Annonce
Danmark

Debat: Grethe kan ikke sige nej til genoplivning

Debat: Langt de fleste af os ønsker at dø af alderdom eller pludseligt (i alt 85 pct.), og altså uden at nogen forsøger at genoplive os. Det viste en undersøgelse i 2013 om danskernes ønsker for den sidste del af livet fra REHPA - Videncenter for Rehabilitering og Palliation.

Men for mange svækkede ældre, er det ikke længere en mulighed.

Hvis man som 86-årige Grethe ikke lider af en specifik sygdom som fx cancer eller KOL, så kan man ikke længere sige nej til genoplivning. Den ret blev fjernet, da den ny ’Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivningsforsøg’ blev revideret og trådte i kraft d. 1. november 2019.

Formålet med revisionen var at skabe klarhed og overskuelighed, så sundhedspersoner ikke var i tvivl om retningslinjerne. Og på en række punkter er det også en langt bedre vejledning end den tidligere. Men når det gælder spørgsmålet om svækkede ældres ret til at sige nej til genoplivning, blev mulighederne betydeligt forringet. Alderdomssvækkelse er ikke længere i sig selv nok til at fravælge genoplivning. Og nu er der gået et helt år.

Grethe er en af dem. Hun kan godt mærke, at årene har slidt på helbredet. Hun har ofte smerter, er træt og svækket. Ægtefællen og gode venner er faldet bort, og hun føler sig mæt af dage. Grethe tænker tit på døden. Hun håber, at hun får lov at sove stille ind eller bare pludselig falder om.

Men som lovgivningen er nu, skal Grethe håbe på, at nogen ikke finder hende i tide, for så er personalet forpligtet til at forsøge at genoplive hende. Også selvom de synes, at det vil være forkert. Også selvom de ældste, der overlever et genoplivningsforsøg, ofte vil være endnu mere svækkede. Det er helt uacceptabelt.


Revidér Sundhedsloven, så alderdomssvækkelse utvetydigt bliver en gyldig grund til at fravælge genoplivning.


Det er et grundprincip i Sundhedslovens §15, at ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke. Når det gælder hjertestop, er beslutningen nødt til at være taget i forvejen.

Mange tror, at et behandlingstestamente kan løse problemet. Men testamentet træder først i kraft, når personen er varigt inhabil - og det hjælper altså ikke i en akut situation, hvor man falder om eller findes død.

Men der er en enkel løsning på problemet: Revidér Sundhedsloven, så alderdomssvækkelse utvetydigt bliver en gyldig grund til at fravælge genoplivning.

Så kære sundheds- og ældreminister: Grethe og mange andre ældre venter på at få svar på spørgsmålet: Bliver jeg genoplivet mod min vilje, hvis jeg falder om med et hjertestop?

Hun har krav på politisk handling.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Vi betaler en relativt stor del af vores indtægt til fælleskassen, og selvfølgelig skal vi debattere, om vi bruger pengene fornuftigt. Det gælder også i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Det er også helt fair, at vi debatterer, om de offentligt ansatte gør deres arbejde godt. Det gælder også de ansatte på de kommunale jobcentre og i diverse tilbud. Det skal bare ske på en ordentlig måde. Desværre er det på ingen måde tilfældet, når det handler om beskæftigelsesindsatsen.

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her