Annonce
Danmark

Debat: Hold nu debatten sober

Debat: I et indlæg her i Avisen Danmark bekender Kjeld Hansen kulør som usaglig debattør. Man siger, at den, der trækker ”nazi-kortet”, har tabt, og det er præcis, hvad Kjeld Hansen gør i sit indlæg. Han forlanger en undskyldning fra Landbrug & Fødevarers nye formand, fordi nogen ved en demonstration, som L&F ikke var medvirkende til, havde en nazi-plakat.

Som nogen af de allerførste tog L&F skarpt afstand fra den plakat, for den hører ingen steder hjemme. Hverken L&F som organisation eller formanden har noget som helst med det at gøre. Når Kjeld Hansen forlanger en undskyldning fra én, der intet har med sagen at gøre, så er han præcist selv i gang med at trække nazi-kortet. Det er simpelthen en usmagelig debatform – og jeg er ikke uenig i, at der skyldes en undskyldning. Nemlig én fra Kjeld Hansen!

I sit indlæg spørger Kjeld Hansen, hvad mon L&Fs nye formand mente med at ”række hånden frem og håbe på en lige så fremstrakt hånd.” Det er ret enkelt, og jeg tror, de fleste (på nær Kjeld Hansen) forstår det til fulde. Det handler om at ville den ordentlige samtale om de svære emner og dilemmaer, vi står overfor. Den ordentlige samtale, hvor vi holder os til viden, hvor vi tør se nuancerne, og hvor vi kan tale om, at der ikke findes lette løsninger. Men hvis den fremstrakte hånd mødes med naziretorik som Kjeld Hansens, så er samtalen svær.

Svært bliver det også, når en opskriftskampagne rettet mod 18-29-årige finansieret af EU af Kjeld Hansen fremstilles som et bombardement af reklamer mod børn. Ja Kjeld Hansen mere end antyder, at L&F lusker rundt om natten og stopper bacon i halsen på børn – mage til skræmmebillede skal man dog lede længe efter.

Det er vanskeligt nok at tackle de mange udfordringer, vi som samfund og landbrug står overfor i forhold til grøn omstilling, når vi går til problemerne sagligt. Men hvis man går til dem på Kjeld Hansens facon, så er selve samtalen et lige så stort problem som omstillingen.