Annonce
Ilustration: Gert Ejton
Danmark

Debat: Corona kan styrke det nordiske samarbejde

De nordiske lande har en vision om inden for de næste 10 år at gøre Norden til verdens mest integrerede region. Vi i Norden skal fremstå som fyrtårn, bane og vise vejen for andre regioner, vise hvordan ophævelse af restriktioner kan fremme udvikling og velstand; med andre ord, vise hvordan otte lande omfattende Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne kan agere og optræde som var vi (næsten) et og samme land.

Hvor visionen og ambitionen er god og beundringsværdig, viser den sig straks vanskeligere at indfri i virkelighedens verden, hvilket ikke mindst coronapandemien har (be-)vist, hvor Danmark, Norge, Finland og Island i et længere tidsrum valgte at lukke deres grænser til Sverige. Anderledes forholdt det sig for Sveriges vedkommende, som ikke indførte nogen grænsekontrol.

Efter en periode med lave smittetal og dødsfald i Danmark, Norge, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne besluttede landene 15. juni 2020 at genåbne grænserne til hinanden med undtagelse af Sverige. De lukkede grænser til Sverige og den verbale krig mellem broderlandene, fik den svenske udenrigsminister Ann Linde til at udtrykke stor bekymring for det nordiske samarbejde.

Ifølge den svenske minister for udenrigshandel og nordisk samarbejde, Anna Hallberg, ville de øvrige nordiske landes særbehandling og isolation af Sverige gøre om end ikke ubodelig så stor skade på det fremtidige samarbejde, som hun udtrykte det.

At forestille sig Norden som verdens mest integrerede region, synes derfor mere og snarere at have karakter af utopi end vision med tanke på netop de nordiske landes manglende evne og formåen til faktisk at samarbejde og finde en fælles løsning på et kollektivt (corona-)problem.

I den forbindelse skal også de nordiske landes initiativ om at finde ”Nordiske løsninger på globale samfundsudfordringer” finde omtale, som blev nedskrevet på papir og vedtaget i den islandske hovedstad Reykjavik allerede tilbage i oktober 2015.

De nordiske løsninger på flygtninge- og migrationskrisen for mere end fem år siden, hvor Sverige for sit vedkommende indførte grænsekontrol mod alle rejsende fra Danmark, og den nuværende håndtering af coronapandemien, der mere end noget andet må kunne betragtes som globale samfundsudfordringer, var og er ovenud vanskeligt at øjne.

Krisen i Norden har af samme årsag ikke overraskende kunnet undgå at efterlade tvivl om det nordiske samarbejde, herunder hvorvidt det har reel substans eller blot er at betragte som en symbolsk ”etikette”, også kaldet ”varedeklaration”, til at promovere og eksponere Norden.

Det nordiske samarbejde ”lever”, ikke at forveksle med at det vil ”overleve”. Skal vi bevare troen på og opfattelsen af, at vi i Norden omfattende Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne er en særlig region, og at vi også kan fungere i modgang og ikke kun i medgang, så byder der sig en mulighed, som de færreste ville have kunnet forestille sig for blot nogle måneder siden.

Hvor den verdensomspændende coronapandemi har lagt bånd på vores rejselyst, og lagt kimen til verbal krig mellem de nordiske lande, vil selvsamme coronapandemi paradoksalt og ironisk nok kunne understøtte og styrke det nordiske grænseoverskridende samarbejde, som var/er tæt på at blive undermineret af os selv i vores hver især egen kamp mod coronapandemien.

I den forbindelse skal henvises til oprettelsen af den nordiske pasunion, som så dagens lys den 12. juli 1957. Pasunionen ophævede paskontrollen mellem Danmark, Norge, Sverige og Finland, og fik den 1. januar 1961 og den 24. september 1965 tilslutning af også henholdsvis Færøerne og Island. Norden var altså langt foran og længe før Schengen-samarbejdet og de åbne grænser i Europa.

Som det var tilfældet sidste sommer, skal vi også i år indstille os på at holde sommerferien hjemme under egne himmelstrøg. Igen skal broderlandene være sammen hver for sig om man vil. Men sådan behøver det ikke ubetinget at være.

Skulle vi i Norden kunne blive enige om oprettelsen af en nordisk rejsezone under coronapandemien, vil vi kunne genoplive ånden fra 1957 og skabe forudsætningerne for en ”genfødsel” af netop den nordiske pasunion, ligesom vi vil kunne udrydde den mistillid, som har eksisteret mellem de nordiske lande.

Forudsætningen og betingelserne for en fælles nordisk rejsezone omfattende hele Norden, er dog at smittetrykket i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Ålandsøerne er under kontrol, og at landene på forhånd har vedtaget et fælles regelsæt for test, kontrol med videre. Nøjagtigt som det er tilfældet for Israel og Cypern, som har oprettet en lignende rejsezone.

Med introduktionen af en nordisk rejsezone vil vi på flotteste og bedste vis kunne underbygge den fælles ambition om inden for de næste 10 år at gøre Norden til verdens mest integrerede region i både medgang og modgang. Omvendt vil den øvrige verden få det vanskeligt ved at betragte Norden som andet end blot et geografisk område på verdenskortet.


Skulle vi i Norden kunne blive enige om oprettelsen af en nordisk rejsezone under coronapandemien, vil vi kunne genoplive ånden fra 1957 og skabe forudsætningerne for en genfødsel af netop den nordiske pasunion.


Kronik

Kronikken er skrevet i et samarbejde mellem: Preben Bonnén, politisk faglig chef, Nordic Dialogue, Gustav Forum Sørensen, politisk assistent, Nordic Dialogue, Bertel Haarder, folketingsmedlem for Venstre og præsident for Nordisk Råd, Søren Espersen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Danmark, Liselott Blixt, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Danmark, Aaja Chemnitz Larsen, folketingsmedlem i Danmark for Inuit Ataqatigilt fra Grønland, Sjúrdur Skaale, folketingsmedlem i Danmark for Javnadarflokkurin fra Færøerne, Stein Erik Lauvås, stortingsrepræsentant for Arbeiderpartiet i Norge, Ulf Isak Leir, stortingsrepræsentant for Fremskrittspartiet i Norge, Kjell-Arne Ottoson, riksdagsledamot for Kristdemokraterne i Sverige, Pål Jonson, riksdagsledamot for Moderaterne i Sverige, Heidi Viljanen, kansanedustaja for Sosiaalidemokratia i Finland, Anna Kolbrún Árnadóttir, althingi for Midflokkurinn i Island, Sofia Geisler, inatsisartunut ilaasortaq for Inuit Ataqatigiit i Grønland, Jaspur Langgaard, løgting for Sambandsflokkurin på Færøerne, Jörgen Pettersson, lagtingsledamot for Ålandsk Center, Ålandsøerne

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Der er få danskere, der har vundet lige så meget, som håndboldlegenden Anette Hoffmann har. Hun stoppede på landsholdet efter OL-miraklet i 2000, som endte med guld. Hun var mæt af håndbold og klar til nye udfordringer.

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Vi betaler en relativt stor del af vores indtægt til fælleskassen, og selvfølgelig skal vi debattere, om vi bruger pengene fornuftigt. Det gælder også i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Det er også helt fair, at vi debatterer, om de offentligt ansatte gør deres arbejde godt. Det gælder også de ansatte på de kommunale jobcentre og i diverse tilbud. Det skal bare ske på en ordentlig måde. Desværre er det på ingen måde tilfældet, når det handler om beskæftigelsesindsatsen.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Erhverv For abonnenter

Rekordhøje energipriser sender stor ekstraregning til danskerne

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her