Annonce
Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Læserbrev

Debat: Beskyt drikkevandet mod PFAS

Debat: Den seneste tids fokus på PFAS-stoffernes udbredelse og risici har endnu engang understreget vigtigheden af, at alle aktørers viden bliver sat i spil, så vi handler på et oplyst grundlag. Det er tvingende nødvendigt, at samarbejdet imellem myndigheder, virksomheder, beredskaber og forsyninger styrkes. Et stærkt tværgående samarbejde skal gøre det muligt at agere hurtigt og f.eks. prioritere oprydning eller afværgeforanstaltninger i drikkevandsområder.

DANVA ønsker et fuldt forbud mod brug af PFAS kombineret med skrappere kontrol ved forureningskilden. Myndighedernes håndtering af risici fra punktkilder i og omkring indvindingsområder for drikkevand skal sikres, ligesom samarbejdet og vidensdeling mellem myndigheder og andre aktører også skal være mere smidigt end i dag. Det er nødvendigt, at vi kan dele viden og prioritere indsatsen sammen. Sidst men ikke mindst skal det undersøges, hvordan forureneren-betaler-princippet evt. sammen med et udvidet producentansvar bedst kan bringes i anvendelse.

PFAS-stoffer er fundet i drikke- og grundvand. Selvom det indtil videre ikke tyder på, at det bliver et landsdækkende problem, er det ikke uden grund, at stofferne regnes for “evigheds-kemikalier”. PFAS-analyserne af drikke- og grundvand er for mange vandselskabers vedkommende stadig undervejs, og vi afventer også resultaterne af alle de undersøgelser, der er sat i gang i regi af Miljøstyrelsen. Stofferne er brugt de seneste 50-60 år, og en stor del af Danmarks drikkevand er ældre. Derfor kan vi stadig nå at standse ulykken, og den mulighed skal vi gribe.

På linje med den europæiske vandforening EurEau ønsker DANVA at tage skridtet videre til et fuldt forbud

Danmark er et af de EU-lande, der har ønsket en restriktiv regulering, hvor kun essentielle PFAS-stoffer må tillades. Vi bakker op om Danmarks ønske om en restriktiv holdning til brug af PFAS, men på linje med den europæiske vandforening EurEau ønsker DANVA at tage skridtet videre til et fuldt forbud.

Det har vist sig flere gange senest i foråret, at disse PFAS-kemikalier ikke har været ordentligt undersøgt, før de er kommet på markedet. Hver gang der kommer ny viden, viser det sig, at risikoen er større end hidtil antaget. Det er vi nødt til at tage ved lære af. Med baggrund i erfaringer fra andre europæiske lande, så er der meget fornuft i at sikre, at stofferne ikke når grundvandet. Der findes rensemetoder, men de er dyre samt energi- og teknologikrævende.

Desuden taler det imod danskernes ønske om, at grundvandet skal være af så fin en kvalitet, at man kan sende ud i vandhanerne. Den mest bæredygtige og foretrukne løsning er at forhindre, at stofferne spredes til drikkevandet.

Derfor skal PFAS-stofferne forbydes, og eksisterende miljøforureninger med PFAS skal forhindres i at nå grundvandet.

PFAS-stofferne er fedt- og vandafvisende kemikalier, som udover at indgå i brandskum også bruges både til vareproduktion og i private hjem. Mange af stofferne er toksiske, de er svære at nedbryde og ophobes derfor over tid såvel i mennesker som i omgivelserne. Det er nødvendigt at sikre, at stofferne ikke spredes yderligere med konsekvenser, som vi ikke kender det fulde omfang af. Derfor bør vi udfase brugen af disse stoffer, og sikre drikkevandet imod yderligere påvirkning.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Udland

USA advarer Rusland mod angreb og lover Ukraine materiel støtte

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Danmark

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet