Annonce
Rasmus Grue Christensen. Pressefoto: Momena Hatami
Debat

Debat: Flygtninge slider med traumer - Det er tid til også at være integrationsminister, Tesfaye

Debat: Mere end 30 procent af flygtningene i Danmark har psykiske skader fra krig, flugt og tortur. Vi kan ikke løse integrationsproblemerne, før vi systematisk opsporer og behandler alle flygtninge med traumer.

Den socialdemokratiske regering vil som bekendt gå meget langt for at begrænse antallet af nye flygtninge i Danmark. Nogle syriske flygtninge har allerede nu mistet deres opholdstilladelse og modtaget besked om, at de skal rejse tilbage til Assads brutale regime. Og et stort politisk flertal har for nylig vedtaget en lov om, at Danmarks ansvar for spontane asylansøgere fremover kan udliciteres til et fjernområde som for eksempel Rwanda.

S har løbende argumenteret for, at hvis der kommer færre flygtninge, kan vi gøre mere for integrationen af de flygtninge, der allerede er i Danmark. Jeg mener, at den barske strammerkurs er en forkert vej at gå for Danmark. Jeg deler imidlertid ambitionen om at forbedre integrationen af flygtninge i Danmark. Her kan regeringen og integrationsministeren passende begynde med den store og meget udfordrede gruppe af traumatiserede flygtninge i Danmark.

I et nyt notat fra Kommunernes Landsforening med overskriften "Styrket indsats for borgere med integrationsbehov" kan man læse, at vejen til mere effektiv integration går via bl.a. virksomhedsrettet indsats, jobrettet opkvalificering og uddannelse og sprogligt løft.

Sørgeligt nedtonet i både regeringen og kommunernes tilgang til integration af flygtninge på arbejdsmarkedet er desværre ofte det forhold, at 30-50 procent af de voksne flygtninge i Danmark ifølge tal fra Rigsrevisionen lever med psykiske traumer – typisk fra tortur eller meget voldsomme krigsoplevelser i hjemlandet.

Alle de traumatiserede flygtninge, vi behandler i DIGNITY, vil enormt gerne i arbejde og bidrage aktivt til samfundet. Men forudsætningen for en vellykket virksomheds- og jobrettet indsats og effektiv sprogindlæring er specialiseret sundhedsfaglig traumebehandling. Vi kan faktisk skabe en konkret og veldokumenteret forbedring for mennesker med alvorlige psykiske lidelser fra krig, tortur og flugt.


Den barske strammerkurs er en forkert vej at gå


Problemet er, at denne behandling i dag typisk tilbydes alt for sent og alt for sjældent: I gennemsnit går der næsten 15 år fra en traumatiseret flygtning kommer til Danmark, før vedkommende kommer i behandling. Det betyder, at vi har enormt mange herboende flygtninge, der endnu ikke er i behandling for deres traumer.

Ubehandlede traumer har ødelæggende konsekvenser for flygtninges arbejdsevne og for de virksomheds- og jobrettede indsatser, der ofte ender som skønne spildte kræfter.

Et helt afgørende indsatsområde er derfor, at frontmedarbejdere i kommuner og regioner klædes meget bedre på til at opspore traumer hos flygtninge, så de straks kan blive henvist til den rette specialiserede behandling. Det gælder ikke mindst på skoler og uddannelsesinstitutioner, hvor der er brug for viden og kompetenceudvikling på dette område.

Man kan med fordel samle indsatsens i et nyt nationalt videns- og kompetencecenter for traumatiserede flygtninge, som ud over opkvalificeringen af medarbejdere i kommuner og regioner, kan samle, analysere og formidle relevant forskning og praktiske erfaringer fra ind- og udland om traumer og deres konsekvenser for blandt andet flygtninges beskæftigelse.

Sådan et center kan blive et vigtigt skridt til at løse nogle af de fundamentale problemer, der resulterer i, at flygtninge i Danmark har en markant lavere beskæftigelsesfrekvens end andre. Så længe vores velfærdssystem ikke er bedre gearet til tidlig opsporing og behandling af traumer, vil integrationsudfordringerne bestå.

Hvis Mattias Tesfaye vil være andet og mere end udrejseminister, er der her en konkret mulighed for at styrke integrationen for nogle af samfundets allermest udsatte borgere.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre