Annonce
Stiller dine nyvalgte lokalpolitikere klimakrav til leverandørerne, f.eks. af elbusser som her i Aarhus. Det spørger Lars Aagaard om i denne uges klumme. Arkivfoto: Axel Schütt
Erhverv

Dansk Energi: Bidrager din kommune til klimakampen?

Stort tillykke til alle de nye byråd med valget. De spiller en vigtig rolle i Danmarks grønne omstilling, og som de næstsidste byråd, der kan få os i mål med 70 procent CO2-reduktion i 2030, venter der store klimaopgaver.

Mange kommuner er allerede godt i gang, men der skal endnu mere turbo på, hvis vi skal i klimamål. Derfor glæder jeg mig også over, at klima har fyldt i forsamlingshusene, pjecerne og kandidaternes opslag på Facebook.

Og det grønne fokus er forsat i forbindelse med konstitueringerne. I Odense er der udpeget en klimarådmand, der med sin egen forvaltning skal sætte retningen for klimapolitikken. Helsingør Kommune trækker klima ud af by-, plan- og trafikudvalget, så det grønne område får sit eget selvstændige fokus.

Der vil helt sikkert opstå dilemmaer mange steder i landet, når byen skal gøres lettere tilgængelig for elbiler, og når der skal sættes solceller op på en mark. Det er, når lokalpolitikeren møder hverdagen, at den gode klimavilje, vi så under kommunalvalget, for alvor skal stå sin prøve.

Her er det din opgave som vælger at holde øje med, om dit byråd tager ansvar for den grønne omstilling og omsætter klimaløfterne fra forsamlingshusene, pjecerne og Facebook-opslagene til handling. Har dine lokalpolitikere for eksempel lovet at bruge deres grønne "indkøbsmuskel" og stille høje klimakrav til leverandørerne af bustransporten? Eller vil de udskifte de fossile biler i kommunens egen vognpark med elbiler?

Derudover skal du være opmærksom på, om din kommune udnytter sin rolle som ejer af de lokale varme-, vand- og affaldsselskaber til at sætte en grøn retning. Frederiksberg har for eksempel vedtaget en grøn ejerskabsstrategi for forsyningsområdet. Den betyder, at forsyningsselskabernes arbejde skal understøtte kommunens ambition om at være CO2-neutral i 2030.

Vi ser også byråd, der igangsætter grønne samarbejder. Det kan for eksempel være at etablere et klimaråd, hvor grønne NGO’er, politikere, lokale ildsjæle og virksomhederne bag vindmøller og solceller tidligt kan være med til at drøfte placeringer og udformninger af de grønne anlæg. Og i Nordjylland har Thisted Kommune sammen med Thy-Mors Energi samlet flere andre lokale aktører på tværs af sektorer i Klimaalliancen Thy, der skal skabe grøn udvikling i regionen.

Som de næstsidste byråd, der kan få os i mål med 70 procent CO2-reduktion i 2030, venter der store klimaopgaver.

Nok så vigtigt spiller din kommune som såkaldt planmyndighed en afgørende rolle med at tilrettelægge udbygningen af ladestandere til elbiler og med at give tilladelser til vindmøller og solceller. Her halter det virkeligt. Og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores fælles mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Tjek om din kommune udnytter sit potentiale for at opstille vindmøller og solceller, og hvilke planer lokalpolitikerne har for udbygningen af grøn energi. Dit byråd kan for eksempel tage på inspirationstur til Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Lolland Kommuner, hvor de i den grad leverer arealer til solceller og vindmøller.

Selvfølgelig er kommunernes potentiale for at bygge vedvarende energi afhængig af, om det er en land- eller bykommune. Ligesom kommunerne også har forskellige forudsætninger for at gøre transporten grønnere.

Nogle kommuner kæmper med at få ladestandere nok i yderområderne, mens de større byer har behov for at få folk i lejligheder med. For nogle er det oplagt at eksperimentere med fossilfri zoner, og andre steder giver det mere mening at gøre det gratis for elbilister at parkere eller reservere normale p-pladser til specifikke ladepladser, som udelukkende kan benyttes til elbiler.

De 98 kommuner har forskellige forudsætninger i den grønne omstilling af vores samfund. Ingen kommuner kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og skal Danmark helt i klimamål, kræver det, at alle 98 nye byråd bidrager. Spørg dine lokalpolitikere, hvad din kommunes grønne bidrag er.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre