Annonce
Billede fra indsættelsen af Joe Biden den 20. januar. Foto: Ambassaden i USA
Danmark

Danmarks ambassadør i USA: Håb i sigte

På en bidende kold januar-dag i Washington D.C. udspillede magtoverdragelsen af præsidentembedet i USA sig foran mig. Det her er verdenshistorie, tænkte jeg. For selv om jeg har haft mange store oplevelser i den danske udenrigstjeneste, må jeg indrømme, at indsættelsen af Joe Biden som USA’s 46. præsident indtager toppen af min liste.

Min begejstring over at overvære den historiske begivenhed var dog blandet med lige så stor bevidsthed om den alvorlige situation, USA befinder sig i - den ses og mærkes overalt; Ved den næsten mennesketomme indsættelsesceremoni, hvor gruppen af officielt indbudte gæster, som jeg var en del af, sad med mundbind og på behørig afstand. Omkring Kongresbygningen foran mig, hvor kampklædte soldater stod klar til at beskytte ceremonien mod egne landsmænd.

På turen tilbage til ambassaden, hvor lokale indbyggere rutineret bar deres mundbind i en nedlukket by. Det var bestemt ikke sådan, jeg for et år siden forestillede mig, at Washington ville se ud på denne dag.

USA er tydeligt forandret. På blot et år har en stribe kriser ramt landet. De tæller økonomisk nedgang, omfattende arbejdsløshed, demonstrationer mod racisme samt en eskalering af indenrigspolitiske stridigheder, der i januar toppede med Trump-tilhængeres voldelige indtrængen i Kongressen. Kriserne har nærmest stået i kø for konstant at spænde ben for amerikanernes ellers veludviklede evne til at rejse sig igen – og centralt for dem alle er Covid-19.

Og det står klart, at Covid-19 har ramt USA meget hårdt. Mere end 26 millioner amerikanere har været smittet med Covid-19 og over 440.000 er døde som følge af sygdommen. USA er et stort land, og derfor bliver tallene også så store, at de kan være svære at begribe. Men det svarer til, at mere end 1 ud af hver 1000 amerikaner er død som følge af sygdommen i det seneste år.


Der er ingen tvivl om, at krisen har ramt amerikanerne meget forskelligt og forstærket de økonomiske forskelle, som allerede inden krisen prægede det amerikanske samfund. Særligt hårdt har krisen ramt minoriteter, der i høj grad er beskæftiget i de service- og restaurationsjobs, som har været hårdest ramt af restriktioner og nedlukninger.


En følgevirkning af Covid-19 har været en omfattende økonomisk nedgang i USA. Da pandemien for alvor ramte USA i foråret 2020, satte den en brat stopper for det længste økonomiske opsving i USA’s historie. På blot to måneder så amerikanerne mere end 20 mio. jobs forsvinde og ledigheden steg med rekordfart.

Der er ingen tvivl om, at krisen har ramt amerikanerne meget forskelligt og forstærket de økonomiske forskelle, som allerede inden krisen prægede det amerikanske samfund. Særligt hårdt har krisen ramt minoriteter, der i høj grad er beskæftiget i de service- og restaurationsjobs, som har været hårdest ramt af restriktioner og nedlukninger. Jeg ser det tydeligt på gaderne Washington D.C. I de ellers velhavende bydele omkring centrum er mængden af teltlejre steget, mens anmodninger om bidrag til velgørende organisationer er vokset betydeligt.

Lone Dencker Wisborg. Foto: Matthew Paul D'Agostino

Selvom det er et dystert billede, jeg maler med min beretning fra et kriseramt USA, så vil jeg mene, at der lys forude. Præsident Biden har iværksat en omfattende plan for håndteringen af Covid-19 i USA, herunder ambitionen om at vaccinere 1,5 mio. amerikanere om dagen.

Samtidig har Biden gjort genopretning af økonomien til en hovedprioritet. Han er gået til opgaven med en ambitiøs plan om, ikke bare at genopbygge økonomien, som den var inden krisen, men at skabe en stærkere, grønnere og mere retfærdig økonomi. Derfor, selvom der venter enorme udfordringer for Biden, er jeg håbefuld på amerikanernes vegne.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst