Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Beviser Støjbergs dom, at ministre er hævet over loven?

Historisk dom i den kun anden rigsret i hundrede år. Og en sejr for det danske demokrati. Sådan kan man vel meget overordnet sammenfatte broderparten af reaktionerne på dommens dag i Rigsretten.

Jeg er enig i, at dommen i sig selv er en sejr for det danske demokrati, og det er stærkt og positivt, at den er næsten enstemmig. Så juridisk klar, at man skal være halsstarrigt politisk orienteret for at sætte spørgsmålstegn ved dens lovmæssige legitimitet.

Alligevel mener jeg, at vi skal benytte sagens juridiske afslutning og afklaring til at stille tre spørgsmål, som illustrerer nogle mindre sejrrige perspektiver for demokratiet og retsstaten. Som jeg ikke forstår, og som jeg derfor håber, klogere mennesker kan svare på og forklare mig.

Kort tid før den endelige domsafsigelse skrev Folketingets absolutte nestor, Bertel Haarder (V), i Berlingske, at bare Inger Støjberg havde ”lagt sig ned og sagt undskyld, da ombudsmanden kaldte hendes administration 'særdeles' kritisabel. Det havde sparet samfundet for et måske trecifret millionbeløb".

På mange måder har Haarder fat i noget, mange vil være enige i, ikke mindst blandt hans politiske kolleger. Tænk, hvor meget vi kunne have undgået og sparet, hvis sagen var blevet håndteret politisk, og tænk hvor uretfærdigt det egentlig er, at Inger Støjberg bliver straffet, fordi hun nægter at bøje nakken.

Men set i bagklogskaben både ulidelige og klare lys, er den danske retsstat og det danske demokrati så virkelig bedre tjent med, at Inger Støjberg - som næsten enstemmigt blev dømt for en så alvorlig forbrydelse, at den er takseret til 60 dages ubetinget fængsel - var sluppet med at lægge sig ned, rulle rundt og give en undskyldning? Vi havde sparet et måske trecifret millionbeløb i omkostninger, ja, men er det principielt en retsstat værdigt, at en forbryder kan slippe for straf ved at fortryde og sige undskyld og på den måde undgå, at anklagemyndigheden rejser tiltale, så staten kan spare penge? Nej, vel?

Alligevel mener jeg, vi skal benytte sagens juridiske afslutning og afklaring til at stille tre spørgsmål, som illustrerer nogle mindre sejrrige perspektiver for demokratiet og retsstaten.

Men hvis ja, så forklar mig gerne, hvad det er, jeg ikke forstår, og som er begrundelsen for, at dette princip skal gælde i de øverste, demokratiske kredse modsat alle andre steder?

En række af Inger Støjbergs mest loyale støtter og argeste modstandere af overhovedet at rejse en rigsretssag mod hende har vist en vis klædelig erkendelse: ”Jeg har taget grueligt fejl”, sagde Venstres Preben Bang Henriksen (V) kort tid efter dommen, og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, stemte næsten enstemmigt i: ”Jeg tog åbenlyst fejl”. Preben Bang Henriksen er faktisk jurist, mangeårig retsordfører og tidligere formand for Retsudvalget, mens Pernille Vermund er arkitekt af fag. Men hvor de muligvis ikke er helt ens jurafagligt kvalificerede, er de i hvert fald begge lige inhabile til at foretage en vurdering af, om der skal rejses tiltale. Som de selv peger på, var deres forhåndsvurderinger da også forkerte.

Alligevel er det ikke for at pege fingre ad Preben Bang Henriksen og Pernille Vermund, som egentlig har ære af deres uforbeholdne erkendelse af fejlvurderingerne. Det er tværtimod for at pege på, at det samme gælder for de øvrige medlemmer af Folketinget: Langt de fleste er fagligt ukvalificerede til at vurdere, om der var det tilstrækkeligt juridisk grundlag for at rejse tiltale, og alle er i hvert fald næsten pr. definition inhabile enten grundet personlige relationer eller politiske intentioner. Som et yderligere - næsten kuriøst - aspekt er Rigsretten det eneste sted i retsstaten Danmark, hvor den potentielt anklagede er med til at bestemme, om hun skal anklages eller ej. I hvert fald hvis hun stadig sidder på tinge, og det var jo som bekendt tilfældet med Inger Støjberg (og det gjaldt i øvrigt også Erik Ninn-Hansen).

Mit næste spørgsmål er: Hvorfor skal anklagemyndigheden ikke være juridisk kvalificeret, og hvorfor accepterer vi en så tydelig inhabilitet, når det handler om Rigsretten?

Som juridiske eksperter og professorer i forvaltningsret har understreget, er der ikke megen præcedens at vurdere ud fra. Der er ikke megen historisk empiri og data at basere analysen på. Men med dette solide forbehold er det dog substantielt interessant, at fælles for begge de domfældte er, at de netop ikke længere var ministre, da de blev anklaget. Inger Støjberg blev ikke anklaget - jeg fristes til at skrive selvfølgelig ikke - mens hun stadig havde et flertal bag sig og stadig sad i regering. Så hvis man kun ser på den meget sparsomme præcedens og empiri, kan vi faktisk foreløbigt konstatere, at man ikke bliver anklaget som siddende minister. Det er der i hvert fald aldrig nogen, der er blevet.

Der er ellers mange eksempler, som nogle mener, er lige så alvorlige som at skille unge udenlandske par ad uden undtagelse: Eksempelvis justitsminister Morten Bødskovs (S) nødløgn, forsvarsminister Søren Gades (V) oplysninger til Folketinget om irakiske fanger, udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) rolle i GGGI-sagen og forbrugerminister Lars Barfoeds (K) manglende fødevarekontrol.

Fire meget forskellige eksempler på tværs af de seneste regeringer, som har de tre ting tilfælles, at de var profilerede i medierne, at de alle fik politiske konsekvenser, og at de drejede sig om paragraf 5, stykke 2 i ministeransvarlighedsloven, som handler om, at ministeren ikke må give urigtige eller vildledende oplysninger til Folketinget. Inger Støjberg blev i øvrigt dømt efter stykke 1.

Hvis forløbet og dommen i mandags er retfærdig, hvis den er et udtryk for, at retsstaten virker, og hvis den beviser, at ministre er lige for loven, så må Inger Støjberg som konsekvens heraf altså være den eneste - ud over Erik Ninn-Hansen - som de seneste 100 år ”forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter Grundloven eller lovgivningen”, som ministeransvarlighedsloven siger. For ellers skulle andre ministre være idømt en juridisk og ikke kun en politisk dom.

Mit sidste spørgsmål: Er Støjbergs forbrydelse (eller igen Erik Ninn-Hansens) den eneste og eller bare den værste, som er blevet begået af ministre de seneste 100 år? Eller er der bedre forklaringer på, at ingen andre er blevet straffet for at overtræde loven?

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark