Annonce
Ilustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Corona kan styrke det nordiske samarbejde

De nordiske lande har en vision om inden for de næste 10 år at gøre Norden til verdens mest integrerede region. Vi i Norden skal fremstå som fyrtårn, bane og vise vejen for andre regioner, vise hvordan ophævelse af restriktioner kan fremme udvikling og velstand; med andre ord, vise hvordan otte lande omfattende Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne kan agere og optræde som var vi (næsten) et og samme land.

Hvor visionen og ambitionen er god og beundringsværdig, viser den sig straks vanskeligere at indfri i virkelighedens verden, hvilket ikke mindst coronapandemien har (be-)vist, hvor Danmark, Norge, Finland og Island i et længere tidsrum valgte at lukke deres grænser til Sverige. Anderledes forholdt det sig for Sveriges vedkommende, som ikke indførte nogen grænsekontrol.

Efter en periode med lave smittetal og dødsfald i Danmark, Norge, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne besluttede landene 15. juni 2020 at genåbne grænserne til hinanden med undtagelse af Sverige. De lukkede grænser til Sverige og den verbale krig mellem broderlandene, fik den svenske udenrigsminister Ann Linde til at udtrykke stor bekymring for det nordiske samarbejde.

Ifølge den svenske minister for udenrigshandel og nordisk samarbejde, Anna Hallberg, ville de øvrige nordiske landes særbehandling og isolation af Sverige gøre om end ikke ubodelig så stor skade på det fremtidige samarbejde, som hun udtrykte det.

At forestille sig Norden som verdens mest integrerede region, synes derfor mere og snarere at have karakter af utopi end vision med tanke på netop de nordiske landes manglende evne og formåen til faktisk at samarbejde og finde en fælles løsning på et kollektivt (corona-)problem.

I den forbindelse skal også de nordiske landes initiativ om at finde ”Nordiske løsninger på globale samfundsudfordringer” finde omtale, som blev nedskrevet på papir og vedtaget i den islandske hovedstad Reykjavik allerede tilbage i oktober 2015.

De nordiske løsninger på flygtninge- og migrationskrisen for mere end fem år siden, hvor Sverige for sit vedkommende indførte grænsekontrol mod alle rejsende fra Danmark, og den nuværende håndtering af coronapandemien, der mere end noget andet må kunne betragtes som globale samfundsudfordringer, var og er ovenud vanskeligt at øjne.

Krisen i Norden har af samme årsag ikke overraskende kunnet undgå at efterlade tvivl om det nordiske samarbejde, herunder hvorvidt det har reel substans eller blot er at betragte som en symbolsk ”etikette”, også kaldet ”varedeklaration”, til at promovere og eksponere Norden.

Det nordiske samarbejde ”lever”, ikke at forveksle med at det vil ”overleve”. Skal vi bevare troen på og opfattelsen af, at vi i Norden omfattende Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne er en særlig region, og at vi også kan fungere i modgang og ikke kun i medgang, så byder der sig en mulighed, som de færreste ville have kunnet forestille sig for blot nogle måneder siden.

Hvor den verdensomspændende coronapandemi har lagt bånd på vores rejselyst, og lagt kimen til verbal krig mellem de nordiske lande, vil selvsamme coronapandemi paradoksalt og ironisk nok kunne understøtte og styrke det nordiske grænseoverskridende samarbejde, som var/er tæt på at blive undermineret af os selv i vores hver især egen kamp mod coronapandemien.

I den forbindelse skal henvises til oprettelsen af den nordiske pasunion, som så dagens lys den 12. juli 1957. Pasunionen ophævede paskontrollen mellem Danmark, Norge, Sverige og Finland, og fik den 1. januar 1961 og den 24. september 1965 tilslutning af også henholdsvis Færøerne og Island. Norden var altså langt foran og længe før Schengen-samarbejdet og de åbne grænser i Europa.

Som det var tilfældet sidste sommer, skal vi også i år indstille os på at holde sommerferien hjemme under egne himmelstrøg. Igen skal broderlandene være sammen hver for sig om man vil. Men sådan behøver det ikke ubetinget at være.

Skulle vi i Norden kunne blive enige om oprettelsen af en nordisk rejsezone under coronapandemien, vil vi kunne genoplive ånden fra 1957 og skabe forudsætningerne for en ”genfødsel” af netop den nordiske pasunion, ligesom vi vil kunne udrydde den mistillid, som har eksisteret mellem de nordiske lande.

Forudsætningen og betingelserne for en fælles nordisk rejsezone omfattende hele Norden, er dog at smittetrykket i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne er under kontrol, og at landene på forhånd har vedtaget et fælles regelsæt for test, kontrol med videre. Nøjagtigt som det er tilfældet for Israel og Cypern, som har oprettet en lignende rejsezone.

Med introduktionen af en nordisk rejsezone vil vi på flotteste og bedste vis kunne underbygge den fælles ambition om inden for de næste 10 år at gøre Norden til verdens mest integrerede region i både medgang og modgang. Omvendt vil den øvrige verden få det vanskeligt ved at betragte Norden som andet end blot et geografisk område på verdenskortet.


Skulle vi i Norden kunne blive enige om oprettelsen af en nordisk rejsezone under coronapandemien, vil vi kunne genoplive ånden fra 1957 og skabe forudsætningerne for en genfødsel af netop den nordiske pasunion.


Kronik

Kronikken er skrevet i et samarbejde mellem: Preben Bonnén, politisk faglig chef, Nordic Dialogue, Gustav Forum Sørensen, politisk assistent, Nordic Dialogue, Bertel Haarder, folketingsmedlem for Venstre og præsident for Nordisk Råd, Søren Espersen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Danmark, Liselott Blixt, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Danmark, Aaja Chemnitz Larsen, folketingsmedlem i Danmark for Inuit Ataqatigilt fra Grønland, Sjúrdur Skaale, folketingsmedlem i Danmark for Javnadarflokkurin fra Færøerne, Stein Erik Lauvås, stortingsrepræsentant for Arbeiderpartiet i Norge, Ulf Isak Leir, stortingsrepræsentant for Fremskrittspartiet i Norge, Kjell-Arne Ottoson, riksdagsledamot for Kristdemokraterne i Sverige, Pål Jonson, riksdagsledamot for Moderaterne i Sverige, Heidi Viljanen, kansanedustaja for Sosiaalidemokratia i Finland, Anna Kolbrún Árnadóttir, althingi for Midflokkurinn i Island, Sofia Geisler, inatsisartunut ilaasortaq for Inuit Ataqatigiit i Grønland, Jaspur Langgaard, løgting for Sambandsflokkurin på Færøerne, Jörgen Pettersson, lagtingsledamot for Ålandsk Center, Ålandsøerne

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling