Annonce
Debat

Debat: Køerne skal på græs

Debat: I den forgangne uge meddelte Thise Mejeri, at de økologiske køer, der leverer mælk til mejeriet fremover får endnu bedre staldforhold end det er kravet i økologireglerne. De sortbrogede malkekøer får fremover 8 kvadratmeter per kro og de noget mindre Jerseykøer får 6,6 kvadratmeter. Kravet i økologireglerne er 6 kvadratmeter per ko.

For mig, der går op i dyrevelfærd, er det en fornøjelse at se, hvordan forbrugernes ønske om bedre dyrevelfærd afspejler sig i de krav virksomhederne stiller til deres producenter. Men selvom det bestemt går bedre med dyrevelfærden i Danmark, så sakker vi stadigvæk agterud i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med.

Lad os bare tage netop køerne. I vores naboland Sverige er det mere end 30 år siden, at der politisk blev stillet krav om at køer skulle på græs. I Danmark er der stadigvæk massevis af konventionelt opdrættede køer, der lever et helt liv uden nogensinde at få frisk luft og se en græsmark. Er det et godt liv for en ko?

Økologiske køer kommer naturligvis på græs, så de af os, der mener, det er vigtigt med god dyrevelfærd, kan befri vores egen dårlige samvittighed ved at købe mælk og kød fra økologiske køer; men vi kommer jo ikke af med staldkøerne på den måde.

Det anføres indimellem af de kræfter, der er imod at give køerne ret til at komme på græs, at staldforbedringerne over de senere år har været så betydelige, at det er mindre vigtigt om dyrene kommer uden for. Men hvorfor i alverden skal 30 års staldforbedringer være et argument for at gøre vold på dyrets natur. Det er ikke naturligt for en ko at leve et helt liv uden at se dagslys.

Jeg mener, at det er på høje tid, at vi i Danmark nu stiller de samme krav, som Sverige altså kunne finde ud af at stille for 30 år siden. Det er ikke et godt ko-liv at være i en stald døgnets 24 timer, 365 dage om året. Og vi kan ganske enkelt ikke være det bekendt længere. Ja, vi har vel egentlig aldrig kunnet være det bekendt.

Jeg er godt klar over, at landbrugserhvervet i Sverige er mindre end i Danmark, og jeg er også godt klar over, at mælken koster et par kroner mere på den anden side af Øresund, end den gør i Danmark. Til gengæld smager bøffen og fløden bedre, og frem for alt har dyrene haft et meget bedre liv.

Vi skylder at behandle dyrene ordentligt – og da særligt de dyr, der bliver sat i verden alene for at give os mad og drikke. Tiden er inde til at slippe køerne løs og lade dem komme på græs i hele Danmark.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

79 grønlandske isbjørne er dræbt i nødværge siden 2007

Udland

Ligdele fundet i Florida tilhører mistænkt forlovet i drabssag

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Polen/EU: Der var lagt op til skældud og vrede miner, da EU's stats- og regeringschefer torsdag skulle drøfte det opgør, Polen har taget med EU's traktater.

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge