Annonce
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Jens Frydendal
Annonce

Debat: Landbrug og gartneri står for omkring 2 % af beskæftigelsen i Danmark. De to erhverv tegner sig ligeledes for omkring 2 % af landets samlede eksport og omkring 1 % af samfundets bruttoværditilvækst. Tallene stammer fra et svar, som Fødevareministeren har sendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 3. februar 2020.

For at levere dette mildt sagt beskedne bidrag til den danske samfundsøkonomi beslaglægger landbruget omkring 60 % af landets areal og står for omkring 25 % af den samlede CO2 udledning.

Når vi inden 2030 skal reducere den samlede CO2 udledning med 70 %, er der al mulig grund til at se på landbrugets bidrag på de 25 %.

I søndagsavisen gav jeg et par bud på, hvordan man kunne gøre, nu da EU åbner for muligheden af at omlægge 40 % af arealtilskuddet til målrettet at hjælpe på den grønne omstilling. Jeg havde så småt håbet, at folk med viden inden for landbrug og gartneri ville gå ind på tankegangen og arbejde videre med gode løsninger. Men nej!

En mand som Allan Holm Nielsen fra firmaet GROWZ, der ellers arbejder med at rådgive landbrug og gartneri ved oprettelse af nye virksomheder, snakker uden om. Dels med de velkendte spekulationer om, at myndighedernes målemetoder og modeller vist ikke er helt troværdige. Dels med igen at fremføre myten om, at kød fra en dansk produceret gris er meget mere klimavenligt end fra alle andre lande. En myte som luften er gået ret meget af med offentliggørelsen af en analyse, som Landbrug og Fødevarer har fået lavet hos det amerikanske analyseinstitut World Resources Institute. Denne analyse viser, at dansk svinekøds klimaaftryk ligger på linje med en række andre europæiske lande. Hvis man regner produktionen af smågrise til eksport med, ryger dansk svinekød endda ned i bunden blandt de undersøgte lande.

Myter og bortforklaringer løser ikke vores problemer med, at en alt for stor svineproduktion udleder alt for meget CO2 og presser den danske natur ud over enhver rimelighed.

Allan Holm Nielsen kritiserer mig for, at jeg i mit debatindlæg ikke skrev, at jeg er formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Viborg. Jeg kan følge ham så langt som, at jeg selv ofte ”googler” folk for at se, på hvilken baggrund de udtaler sig. Jeg overvejede at nævne mit ulønnede hverv i DN's Viborg afdeling, men fravalgte det, da mit debatindlæg helt står for min egen regning og ikke har været hverken drøftet eller blåstemplet af DN. Jeg kunne også have oplyst, at jeg er født og opvokset på landet og driver en mindre skovbrugsvirksomhed, men der er vel næppe plads til at trykke et helt CV for hvert debatindlæg - selv om det kunne være interessant nok at læse?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Annonce
Danmark

Debat: Skuffende genåbningsplan

Danmark For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Annonce