Annonce
Danmark

Centraliseringsmaskinen har slået til igen

Denne gang er det gået ud over Odsherred, der bestemt ikke er overrendt med statslige arbejdspladser.

Den Danske Scenekunstskole, en institution under Kulturministeriet, har besluttet at lukke skolens afdeling i Nykøbing Sjælland og koncentrere de studerende i København, Aarhus og Odense.

»Det er jo en helt vanvittig beslutning. Folketinget og regeringen har besluttet at decentralisere uddannelsesinstitutioner, men når man lukker afdelingen i Odsherred og beholder dem i Odense, Aarhus og København, så er det jo det modsatte, der sker,” konstaterer Odsherreds borgmester Thomas Adelskov.

Og han har fuldstændigt ret.

Lukningen i Odsherred, kommunens eneste videregående uddannelse, føjer sig til en lang, lang række centraliseringsbeslutninger fra de danske ministerier og styrelser, der ganske åbenbart er fuldstændigt tonedøve over for de politiske ønsker om decentralisering.

Undskyldningen er som altid, at der kan spares penge ved at lukke i Odsherred og ’samle kræfterne’. Det viser regnearket.

Jeg har en kraftig mistanke om, at de regneark, ministerierne bruger, ville vise, at hvis man centraliserede tre gravide kvinder, ville de kunne gennemføre en graviditet på tre måneder!


Jeg har en kraftig mistanke om, at de regneark, ministerierne bruger, ville vise, at hvis man centraliserede tre gravide kvinder, ville de kunne gennemføre en graviditet på tre måneder!

Kim Ruberg


Regneark viser, hvad forfatterne af regnearkene ønsker, de skal vise.

I tilfældet Odsherred ’glemmer’ kulturministeriets embedsmænd og deres håndplukkede bestyrelse for eksempel, at Bygningsstyrelsen i 2018 moderniserede skolens bygninger for 14-15 millioner kroner. Dér røg lige de første mange års besparelser. Og se, hvad den samme skole skrev, da de ansøgte om de mange penge til modernisering af bygningerne i Nykøbing Sjælland:

”Placeringen midt i Danmark er af stor betydning internt i DDSKS såvel som for vores kursister og studerende, der kommer fra hele landet. Ydermere er Odsherred bevaringsværdig som statslig arbejdsplads i provinsen.”

Uuups, det glemte embedsmændene vist, da de besluttede at lukke skolen i Nykøbing Sjælland. Gad vide hvorfor? Mit bud er, at de ikke har tænkt over det, men som sædvanligt ganske automatisk tager udgangspunkt i centraliseringsmaskinen og finder de ’rigtige’ tal i det ’rigtige’ regneark, når de bliver bedt om at spare.

Kim Ruberg, formand for foreningen Bedre Balance. Foto: Morten Pape

Kære politikere. Denne gang er det ikke for sent. I kan nå at undsige jeres centraliseringsbegejstrede embedsmænd og deres tamme bestyrelser.

Omgør beslutningen og lev op til jeres løfter.