Annonce
Sundhedsstyrelsen har onsdag opdateret vaccinationskalenderen, så der nu bliver vaccineret efter alder i en gruppe af 16-64 årige. (Arkivfoto). Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Indland

Danske Patienter: Den nye kalender sætter praktik over sygdom

Ifølge Danske Patienter kan sårbare under 65 skulle isolerer sig yderligere med den nye vaccinationskalender.

Sundhedsstyrelsens nye vaccinationsplan sætter hensynet til praktik over sygdom. Det mener paraplyorganisationen Danske Patienter.

I den nye vaccinationskalender er sårbare grupper fra 16-64 år lagt sammen med alle ikke-sårbare i planen for, hvornår de skal tilbydes coronavaccine.

Ifølge foreningen kan den nye kalender få sårbare med kroniske sygdomme under 64 år til at skulle vente yderligere tre måneder på at få vaccinen.

Danske Patienter samler patient- og pårørendeorganisationer i Danmark.

- Der er mennesker med kroniske og alvorlige sygdomme, som efter et års isolation, hvor de har fået at vide, at de er i risiko, pludseligt nu får at vide, at man ikke vil prioritere sårbare. Man vil prioritere praktik over sygdom. Det er bekymrende, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.

Ændringen i vaccinationsplanen, som foreningen kritiserer, er sammenlægningen af det, der før hed gruppe 10, 11 og 12. Det betyder, at alle under 65 nu bliver samlet til en gruppe, gruppe 10, og skal tilbydes vaccinationen i forhold til deres alder.

Før var planen, at sårbare i samme gruppe skulle vaccineres før de ikke-sårbare.

Sundhedsstyrelsen har forsvaret ændringen af vaccinationsplanen med, at vaccination efter alder vil sikre, at der sker færre indlæggelser, fordi "alder er og bliver den væsentligste faktor for et alvorligt forløb og dermed også indlæggelse forårsaget af corona".

Men ifølge Morten Freil fra Danske Patienter holder det argument ikke.

- Når man samtidig laver en vaccinationskalender, som sætter 16-årige før 50-årige, giver det ingen mening, at man ikke prioritere de sårbare, og at man påstår, det er af hensyn til alder, at man laver om i vaccinationskalenderen, siger han.

- Det argument holder ingen vegne. Det kan ikke forklares til de borgere, som i dag sidder fuldstændigt frustrerede, som har siddet i isolation i et år.

Han mener, at beslutningen er taget ud fra et praktikhensyn. At Sundhedsstyrelsen håber, at flere bliver vaccinerede hurtigere, hvis man slipper for at skulle registrere folk i grupper inden.

- Det, der kommer til at forsinke vaccineudrulningen, er kun mangel på vacciner til Danmark. Ændringen kommer ikke til at betyde noget for udrulningen. Nogle kommer med den nye plan til at vente yderligere tre måneder, siger Morten Freil.

Den 25. juli forventes alle danskere over 16 år at være blevet tilbudt en coronavaccine, fremgår det af vaccinationskalenderen.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

79 grønlandske isbjørne er dræbt i nødværge siden 2007

Udland

Ligdele fundet i Florida tilhører mistænkt forlovet i drabssag

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Polen/EU: Der var lagt op til skældud og vrede miner, da EU's stats- og regeringschefer torsdag skulle drøfte det opgør, Polen har taget med EU's traktater.

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge