Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
I denne uge andenbehandlede Folketinget et forslag om at øge bevillingen til regionernes arbejde med kortlægning og håndtering af jord- og vandforurening med 100 millioner kroner årligt. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Debat

Debat: Giftig fortid truer drikkevandet

Debat: Vi tager det rene drikkevand for givet i Danmark, og det er godt, men faktum er, at det mere er held end forstand, at vi har så godt et vandmiljø. Forurening af jorden og kvaliteten af vores drikkevand hænger sammen, og i årtier er jorden blevet brugt som depot for farlige gifte og kemikalier og andet besværligt affald, man ellers ikke har kunnet komme af med.

I denne uge andenbehandlede Folketinget et forslag om at øge bevillingen til regionernes arbejde med kortlægning og håndtering af jord- og vandforurening med 100 millioner kroner årligt.

I lyset af de fortsat flere fund af PFAS og pesticider i vores grundvand, vil det være penge, der falder på et vigtigt sted. Det er nu, vi skal tage ansvar og få ryddet op, så vi fortsat kan nyde et glas rent drikkevand fra vandhanen, når tørsten melder sig.

Danske Regioner har med udgangen af 2020 identificeret mere end 38.000 muligt forurenede og forurenede grunde, og hvert år kommer flere til.

Jo længere tid der går, før oprensningen begynder, jo mere komplekst og dyrt bliver det for samfundet. Konsekvensen er, at flere vandforsyninger risikerer at rammes af forurening. Særligt forureninger med højmobile stoffer som klorerede opløsningsmidler og pesticider kan sprede sig over store områder med risiko for forurening af både grundvand og overfladevand.

Som eksperter på området ved vi i Cowi, at der desværre ikke findes nogen nemme løsninger på oprensningen af de forureninger, som vi taler om her. Men den rette indsats nytter. Derfor er det positivt, at alle parter gør hvad de kan, så vi kan få mest drikkevand, mest sundhed og mest miljø for pengene.


Jo længere tid der går, før oprensningen begynder, jo mere komplekst og dyrt bliver det for samfundet.

Fra debatindlægget
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani