Annonce
Kun hver syvende borgmester i Danmark er kvinde. I alt er dobbelt så mange mænd som kvinder med til at træffe beslutningerne i landets kommunalbestyrelser. Det vil Kvinderådet gerne ændre på ved efterårets kommunalvalg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Kommunal- og regionsvalg i efteråret - tag stilling til ligestilling

Et billede af ni fynske borgmestre skabte en del røre på de sociale medier for nylig. Ni mænd på rad og række; det antændte utilsigtet en debat om, hvor lidt ligestillet vores nære demokrati er. Mit budskab er: Det kan vi gøre noget ved. 16. november er der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd. Og måske har du ikke tænkt over det før, men kommunal- og regionsvalg er faktisk vigtige ligestillings-valg.

Den kommunale og regionale service og velfærd er helt afgørende for ligestillingen mellem kønnene. Kommuner og regioner er store arbejdspladser, ikke mindst for mange kvinder. Og endelig er kommunalbestyrelser og regionsråd vigtige brikker i det danske demokrati; alligevel er kun hver syvende borgmester kvinde. I alt er dobbelt så mange mænd som kvinder med til at træffe beslutningerne i kommunalbestyrelserne.

Min opfordring er derfor: Tag stilling til ligestilling. Det gælder jer vælgere, der skal sætte jeres kryds. Men det gælder også jer kandidater, der stiller op til det kommende kommunal- og regionsvalg. Lad mig starte med, hvordan du som kandidat kan tage stilling til ligestilling.

Sørg for at have fokus på velfærd og service, der understøtter ligestilling. Det er i høj grad takket være den kommunale og regionale service og velfærd, at ligestilling mellem kønnene er mulig. Hvis ikke vi har velfungerende børnehaver, ældrepleje, sygepleje med videre, ville kvinder ikke kunne deltage på arbejdsmarkedet i samme omfang, som de gør i dag.

Tilsvarende kan nedskæringer og forringelser af den borgernære velfærd og service påvirke ligestillingen mellem kønnene negativt. Vi ved nemlig godt, hvem der som oftest ender med at stå med omsorgsansvaret, for eksempel hvis børnehaven lukker tidligere, eller hvis der bliver skåret ned på hjemmehjælpsbesøg til den ældre borger.


Den kommunale og regionale service og velfærd er helt afgørende for ligestillingen mellem kønnene, men dobbelt så mange mænd som kvinder er med til at træffe beslutningerne i kommunalbestyrelserne.

Fra debatindlægget


I Danmark i dag arbejder kvinder allerede en time mere i hjemmet om dagen end mænd: det løber altså op i ni ugers fuldtidsarbejde hvert år. Når kvaliteten begynder at halte hos kommunerne og regionerne, er det ofte kvinder, der træder til (måske fordi de tjener mindre, eller som konsekvens af klassiske kønsmønstre), for at dække tabet i service.

Som kandidat kan du have fokus på en kommunal og regional service, der understøtter ligestilling - både på arbejdsmarkedet og i familien. Sørg for at få vurderet, hvad spareforslag har af konsekvenser for ligestillingen mellem kønnene. Men søg også svar på, hvordan tiltag kan være med til at fremme ligestilling og derigennem give positive afledte effekter, både i kønnenes livskvalitet og i kroner og øre.

I dag har hver anden kommune ringe eller ingen fokus på ligestilling i den kommunale service. Sørg for at lave en personalepolitik, der understøtter ligestilling. Kommuner og regioner er nogle af de største arbejdspladser for kvinder. Alle heltene fra coronahåndteringen - frontlinjepersonalet - hvoraf rigtig mange er kvinder, har deres gang på sygehuse, plejecentre og i kommunale tiltag som ældrepleje og pleje af mennesker med handicap. Andelen af kvindelige ansatte i kommuner er 77 procent, mens regionernes kvindeandel er 78 procent.

Det betyder, at de, der ender med at sidde med magten i for eksempel byrådene, har særdeles stor indflydelse på tusindvis af kvinders arbejdsliv.

Som kandidat kan du have fokus på at gøre din kommune eller region til en model-arbejdsplads, hvad angår ligestilling. Sørg for at kvinder er med til at lede på lige fod med mænd. Skab en kultur, hvor det er normalen, at fædre tager orlov, når de får børn - og tager syge- og omsorgsdage i samme omfang som mødre. Sørg for, at medarbejdere ved, hvor og hvordan de kan henvende sig og hvordan de kan hjælpe hinanden med at sige fra over for seksuel chikane, magtmisbrug eller uforsvarlige arbejdsvilkår. Gør det muligt at veksle deltid til fuldtidsarbejde. Og arbejd for åbenhed om løn, så kønsmæssige lønforskelle kommer frem i lyset.

I dag er 73 procent af topcheferne i regionerne mænd og under hver femte kommunaldirektør kvinde. Bruttoløngabet i kommunerne er knap seks procent (målt på mænd og kvinders timeløn), hvor det i regionerne er hele 22 procent.

Endelig kan du som kandidat arbejde for et trygt og inkluderende nærdemokrati. I en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening svarer 18 procent af kvindelige byrådsmedlemmer, at de har været udsat for seksuelt grænseoverskridende adfærd i kommunalpolitik. Hertil kommer at kvinder og minoritetskandidater oplever mere digital chikane, når de blander sig i den offentlige debat - alene grundet køn og baggrund.

Chikane mod kvinder og minoriteter er et demokratisk problem. Et problem, du som kandidat kan være med til at sige fra over for.

Opgøret med chikane og sexisme skal tages i fællesskab, på tværs af partier - både online og offline. Sæt dig som kommende lokalpolitiker for at påtale, når du ser eller hører kommentarer, der nedværdiger andre på deres køn eller baggrund. Arbejd for, at alle i kommunalbestyrelsen eller regionsrådet ved, hvor og hvordan I kan indrapportere chikane og få hjælp. Dan alliancer med andre kandidater, så I kan hjælpe hinanden på sociale medier - for eksempel med at påtale nedværdigende kommentarer.

Gør dit standpunkt klart og gå til valg på et inkluderende og chikanefrit politisk miljø. Dét er også at tage stilling til ligestilling.

I det hele taget betyder det meget for os alle, hvem vi sammen sætter til at bestemme i kommuner og regioner. Valgdeltagelsen er ofte lavere til kommunal- og regionsvalg, men faktisk har det valg større betydning for vores dagligdag end folketingsvalg. For kvaliteten af den nære velfærd, for infrastruktur, skat og kultur- og fritidstilbud. Og ja, for ligestillingen mellem kønnene.

Af samme grund skriger det til himlen, hvor dårligt kvinder er repræsenteret i kommunalpolitik. I dag sidder der dobbelt så mange mænd i kommunalbestyrelserne som kvinder, og kun 14 ud af 98 borgmestre er kvinder. Når vi i Danmark scorer lavt i internationale ligestillingsmålinger, skyldes det særligt det; fraværet af kvinder, de steder hvor beslutningerne tages. Det trækker ned, at vi ikke har formået at skabe ligestilling lokalt.

Med din stemme kan du på den måde også tage stilling til ligestilling. Godt valg!

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Indland

FAKTA: Over tre millioner borgere er færdigvaccinerede

Der er nu over tre millioner danske borgere, som har fået det afsluttende stik med en coronavaccine.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling