Annonce
Keld Rosenbæk Demant, administrerende direktør, Bunker Holding. Pr-foto
Erhverv

Dømt: Olietopchefen Keld R. Demant idømt fire måneders fængsel - millionbøder til selskaber

Fængselsstraf og millionbøder ramte tirsdag formiddag topchefen Keld R. Demant og virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding. De er alle dømt for brud på EU-sanktioner ved at sælge flybrændstof til brug i den syriske borgerkrig.

Straffesag: Middelfart-virksomheden Bunker Holdings topchef Keld R. Demant er idømt fire måneders fængsel ved Retten i Odense. Dommen er betinget med en prøvetid på et år.

Samtidig blev firmaet Dan-Bunkering idømt en bøde på 30 millioner kroner og konfiskation af en fortjeneste på 15,7 millioner kroner. Moderselskabet Bunker Holding skal betale en bøde på fire millioner kroner.

Anklagen handlede om brud på EU-sanktioner, fordi Dan-Bunkering i årene fra 2015 til 2017 solgte flybrændstof til russiske kunder, der angiveligt solgte det videre til russisk militær.

Russiske bombefly var dengang indsat i den syriske borgerkrig på diktatoren Bashar al-Assads side og havde stor betydning for, at præsidenten genvandt kontrollen over sit land.

Handlet med forsæt

Retten i Odense finder, at virksomhederne forsætligt har brudt sanktionerne i alle de 33 handler, som sagen handler om.

To centrale spørgsmål har været, om brændstoffet fra Dan-Bunkering overhovedet endte i Syrien, og om virksomheden vidste - eller burde have vidst - at brændstoffet skulle bruges i den syriske borgerkrig.

Her fastslår byretsdommer Jens Lind og de to domsmænd, at brændstoffet endte i Syrien, og at det var i strid med EU-sanktioner. De mener, at Dan-Bunkering-folkene "måtte have indset det som overvejende sandsynligt, at jetbrændstoffet skulle anvendes af det russiske militær i Syrien".

Da handlerne blev indgået af russiske medarbejdere på Dan-Bunkerings kontor i Kaliningrad,  mener retten også, at personalet må have haft kendskab til den russiske indblanding i den syriske borgerkrig.

Rabat på straf

Keld R. Demant dømmes for passiv medvirken i overtrædelsen. Samtidig har han fået rabat, fordi sagsbehandlingstiden har været lang. Sagen er blevet efterforsket siden 2017.

Bagmandspolitiets anklagere, der har ført sagen, havde krævet bøder på henholdsvis 319 og 81 millioner kroner fra Dan-Bunkering og Bunker Holding, mens Keld R. Demant ifølge anklagerne skulle straffes med to års fængsel.

Både Keld R. Demant og virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding har igennem hele sagen nægtet sig skyldige. De har nu udbedt sig betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes til landsretten.  

Middelfart-virksomheden Bunker Holdings topchef Keld R. Demant er idømt fire måneders fængsel ved Retten i Odense. Dommen er betinget med en prøvetid på et år.

Fem korte om straffesagen

  1. Retten i Odense skulle afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sælge brændstof til fly til Syrien. 
  2. A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S var tiltalt. Også Keld R. Demant var under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
  3. De har alle nægtet sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lød det.
  4. I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017, hævder Bagmandspolitiet. Kunderne var to russiske selskaber, Sovfracht og Maritime Assistance, der var generalagenter for den russiske flåde.
  5. Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.
Administrerende direktør Keld R. Demant, Bunker Holding, under afhøringen i Retten i Odense i november. Tegning: Wayne Southwell
Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Udland

Ukraines udenrigsminister: Nato foretager sig intet

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole