Annonce
Rasmus Grue Christensen. Pressefoto: Momena Hatami
Debat

Debat: Flygtninge slider med traumer - Det er tid til også at være integrationsminister, Tesfaye

Debat: Mere end 30 procent af flygtningene i Danmark har psykiske skader fra krig, flugt og tortur. Vi kan ikke løse integrationsproblemerne, før vi systematisk opsporer og behandler alle flygtninge med traumer.

Den socialdemokratiske regering vil som bekendt gå meget langt for at begrænse antallet af nye flygtninge i Danmark. Nogle syriske flygtninge har allerede nu mistet deres opholdstilladelse og modtaget besked om, at de skal rejse tilbage til Assads brutale regime. Og et stort politisk flertal har for nylig vedtaget en lov om, at Danmarks ansvar for spontane asylansøgere fremover kan udliciteres til et fjernområde som for eksempel Rwanda.

S har løbende argumenteret for, at hvis der kommer færre flygtninge, kan vi gøre mere for integrationen af de flygtninge, der allerede er i Danmark. Jeg mener, at den barske strammerkurs er en forkert vej at gå for Danmark. Jeg deler imidlertid ambitionen om at forbedre integrationen af flygtninge i Danmark. Her kan regeringen og integrationsministeren passende begynde med den store og meget udfordrede gruppe af traumatiserede flygtninge i Danmark.

I et nyt notat fra Kommunernes Landsforening med overskriften "Styrket indsats for borgere med integrationsbehov" kan man læse, at vejen til mere effektiv integration går via bl.a. virksomhedsrettet indsats, jobrettet opkvalificering og uddannelse og sprogligt løft.

Sørgeligt nedtonet i både regeringen og kommunernes tilgang til integration af flygtninge på arbejdsmarkedet er desværre ofte det forhold, at 30-50 procent af de voksne flygtninge i Danmark ifølge tal fra Rigsrevisionen lever med psykiske traumer – typisk fra tortur eller meget voldsomme krigsoplevelser i hjemlandet.

Alle de traumatiserede flygtninge, vi behandler i DIGNITY, vil enormt gerne i arbejde og bidrage aktivt til samfundet. Men forudsætningen for en vellykket virksomheds- og jobrettet indsats og effektiv sprogindlæring er specialiseret sundhedsfaglig traumebehandling. Vi kan faktisk skabe en konkret og veldokumenteret forbedring for mennesker med alvorlige psykiske lidelser fra krig, tortur og flugt.


Den barske strammerkurs er en forkert vej at gå


Problemet er, at denne behandling i dag typisk tilbydes alt for sent og alt for sjældent: I gennemsnit går der næsten 15 år fra en traumatiseret flygtning kommer til Danmark, før vedkommende kommer i behandling. Det betyder, at vi har enormt mange herboende flygtninge, der endnu ikke er i behandling for deres traumer.

Ubehandlede traumer har ødelæggende konsekvenser for flygtninges arbejdsevne og for de virksomheds- og jobrettede indsatser, der ofte ender som skønne spildte kræfter.

Et helt afgørende indsatsområde er derfor, at frontmedarbejdere i kommuner og regioner klædes meget bedre på til at opspore traumer hos flygtninge, så de straks kan blive henvist til den rette specialiserede behandling. Det gælder ikke mindst på skoler og uddannelsesinstitutioner, hvor der er brug for viden og kompetenceudvikling på dette område.

Man kan med fordel samle indsatsens i et nyt nationalt videns- og kompetencecenter for traumatiserede flygtninge, som ud over opkvalificeringen af medarbejdere i kommuner og regioner, kan samle, analysere og formidle relevant forskning og praktiske erfaringer fra ind- og udland om traumer og deres konsekvenser for blandt andet flygtninges beskæftigelse.

Sådan et center kan blive et vigtigt skridt til at løse nogle af de fundamentale problemer, der resulterer i, at flygtninge i Danmark har en markant lavere beskæftigelsesfrekvens end andre. Så længe vores velfærdssystem ikke er bedre gearet til tidlig opsporing og behandling af traumer, vil integrationsudfordringerne bestå.

Hvis Mattias Tesfaye vil være andet og mere end udrejseminister, er der her en konkret mulighed for at styrke integrationen for nogle af samfundets allermest udsatte borgere.

Forsiden netop nu
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene