Annonce
Henriette Laursen. Pressefoto
Danmark

Debat: Ligestilling skal skabes i folkeskolen

Debat: Gamle, forældede kønsidealer begrænser vores børn og påvirker dem langt ind i deres voksen- og arbejdsliv. Derfor starter arbejdet for ligestilling i folkeskolen. Allerede som små børn får vi grundlagt mange af de idealer for køn, som er med til at begrænse os gennem hele livet.

Fra en tidlig alder møder vi forventninger om, at piger er gode til at sidde stille og koncentrere sig. Drenge får at vide, at de har for meget krudt i røven, men ofte naturligt dygtige til naturfag og matematik. Sådanne forestillinger påvirker vores børns trivsel, men også deres interesser og udvikling af kompetencer. Dermed får de indflydelse på børnenes senere valg af uddannelse og arbejde.

Vi ved fra dansk og international forskning, at lærere og pædagoger behandler drenge og piger forskelligt. Internationale PISA-undersøgelser viser, at kønsstereotype holdninger blandt elever og lærere medfører større forskel på præstationerne mellem drenge og piger.

I Danmark kan vi se, hvordan pigers interesse for naturvidenskab og teknologi falder markant gennem skoletiden. Omvendt har studievejledningen haft tendens til at tillægge drenge egenskaber, der passer til traditionelle mandefag. Forventninger om, at piger præsterer bedst på områder som omsorg, pleje og undervisning, mens drenge opfattes som bedst til tekniske, talbaserede og håndværksmæssige fag er med til at give Danmark det mest kønsopdelte arbejdsmarked i Norden.

Nogle vil hævde, at sådan er det bare. De siger, at biologien sætter sine begrænsninger. Men biologiske argumenter for, at kvinder og mænd skulle være forudbestemte for specifikke erhverv er gennem mange år konsekvent blevet tilbagevist. I dag ved vi, at kvinder godt kan studere, selvom de har menstruation og uden at miste fertiliteten. Så lad os holde op med at bruge biologien til at bortforklare uligheder.

Vi har åbnet arbejdsmarkedet for kvinder. Og vi har givet mænd mulighed for at spille en mere aktiv rolle som forælder – også i forhold til de mindste børn. Men vi er stadig langt fra i mål. Hvis vi altså kan blive enige om, at vores børn og unge skal have lige muligheder, uanset deres køn. Fakta er, at der gennem de seneste 20 år er sket meget få ændringer i det kønsopdelte uddannelsesvalg i Danmark.

Det er ærgerligt, fordi det påvirker menneskers løn, arbejdsforhold og karriere. Men som samfund går vi også glip af noget af den mangfoldighed, som forskning viser skaber bedre trivsel på arbejdspladserne, bedre produktudvikling og bedre økonomi.

I KVINFO har vi tre forslag til, hvordan folkeskolen kan give vores børn bedre muligheder for at udfolde sig, uanset køn. Først og fremmest kan vi med fordel bruge de nordiske erfaringer. Danmark er det eneste nordiske land, hvor skoler ikke er forpligtet til at modvirke kønsstereotyper. Skoleloven bør fremover sikre, at vi arbejder for ligestilling allerede i folkeskolens mindste klasser.

Derudover skal viden om køn ind på læreruddannelsen: Det kan være gennem indførelsen af et fagmodul med inspiration fra pædagoguddannelsens modul ’Køn, seksualitet og mangfoldighed’ og normkritisk undervisning bredt i alle fag.


Skoleloven bør fremover sikre, at vi arbejder for ligestilling allerede i folkeskolens mindste klasser.


Til sidst foreslår vi et bredt samarbejde mellem faglige organisationer og folkeskolen, hvor den forskning, der faktisk findes om køn, bringes i spil i folkeskolen. I Danmark bør alle børn og unge have lige muligheder for at udfolde deres talenter og evner. Sådan vil de bedst kunne trives som børn. Og sådan vil de få det bedste arbejdsliv.

Forsiden netop nu
Danmark

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Danmark

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Udland

Eks-partisan står til at blive Colombias nye leder

Udland

Mirror: Boris Johnson vil genindføre gammelt målesystem

Den britiske premierminister, Boris Johnson, ventes i næste uge at meddele, at nu kan de handlende i Storbritannien igen begynde at bruge de gamle måleenheder pund og ounce, hvis de vil.

Udland

Topkardinalen Angelo Sodano er død

En af Vatikanets højest placerede kardinaler igennem flere årtier er død.

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er ifølge egne ord parat til at drøfte, hvordan Ukraine kan genoptage eksporten af hvede fra havne i Sortehavet.

Danmark

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Debat

Debat: Skal det frie skolevalg ofres?

Debat

Danmark skal tage ansvar: Stem ja d. 1. juni

Sport

Ryttere frygter for sikkerheden i danske cykelløb

Indland

Tafdrup vendte hjem til barndommens land

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR