Annonce
Vivian Anita Alexandru, partistifter og formand af Samfundssind, sammen med sin næstformand Jesper Birk. De går til kommunalvalg med ambitionen om at legalisere cannabis, hjælpe de hjemløse og afskaffe hastighedsbegrænsningerne på motorvejene rundt om Aarhus. Men de er også hidsige vaccineskeptikere, og det er ingen tilfældighed, at de stiller op under liste Q. Foto: Emil Jørgensen
avisendanmark.dk

ByrådsQAndidaten i Aarhus

Med konspirationsfabrikken QAnon som ledestjerne stiller Vivian Anita Alexandru op til kommunalvalget. Hun vil bekæmpe indirekte vaccinetvang og fremtidige restriktioner. Og så vil hun redde børn fra “satanistiske pædofile” ved hjælp af en “kærlighedsrevolution”. Hør om rejsen ned i kaninhullet, der startede for bare et år siden og er i gang med at koste den 30-årige lærerstuderende og mor til to både familien, vennerne og karrieren.

Mundene står på vid gab i kulturhuset Dokk1 i Aarhus tirsdag aften.

Kvinden med crop top, orange blazer og langt mørkt hår hængenede ned over begge bryster har fået mikrofonen i hånden og 120 sekunder til at præsentere sin politik. Hvor de andre kommunalvalgskandidater taler om klima, boligpriser og jobskabelse, tordner hun afsted i en helt anden retning.

- Jeg skabte partiet Samfundssind for at beskytte så mange mennesker som muligt mod corona. Jeg hjalp familier med tips til, hvordan man studerer og arbejder hjemmefra, siger hun og leverer plottwistet, der får et par af tilhørerne til diskret at hive telefonerne frem og tænde videokameraerne.

- Men så indså jeg, at restriktionerne er farligere end virussen. Stem på mig, og jeg sørger for, at I kan blive ved med at se jeres familier. Ingen skal tvinges til test og vacciner. Og begrebet samfundssind skal vendes rundt, så det er noget, staten viser jer - ikke omvendt!

Legalisering af cannabis, hjælp til hjemløse og bremsning af højhusbyggeriet i Aarhus lirer hun i også af, før de to minutter er gået og klapsalvealibi - aftenens mindste applaus - lyder fra de 30 tilskuere.

Kvinden i den orange blazer lader sig ikke synligt mærke af det. Hun er sat på en opgave, der er større end Dokk1, Aarhus og hele kommunalvalget til sammen. Hun er, føler hun selv, på mission for Gud.

Politikere fra blandt andre Konservative, Socialdemokratiet, SF, Nye Borgerlige og Veganerpartiet så måbende til på Dokk1 i Aarhus, da Vivian Anita Alexandru præsenterede tankerne bag partiet Samfundssinds. Foto: Emil Jørgensen 

Fra mundbindsfortaler til fornægter

Kvindens navn er Vivian Anita Alexandru, og hendes fortælling er så utrolig, at man dårligt tror, den er sand. Det er historien om corona, der vrangskabte et ganske almindeligt liv: en 30-årig lærerstuderende med to døtre, en forlovet og en fireværelset lejlighed i hjertet af Aarhus.

I pandemiens begyndelse demonstrerede Vivian FOR restriktioner og nægtede sin forlovede adgang til familiens hjem i syv dage, efter at han havde været til polterabend med sine venner. Hun stillede op i TV2 Østjylland og opfordrede folk til at bære mundbind.

Men for præcis et år siden, den 30. oktober 2020, vendte livet på en tallerken. Vivian havde stået under et træ på Rådshuspladsen i Aarhus - som enmandshær i moddemonstration mod en 20-30 coronaskeptikere, som hun prøvede på at råbe til fornuft. Politiet bad hende om at flytte sig, og da hun nægtede, anholdt de hende. Videooptagelser viser, hvordan to betjente hårdhændet lægger hende ned, mens hun skriger. I detentionen mødte hun en mand fra den modsatte demonstration. Han havde en Guy Fawkes-maske på - en af dem, som er kendt fra filmen V for Vendetta eller Anonymous-bevægelsen. Og han “vækkede hende”, som lingoen lyder. Rejsen fra mundbindsfortaler til fornægter var i gang.

Psykiatrien gennemførte transformationen

Med ord som "paranoia" og "tvangsforestillinger" henviste pårørende Vivian til psykiatrisk afdeling. Den 1. november 2020 lod hun sig frivilligt indskrive, selvom hun aldrig havde haft et forløb i hospitalspsykiatrien før.

Tre uger der - hvor hun følte, at hun gennemlevede et "mikrokosmos af det danske samfund" - gjorde kun tingene værre. Hun så "kontrol, umyndiggørelse, isolation og farmaceutisk bedøvelse". I psykiatrien blev hun efter eget udsagn "endegyldigt vendt".

Senere blev hun landskendt. Hun blev en del af de selvsamme protester, som hun havde demonstreret imod. Og havnede på forsiderne. Som kvinden, der efter en Men in Black-demonstration delte et billede af en brændende Mette Frederiksen-figur og risikerede op til 16 års fængsel.

En dukke forestillende Mette Frederiksen blev brændt af 23. januar til en Men in Black-demo. Den havde teksten "Hun må og skal aflives". Vivian Anita Alexandru delte billedet på Facebook og blev sigtet efter straffelovens paragraf 119 (vold eller trusler om vold mod personer i offentlig tjeneste) (Arkivfoto, Mads Claus Rasmussen)

Myndighederne droppede sagen, men hun har ikke droppet dem. Faktisk handler hele hendes liv nu om at "afsløre magthaverne".

Jeg er ikke syg. Jeg har startet et parti, jeg fører en valgkamp, jeg er mor, jeg skriver eksamen. At sige, at jeg er syg, er bare et effektivt værktøj til at affeje sådan nogle som mig, der siger ting om samfundet, som folk ikke er parate til at høre.

Vivian Anita Alexandru, stifter og formand for partiet Samfundssind.

Vivian bor i dag alene på et kollegieværelse i Gellerup. Hun elsker Donald Trump og følger QAnon - et verdensomspændende internetkollektiv af konspirationsteoretikere.

Med hashrygning, bibelvers og numerologi laver hun hjemmestykkede dommedagsprofetier, der involverer babyædende satanister og Danmarks statsminister. Ikke nødvendigvis som to uforenelige størrelser, påstår hun.

For at finde hoved og hale i Vivians univers har jeg tilbragt to dage sammen med hende. Bedt hende om at give mig “den røde pille” - altså vise mig det, som hun ser.

Og ved hjælp af åben adgang til lægejournaler, breve fra politiet, interviews med pårørende og videoklip fra demonstrationer har jeg dokumentation for, at de grundlæggende omstændigheder omkring hendes forvandling - anholdelser, indlæggelser, forliste forhold - er sandfærdige. De overnaturlige elementer står for Vivians egen regning.

Faktaboks: Hvad er QAnon?

  • QAnon er en forkortelse for "Q Anonymous".
  • Det er en ukendt bruger på internettet, som i 2017 begyndte at skrive lettere kryptiske beskeder på det sociale medie 4chain.
  • Q'et refererer til den højeste sikkerhedsgodkendelse i den amerikanske administration.
  • QAnons kernebudskab er, at der eksisterer en ond, satanistisk og pædofil verdensorden. Undertonerne er stærkt højreorienterede og samtidig fyldt med kristen symbolik.
  • Ifølge teorien suger eliten adrenokrom ud af børnene - en form for adrenalin, der forlænger elitens liv.
  • Q’s brødkrummer af informationer tolkes og videreformidles af et stigende antal følgere, der deler konspirationsteorierne i det uendelige på Facebook, Twitter, Youtube og andre sociale medier.
  • USA’s nationale sikkerhedstjeneste FBI har advaret mod QAnon-bevægelsen, og da Kongressen blev stormet den 6. januar 2021 var Q-symbolerne mange steder at se i menneskemængden.
  • Det er på ingen måde alle coronaskeptikere i Danmark, der identificerer sig med QAnon.

Coronaskeptikere på stemmesedlen

Når en granskning af Vivian er relevant, er det fordi, hun stiller op til valg. Hun er en blandt flere, der går til kommunalvalg med kampen mod restriktionerne som central mærkesag. Selv kalder de sig frihedskæmpere. Vi medier ynder at bruge navnet coronaskeptikere.

I 25 kommuner og alle fem regioner vil kandidater fra Frihedslisten være at finde på stemmesedlen. Fra potte-pandedemonstrationer foran Christiansborg til Men in Black-optog i hele landet - dette er den nyeste manifestation af demokratisk modstand mod staten.

- Fællesnævneren er, at de ser en magtelite af korrupte politikere og store virksomheder, der er igang med at udhule friheden og demokratiet i Danmark, siger Malthe Lehmann.

Som antropolog og ph. d.-studerende ved Aarhus Universitet har han fulgt de systemkritiske bevægelser, der organiserede sig under coronakrisen. Han forklarer, at en mytologisk klassekampsretorik er blevet skabt. Det er folket mod eliten, men folket er ikke længere arbejderklassen. Folket er dem, “der er vågnet”.

- Det handler ikke om rød og blå, venstre og højre. Det er kosmo-politisk. Det er forestillingen om det onde mod det gode.

Hvor mange af de selvproklamerede frihedskæmpere, der er i Danmark, og hvor stor en opbakning de får ved kommunalvalget, ved ingen med sikkerhed.

- Men jeg ved, at Vivian Anita Alexandru er en, man snakker om i miljøet. Som en der på trods af overgreb fra politiet og udskamning kæmper for et frit og demokratisk Danmark. En position man har respekt for, og som mange i frihedskampen identificerer sig med, siger Malthe Lehmann.

Fællesnævneren er, at de ser en magtelite af korrupte politikere og store virksomheder, der er igang med at udhule friheden og demokratiet i Danmark.

Malthe Lehmann, antropolog og ph. d.-studerende ved Aarhus Universitet der har fulgt de systemkritiske bevægelser, der organiserede sig under coronakrisen.


Vivian Anita Alexandru er kendt i protestmiljøerne. Her ses hun under et photoshoot til sine valgplakater med sine hunde Carla (til venstre) og Blackie (den hvide til højre). Foto: Emil Jørgensen

Valgplakat med hidsigt slogan

Videoklip og kommentarspor på Facebook afslører, at Vivian fylder meget. Og ikke kun for gode ting. Dele af oprørsbevægelsen forsøger at distancere sig fra hende, fordi hun er for ekstrem og utilregnelig. “En dårlig ambassadør for deres sag,” siger de. Nogen mener, at hun er psykisk syg. Andre roser hende for hendes kompromisløse kamp.

Under mit første møde med Vivian er hun i hvinende godt humør. Vi befinder os ved Brabrand Sø, hvor hun skal have taget billeder til sine valgplakater. En klar affaldssæk med blazerjakker i fem forskellige farver ligger på jorden ved siden af hendes to chihuahua-hunde, Blackie og Carla, der begge ryster af kulde. Næstformanden i Samfundssind - en 50-årig mand med langt gråt hår og skæg og en habitjakke, der går ham til ned under knæene - poserer med "Make America Great Again"-kasketten, Donald Trumps røde kendetegn. Han hedder Jesper Birk og underviste Vivian i webintegration på Aarhus Tech for syv år siden. Det er ham, der har introduceret hende til Q.

"Make America Great Again". Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er en stor helt i Vivian Anita Alexandru og Jesper Birks univers. Ifølge QAnon-konspirationsteorien var det Trump, der skulle have reddet verden fra en dyb stat af satanistiske pædofile. Foto: Emil Jørgensen

- Bliver Mette Frederiksen mon udsat for den her slags? siger Vivian, mens hun med høje hæle tramper sig ind imellem brændenælder, så fotografen Ariel kan få det perfekte Pocahontas-skud.

- Man kan jo sige, at der er udenlandske kræfter - i form af en globaliseret elite - det prøver at overtage mit land. Ligesom i Pocahontas, siger hun og griner.

Et par fodgængere på stien drejer hovederne, da de ser teksten på formanden og næstformandens T-shirts. “Hun må og skal aflives,” står der på Jesper Birks mave. "På politisk og på ikke-voldelig vis," står der på Vivians.

Det er en hilsen til landets socialdemokratiske statsminister.

“Hun må og skal aflives,” står der på Jesper Birks mave. “På politisk og på ikke-voldelig vis,” står der på Vivians. Foto: Emil Jørgensen

Anholdt for at dele billede på Facebook

Vivians aversion mod Mette Frederiksen er dybt personlig. Havde det ikke været for regeringens forsamlingsforbud, var hun selv blevet gift med ekskæresten og faren til hendes to børn i september 2020. To måneder forinden havde Vivian set billeder af Mette Frederiksen, der kom ud af en kirke med gom i armen og hvid kjole på kroppen.

Et halvt år senere var Vivian og ekskæresten for længst splittet op, og hun var blevet en soldat i kampen mod coronarestriktionerne. Og så blev hendes hjem invaderet.

Søndag den 14. marts 2021 klokken halv fem om eftermiddagen trådte en civilklædt betjent ind igennem Vivians ulåste hoveddør og anholdte hende. I seancen, som hun har optaget på sin mobiltelefon, spurgte hun med høj, bange stemme:

- Hvorfor er jeg anholdt? Hvad har jeg gjort?

Betjenten tog telefonen og slukkede kameraoptagelsen. Han konfiskerede også hendes computer og sigtede hende for overtrædelse af straffelovens paragraf 119 (vold eller trusler om vold mod personer i offentlig tjeneste).

Årsag? I kølvandet på at to mænd var blevet anholdt for at sætte ild til en Mette Frederiksen-figur under en Men in Black-demonstration - og sigtet efter straffelovens paragraf 113 (antastelse af Folketingets sikkerhed) - havde Vivian oprettet Facebook-gruppen  “STOP paragraf 113”. I gruppen delte hun et billede af den brændende Mette Frederiksen, hvilket altså blev vurderet som en trussel mod statsministeren.

Sigtelsen kunne i yderste konsekvens give otte års fængsel til Vivian og på grund af den særlige coronaparagraf - der fordobler coronarelaterede lovovertrædelser - kunne hun i teorien ende med 16 år i spjældet.

Det skabte et ramaskrig i de danske medier. Flere avishuse bragte selv billedet af den brændende Mette Frederiksen-figur, eksperter i ytringsfrihed talte med store, bekymrede ord om forløbet, og politiet droppede sagen. Vivian endte med at få en erstatning på 5000 kroner. Men hun er stadig vred.

- Journalister spørger, om jeg fortryder, at jeg delte billedet? Danmark er ved at udvikle sig til et retssamfund og en kontrolstat efter kinesiske standarder, Mette Frederiksen burde sidde bag tremmer for hele minkskandalen, og så er det der, at fokus ligger?

Vivian Anita Alexandru på sit kollegieværelse. Foto: Emil Jørgensen

Børnenes statsminister

Jeg sidder ved køkkenbordet i hendes kollegieværelse på Spobjergvej i Gellerup, mens hun går frem og tilbage i rummet og taler så højt, at naboerne må kunne høre det. På væggen bag hende hænger et billede af Mette Frederiksen bag tremmer og teksten “lock her up”. I et indrammet maleri, ved siden af statsministeren, sidder Jesus med et får. På bordet ligger en bog om QAnon.

- Hvorfor er det sådan nogle som mig, der skal stille de åbenlyse spørgsmål? Hvorfor gør I journalister ikke det?

Med "åbenlyse spørgsmål" mener Vivian et virvar af forskellige ting. Hvorfor hun overhovedet skulle anholdes til at starte med. Hvorfor vi pludselig skal have en tredje indsprøjtning med vaccinen. Hvorfor Mette Frederiksen har så meget fokus på børnene.

Da "børnenes statsminister" i sin nytårstale i 2020 proklamerede, at flere skulle tvangsfjernes og bortadopteres, kaldte politiske kommentatorer emnet for "kontroversielt". I de kredse, hvor Vivian færdes - hvor man mistænker, at verden styres af satanister, der drikker børns blod for evigt liv - ser man tilbage på udtalelserne med langt mere alvor. Statsministerens budskab var ildevarslende, mener de.

Tror du, at Mette Frederiksen er pædofil?

- Det må tiden vise. Men det er et påfaldende fokus på børn.

Det er en hidsig anklage uden beviser.

- Jeg kender mange danske familier, der uretmæssigt har fået fjernet deres børn. Men selv hvis jeg havde beviser, ville du ikke tro på mig. For så beslutter I jer jo bare for, at jeg er "psykisk syg".

Samme diagnose blev stillet i hospitalspsykiatrien i Region Midtjylland i november 2020. Vivian blev ordineret Aripiprazol - et lægemiddel der bruges til behandling af blandt andet hypomani. Det bidrog kun til at "zombiefisere" hende, mener hun selv.

Af journalerne fremgår det, at hendes sygdomssymptomer var aftagende ved udskrivelsen den 23. november 2020.

- Jeg er ikke syg. Jeg har startet et parti, jeg fører en valgkamp, jeg er mor, jeg skriver eksamen. At sige, at jeg er syg, er bare et effektivt værktøj til at affeje sådan nogle som mig, der siger ting om samfundet, som folk ikke er parate til at høre.

Vivian Anita Alexandru er ikke bleg for at indrømme, at hun følger konspirationsteoretikerne. Det ville hun ønske at flere danskere også gjorde - især journalister. Foto: Emil Jørgensen

Martyrforestillinger

Vivian er ophidset. Det næste øjeblik græder hun uden tårer. Pludselig griner hun igen. Sådan svinger humøret i løbet af de timelange interviews vi foretager over to dage. Gennemgående er hun glad for, at jeg er der, for hun tror ikke på tilfældigheder.

Helt præcist tager det Jorden 365 dage, fem timer, 59 minutter og 16 sekunder at nå hele vejen rundt om Solen, og nogenlunde lige så lang tid har det taget for Vivian at lægge sit gamle liv i ruiner.

Døtrene, som er henholdsvis et og tre år gamle, kommer stadig hver anden uge. Legetøjet ligger fremme, børnetandbørsterne er på badeværelset og en rusten, gammel barnevogn står i baghaven.

Men kontakten til ekskæresten og alle hendes bedste veninder er afbrudt. Chancen for at få et job som skolelærer, når hun afleverer bachelor på lærerstudiet til januar, er minimal, vurderer hun selv. Og risikoen for at døtrene tvangsfjernes mindskes ikke af, at hun udbasunerer synspunkter, som hun gør til mig lige nu, forklarer hun.

- Den her artikel kan ødelægge min politiske karriere. Den kan gøre, at politiet banker på min dør i morgen. Men så har folk i det mindste hørt mig.

Hun klemmer ansigtsmusklerne sammen, så tårene til sidst presser sig ud i øjenkrogene.

- Jeg har mistet min familie. Og noget af det, der frustrerer mig allermest er, at folk tror, jeg gør det her, fordi jeg er manisk, og fordi, jeg gerne vil have opmærksomhed.

Hun snøfter hårdt, som samler hun energi op igennem næsen, og kigger mig bønfaldende i øjnene.

- Jeg er ikke et offer. Jeg er en martyr af, at jeg er villig til at gøre hvad som helst. Hvis konspirationsteoretikerne har ret, og der findes en satanisk elite, der tager vores børn og torturerer dem for at få adrenokrom, så vil jeg gøre alt i min magt for at afsløre det.

Løsningen er i hendes optik en holistisk kærlighedsrevolution. Hun tror på det gode i alle mennesker, siger hun. Problemet er, at det ikke kun er mennesker, som går på jorden. Djævlen er i blandt os. Og for at afsløre det - for at blive vækket - må man gennemleve traumer, som hun har gjort.

Jeg er ikke et offer. Jeg er en martyr af, at jeg er villig til at gøre hvad som helst. Hvis konspirationsteoretikerne har ret, og der findes en satanisk elite, der tager vores børn og torturerer dem for at få adrenokrom, så vil jeg gøre alt i min magt for at afsløre det.

Vivian Anita Alexandru, stifter og formand for partiet Samfundssind.


Guy Fawkes-masken. Ifølge Vivian Anita Alexandru fik hun den af manden, som "vækkede" hende i detentionen i Aarhus den 24. oktober 2020. Det var ham, der overbeviste Vivian om, at verden ikke er, som den ser ud. Avisen Danmark har verificeret, at manden fra detentionen eksisterer. Foto: Emil Jørgensen

Ned gennem kaninhullet

Før vores møde lovede jeg Vivian Anita Alexandru, at min hensigt var at prøve på at forstå hende. Nuancere snarere end afsløre.

I takt med at beretningerne bliver mere og mere overnaturlige, anklagerne gradvist grovere og beviserne fortsat fraværende, begynder jeg at fatte, at jeg har lovet for meget. Jeg går planken ud.

Red pill mig.

- Mener du det?

Ja, vis mig, hvad du ser. Hvorfor, du tror på de ting du gør.

Hun klapper i hænderne og hviner af begejstring. Så åbner hun sin MacBook-computer og begynder at Google. “Who is the most influential doctor in the world,” skriver hun i søgefeltet.

I det øverste link, en artikel fra mediet Politico fra 2017, er svaret Microsofts fader Bill Gates. Fordi han er World Health Organization’s (WHO) største donor har han ifølge kritikere uforbeholden meget magt over vaccineudrulninger i Afrika samt hvilke emner, der forskes i.

Vivian kigger afventende på mig.

- Nå? Er det ikke mærkeligt???

Hun Googler videre og finder et billede af Lady Gaga med store runde cirkler af makeup om øjnene, der gør, at hun ligner en panda. Det er et skjult tegn på, at hun har voldtaget børn, forklarer Vivian og fornemmer straks, at jeg ikke har fået øje på kaninen endnu.

- Skal jeg fortælle dig om min og Jespers dommedagsprofeti?

For et halvt år siden sad hun og næstformand Jesper Birk en sen aftentime i hans sofa i Aarhus midtby og forsøgte at finde sammenhænge mellem datoer, begivenheder og bibelske vers. Det gør de tit, mens de ryger hash og drikker vin. Den aften var der jackpot.

Udgangspunktet var 11.3, datoen, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned og WHO erklærede, at corona var en pandemi (11.3-2020). Det bruger Vivian og Jesper som anledning til at læse Johannes Åbenbaring, som er kapitel 13 i Det Nye Testamente.

"Og jeg så et dyr stige op af havet; det havde ti horn og syv hoveder og på sine horn ti kroner og på sine hoveder gudsbespottelige navne," står der i det første vers.

Senere står der:

"Det får alle, store og små, rige og fattige, frie og trælle, til at sætte et mærke på deres højre hånd eller deres pande, så ingen kan købe eller sælge undtagen den, der bærer dette mærke, dyrets navn eller dets navns tal."

Vivian kigger på mig med store, indtrængende øjne:

- Vaccinen, hvisker hun og fortsætter:

- Et andet sted i Johannes Åbenbaring står der, at uhyrets gudsbespottelser varer i toogfyrre måneder. Tager du den 11.3-2020 og går 42 måneder frem i tiden, så rammer du den 11. september 2023. Altså 9/11! Babylonstårnets fald!

Vivian er overbevist om, at noget vil ske på denne dag.

Kristendommen er kommet til at spille en stor rolle i Vivian Anita Alexandrus liv, efter at hun begyndte at følge QAnon. Det er et typisk mønster for mange, der bliver en del af Q's kæmpestore internetkollektiv af konspirationsteorier. Foto: Emil Jørgensen

"Aarhusianerne vil tigge om en som mig"

Uden helt at være red pilled stopper vi min vækkelse for at tage til vælgerarrangement. Vivian er sent på den. Men på vej ud af døren bremser jeg op ved opslagstavle i køkkenet, som hun har skrevet på med sirlig tuschskrift.

Må jeg fotografere den?

- Ja, selvfølgelig, svarer hun.

På tavlen er der sat en streg under "Langsigtede mål" med fire punkter under: "Økonomisk ro", "uddannelse færdiggjort", "børnene får venner", "mor finder kærlighed."

På Dokk1 venter næstformanden Jesper Birk med spritnye valgplakater. Han har leget i photoshop, så Vivian står med en animeret joint i hånden og puster en lille hvid sky ud mellem læberne. Vivian er vild med plakaten.

Vivian Anita Alexandru fra Samfundssind bliver præsenteret til kommunalvalgsarrangementet, der kortvarigt stivner i måbende udtryk, da hun er færdig med sine 120 sekunder. Og her har hun talt om corona-kontrol - ingen ord om hverken QAnon, satanister eller dommedagsprofetier.

Få vælgere finder vej til Vivians cafébord, hvor hun deler hjemmetegnede flyers ud. Det gør hende ikke noget.

- I det øjeblik at Mette Frederiksen indfører restriktioner igen, så vil aarhusianerne tigge om at have en som mig i byrådet, siger hun til mig.

Efter vælgerarrangementet på Dokk1 er det ikke mange, der stikker snuden for partiet Samfundssinds stand. Foto: Emil Jørgensen

Etiske overvejelser: Derfor bringer vi historien

De vejledende regler om god presseskik fordrer, at medierne viser et særligt hensyn til personer, som ikke kan vurdere konsekvenserne af at stille sig frem, ligesom andres tillid, følelser, uvidenhed, manglende erfaring eller svigtende herredømme ikke bør udnyttes. Derfor har Avisen Danmark overvejet, om vi burde skrive historien om Vivian Anita Alexandru. Da hun stiller op til kommunalvalget har hun dog gjort sig selv og sine holdninger til et offentlig emne. Desuden vurderer vi efter samtale med Vivian Anita Alexandru og hendes mor samt indsigt i hendes lægejournaler, at hun udmærket er klar over, hvilke konsekvenser det kan få for hende at fortælle sin historie – både på kort og længere sigt.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Podcasts

Kakaotrance i Svendborg: Vores reporter testede uforarbejdet kakao til spirituelle ceremonier

Årets første sne er faldet, og det er sæson for varm kakao med flødeskum. Men der bliver også drukket mere og mere af en anden slags kakao: en særlig rå, ren og så vidt muligt uforarbejdet kakao. Den bruges til spirituelle ceremonier, meditation, lydhealing og eksperimenterende dans i byer som Esbjerg, Faaborg, Aarhus, Herning, Randers og Børkop. Og også i Svendborg på Sydfyn, hvor reporter Emil Jørgensen tester fænomenet på egen krop. Du kan høre om Emil Jørgensens oplevelse fra ceremonien i dette afsnit af podcasten 'Danmark fortæller', hvor han selv læser sin historie op.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre