dagligdagen foregår, så kan man da under ingen omstændigheder sætte sig ind i, hvad det er man sidder og taler om ved socialudvalgsmøderne.


Forleden læste jeg om en lokalpolitiker, som sagde, at hun ”naturligvis ikke havde været ude og se, hvordan hjemmeplejen i kommunen fungerede.”

Jeg undrede mig. Hvis man som socialudvalgsmedlem, endsige formand, ikke har været rundt med hjemmeplejen og set, hvordan dagligdagen foregår, så kan man da under ingen omstændigheder sætte sig ind i, hvad det er man sidder og taler om ved socialudvalgsmøderne.

Noget andet er: man burde i kommunerne se på, om ikke man har alt for mange mellemledere, som er med til, at hele systemet sander til. Den hjemmeplejer, der er ude i marken, kan ofte komme med de bedste forslag til, hvordan tingene, kørselsruterne og den daglige pleje og omsorg sikres. Men forslagene, ja, måske anskrigene, drukner på vej op i et alt for hierarkisk system. Få det system forenklet og byg meget mere på den enkelte gode medarbejders sunde fornuft og omsorgsgen. Det er en langt bedre model end stadig mere kontrol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Flere end 100 patienter genindkaldt i opsigtsvækkende kræftsag: Har konstateret flere tilfælde af kræft

Annonce