Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Hvis vi skal lokke flere til erhvervsuddannelserne, skal der nye skoler til - ikke mere information

Regeringen har meldt ud, at vi skal have flere til at vælge håndværksuddannelserne. Men det går dårligt. Ifølge Avisen Danmark er der ingen stigning de seneste fem år i unge, der vælger erhvervsuddannelserne, på trods af stort fokus og tvungen information i folkeskolen.

Problemet er adfærd. Skal vi have nye målgrupper til at vælge erhvervsuddannelserne, skal vi først ændre de unges fordomme om dem og dermed den menneskelige adfærd.

Og der er intet sværere end at ændre folks fordomme og adfærd. Så hvis vi vil have nye målgrupper på erhvervsuddannelserne, er det ikke informationsniveauet, den er gal med. Vi skal skabe nye erhvervsuddannelser, som er målrettet andre målgrupper.

Som højskolelærer har jeg gennem snart 20 år arbejdet med unge, der står for at skulle vælge deres uddannelsesvej. Jeg har mødt mange, som ligesom mig valgte ud af fra det sociale, og mange som valgte forkert. Vi har for eksempel virkelig mange elever på højskolerne, som er droppet ud af diverse universitetsuddannelser. For hvis man har valgt studie ud fra, hvad der lød sjovt og spændende og ikke ud fra en dyb interesse, bliver det fem virkeligt hårde år.

Hvis jeg så forsøger at tale eleverne over i noget andet, bliver jeg mødt af stor skepsis: “Du er enormt empatisk - du skal da være lærer, pædagog eller sygeplejerske”. Men så bliver jeg som regel mødt med et “det ville være spild af snit”. Spild af snit! Så fordi man har fået høje karakterer i gymnasiet - skal man vælge studie efter gennemsnitsadgangskrav og ikke efter personlige interesser? Sådan er det desværre ofte. Og aldrig har jeg haft en eneste højskoleelev, der overvejede en praktisk uddannelse på en erhvervsuddannelse. Det er simpelthen ikke en mulighed.

Og der er noget, der skurrer, når jeg hører regeringens taktik for at få flere unge til at vælge håndværksuddannelserne: “Vi skal have flere unge til at vælge håndværkeruddannelserne ved at fortælle mere om uddannelserne og gøre det attraktivt at uddanne sig til håndværker”, lyder det.

Men hvis man spørger eksperter inden for kommunikation, kan man ikke informere sig til en holdningsændring. Flere praktiske fag i folkeskolen er selvfølgeligt en måde at vise, at evner der peger mod erhvervsskolerne, har værdi, men det ændrer stadig ikke på den grundlæggende problematik: Er de andre på min uddannelse ligesom mig? Har jeg lyst til at være én af dem?

Højskolerne har de seneste 40 år haft gymnasieelever eller såkaldte 4. g'ere som kernemålgruppe. Derfor har man kørt en lang række kampagner for at vise unge håndværkere og handelsskoleelever, at højskolerne også er noget for dem. Uden et fantastisk resultat vel at mærke. For de kan ikke se sig selv ind i højskolemiljøet.

Ligesom vi har friskoler, det fri gymnasium, den fri lærerskole og højskolerne, skulle vi måske også lave en fri erhvervsuddannelse. Gerne med EUX-fag, så man ikke udelukker sig selv fra at læse videre.

Gennem mine 20 år har jeg nok i alt haft cirka 10 håndværkere som elever. De har alle været typen, der stak lidt ud på byggepladsen. Ham der hørte klassisk musik eller læste bøger i fritiden. Men når de tog det store skridt at tage på højskole, vidste de godt, at de ville stikke endnu mere ud. Man kunne se det på dem fysisk, at de ikke passede rigtigt ind den første dag. Men alle havde et fantastisk ophold, og flere blev nærmest en maskot for holdet. Alle eleverne var bevidste om, at her var en, der ikke passede ind. Men når vi så mødes, sker der noget magisk. Alle bliver klogere.

Når regeringen vil have flere unge på erhvervsuddannelserne, handler det ikke om at lokke flere unge til at vælge de eksisterende erhvervsuddannelser. Det handler om at lave nye, moderne erhvervsuddannelser som taler til en anden målgruppe. Prøv for eksempel at forestille dig en “fri erhvervsskole”.

Ligesom vi har friskoler, det fri gymnasium, den fri lærerskole og højskolerne, skulle vi måske også lave en fri erhvervsuddannelse. Gerne med EUX-fag, så man ikke udelukker sig selv fra at læse videre. Men en erhvervsskole med en alternativ tilgang til praktiske fag. Et sted, man tør studere, selv om man ikke passer ind i den fordomsfulde kasse, som man som ung (måske) har puttet de klassiske erhvervsskoler ind i.

Måske man kunne gentænke erhvervsuddannelserne og, udover at uddanne til de klassiske fag, give mulighed for at uddanne sig til bæredygtig træhåndværker, kreativt smedearbejde, gourmetkok eller noget helt fjerde. Det vigtigste er at nytænke skolerne, ikke lokke nye målgrupper til de eksisterende.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani