Annonce
Lene Stavngaard. Pressefoto
Danmark

Debat: Derfor strejker vi for bedre seksualundervisning

Debat: I dag kl. 14.00 kommer de virtuelle klasselokaler på gymnasierne til at stå tomme. I stedet for at lære om differentialregning og tysk grammatik kommer vi elever til at mødes for at lære om grænser, samtykke og normkritik. Vi strejker for seksualundervisning, fordi det i dag er obligatorisk på ungdomsuddannelserne.

Når vi ser os rundt, er det helt tydeligt, at vi står med svære problematikker i vores samfund relateret til køn, krop, grænser og seksualitet.

Den øgede opmærksomhed på seksuelle krænkelser og voldtægter, gymnasier der afholder kønsstereotype puttemiddage, #MeToo 2.0, ulovlig deling af andres intime billeder, mobning og diskrimination af LGBT+ personer. Det kalder på gennemgribende løsninger.

Alt for mange tendenser peger på, at samfundet har svigtet sit ansvar for at klæde unge bedre på til at navigere i alle de svære spørgsmål om køn, krop og seksualitet, herunder ikke mindst at forstå, afkode og respektere egne og andres grænser. Seksuel kommunikation er ikke en medfødt kompetence, men noget vi skal lære og udvikle i relationer.

Derfor strejker gymnasieelever landet over i dag, fordi vi mener, at vi bør have seksualundervisning på ungdomsuddannelserne i Danmark.

Det er simpelthen ikke godt nok, når 46 procent af danske gymnasieelever har oplevet begivenheder som f.eks. 'puttemiddage', som var grænseoverskridende, i løbet af deres gymnasietid. Selvom det for mange kan virke som et harmløst ritual, har traditionen ofte konsekvenser fordi den er ekskluderende, grænseoverskridende og nedværdigende for flere af eleverne.

Det er ikke godt nok, når tal fra Ligestillingsministeriet i 2020 viser, at knap hver tredje adspurgte LGBT+ person inden for seneste år har følt sig diskrimineret på baggrund af sin seksualitet. Og blandt dem angiver mere end hver femte, at de har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted.

Eller når en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at en ud af tyve i løbet af deres liv oplever at blive udsat for tvungen sex. Det er mere end én i hver gymnasieklasse.

Det værste er, at unge ofte står helt alene med disse problematikker. Der er brug for dialog, viden og dannelse om emner relateret til sex, krop og grænser, når man er ung.

I dag stopper den obligatoriske seksualundervisning, når man går ud af grundskolen, men hvorfor egentlig der?

Mange unge efterlyser mere viden og dialog om emner relateret til køn, krop og seksualitet – ikke mindst fordi det er i årene efter grundskolen, at de fleste unge gør sig deres første seksuelle erfaringer, hvorfor nye spørgsmål trænger sig på.

Vi mener, at unge på ungdomsuddannelserne skal undervises i køn, krop, seksualitet, normkritik, samtykke og grænser. Det har ligestillingsministerens ungepanel også peget på. Nu er det tid til at få sat det i værk.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

Betjent om kongresstorm: Som en slagmark under middelalderen

Det er gået næsten syv måneder, siden hundreder af tilhængere af Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen i Washington, USA, for at gøre oprør mod Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling