Annonce
Danmark

Debat: Grethe kan ikke sige nej til genoplivning

Debat: Langt de fleste af os ønsker at dø af alderdom eller pludseligt (i alt 85 pct.), og altså uden at nogen forsøger at genoplive os. Det viste en undersøgelse i 2013 om danskernes ønsker for den sidste del af livet fra REHPA - Videncenter for Rehabilitering og Palliation.

Men for mange svækkede ældre, er det ikke længere en mulighed.

Hvis man som 86-årige Grethe ikke lider af en specifik sygdom som fx cancer eller KOL, så kan man ikke længere sige nej til genoplivning. Den ret blev fjernet, da den ny ’Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivningsforsøg’ blev revideret og trådte i kraft d. 1. november 2019.

Formålet med revisionen var at skabe klarhed og overskuelighed, så sundhedspersoner ikke var i tvivl om retningslinjerne. Og på en række punkter er det også en langt bedre vejledning end den tidligere. Men når det gælder spørgsmålet om svækkede ældres ret til at sige nej til genoplivning, blev mulighederne betydeligt forringet. Alderdomssvækkelse er ikke længere i sig selv nok til at fravælge genoplivning. Og nu er der gået et helt år.

Grethe er en af dem. Hun kan godt mærke, at årene har slidt på helbredet. Hun har ofte smerter, er træt og svækket. Ægtefællen og gode venner er faldet bort, og hun føler sig mæt af dage. Grethe tænker tit på døden. Hun håber, at hun får lov at sove stille ind eller bare pludselig falder om.

Men som lovgivningen er nu, skal Grethe håbe på, at nogen ikke finder hende i tide, for så er personalet forpligtet til at forsøge at genoplive hende. Også selvom de synes, at det vil være forkert. Også selvom de ældste, der overlever et genoplivningsforsøg, ofte vil være endnu mere svækkede. Det er helt uacceptabelt.


Revidér Sundhedsloven, så alderdomssvækkelse utvetydigt bliver en gyldig grund til at fravælge genoplivning.


Det er et grundprincip i Sundhedslovens §15, at ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke. Når det gælder hjertestop, er beslutningen nødt til at være taget i forvejen.

Mange tror, at et behandlingstestamente kan løse problemet. Men testamentet træder først i kraft, når personen er varigt inhabil - og det hjælper altså ikke i en akut situation, hvor man falder om eller findes død.

Men der er en enkel løsning på problemet: Revidér Sundhedsloven, så alderdomssvækkelse utvetydigt bliver en gyldig grund til at fravælge genoplivning.

Så kære sundheds- og ældreminister: Grethe og mange andre ældre venter på at få svar på spørgsmålet: Bliver jeg genoplivet mod min vilje, hvis jeg falder om med et hjertestop?

Hun har krav på politisk handling.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Danmark

Afghanske flygtninge banker på Europas dør, og EU står på hælene

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Indland

Optagelsestal: Fire ud af fem får deres førsteprioritet

Ved midnat får 93.388 personer en meddelelse i deres eBoks om, hvorvidt de har fået plads på den videregående uddannelse, som de har søgt.

Indland

FAKTA: Her kan du se hvor mange der er optaget på studie

Optagelsen på de videregående uddannelser i 2021 er den næsthøjeste nogensinde.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling