Annonce
Morten Messerschmidt
Danmark

Debat: EUs vaccine-indkøb er en skandale

Debat: Efter at have forkludret stort set alle store fælleseuropæiske kriser i nyere tid – migrantkatastrofen i 2015 og det totale kollaps af EU’s ydre grænser som de mest grelle eksempler – har EU på dilettantisk vis forsøgt at gøre indkøbet og distributionen af Covid 19-vaccinen til en vindersag. Her var endelig en mulighed for krisehåndtering, der kunne få den forfængelige præsident for EU-kommissionen Ursula von der Leyen til at stråle.

Men det, der nu står strålende klart, er, at medlemskabet af EU absolut ikke altid er i danskernes interesse. Måske snarere tværtimod – medlemskabet risikerer bogstaveligt talt at koste adskillige danskere livet i den kommende tid. Så slemt står det faktisk til.

Først var der EU-systemets spin-idé om, at den kommende vaccination af EUs borgere absolut skulle sættes i gang i alle medlemslande på samme dato – den 27. december, uagtet at nogle lande måske var klar flere dage før. En fuldstændig tåbelig idé, som jo reelt ville betyde, at millioner af borgere unødigt skulle risikere livet længere end højst nødvendigt, alene for at EU kunne bryste sig af at have koordineret indsatsen. Kynisk eller bare dumt? Vælg selv.

Nu har det tyske magasin Der Spiegel desuden afsløret, at EU helt bevidst har takket nej til flere hundrede millioner doser vacciner, der var klar til levering – angiveligt fordi man hellere vil vente på, at der muligvis på et tidspunkt kommer en fransk vaccine på markedet. Det er intet mindre end en katastrofe.

For at sætte det lidt i relief: I USA ser situationen – endda under præsident Donald Trump, som ingen jubeleuropæer forsømmer chancen for at latterliggøre eller kritisere – helt anderledes ud. Ved udgangen af marts vil 100 millioner amerikanere, eller omkring 30 procent af befolkningen, efter planen have fået de to doser, der sikrer beskyttelse mod virussen.

Det samme kunne have været tilfældet i Europa, og dermed også i Danmark. Men Der Spiegel skriver, at mens USA allerede i juni bestilte 600 millioner doser af Pfizer/BioNTechs vacciner, som ventes at blive godkendt af EUs lægemiddelagentur om et øjeblik, og 500 millioner fra Moderna, som ventes at blive godkendt i januar, valgte EU at bestille blot 200 millioner doser fra Pfizer/BioNTech, selv om vi blev tilbudt 500 millioner, og 80 millioner doser fra Moderna, selv om vi blev tilbudt ca. 300 millioner.

Og hvorfor? Angiveligt fordi franskmændene ikke ville have, at EU skulle bestille mere hos tyske BioNTech end hos den franske producent Sanofi, hvis vaccine altså endnu ikke er godkendt. EU endte med at bestille 1,3 milliarder vacciner fra seks forskellige producenter. Kun to af disse er klar til levering inden for de kommende par måneder. Tre af de øvrige forventes ikke at have deres vacciner klar på denne side af sommerferien.

Så her står vi nu. EU og dermed Danmark har bestilt færrest vacciner af dem, der virker nu og her, og flest af dem, der endnu ikke er på markedet. Det er det glade vanvid. Havde Danmark ageret som USA, ville vi til marts kunne have vaccineret omkring 1,7 millioner danskere. Det kommer ikke til at ske. I stedet vurderer den danske regering, at vi til marts forhåbentlig når op i nærheden af 250.000. Dermed er der langt op til de 60-70 procent af befolkningen, der ifølge eksperter skal være vaccineret, før vi kan gøre os håb om at slippe af med den skrækkelige virus. Hvad det kommer til at koste i menneskeliv, tør jeg ikke tænke på.