Annonce
Der var flag i sandkassen ved Odense Universitetshospital, efter Søren Brostrøm onsdag droppede planerne om at flytte store dele af kræftbehandlingen for børn til København. Treårige Lasse Eshøj, som er ramt af leukæmi, har været igennem et intensivt behandlingsforløb med 130 kemokure, 12 indlæggelser og 126 ambulante besøg indenfor halvandet år. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Danmark

Brostrøm ændrer kurs: Børnekræftafdelinger tæt på overlevelse

Efter måneder med massiv kritik fra både politikere overlæger og forældre til kræftramte børn, ser Sundhedsstyrelsen nu ud til at have vendt på en tallerken. Væk er tankerne om centralisering, og nu er fokus i stedet på samarbejde på de nuværende matrikler, hvor kræftramte børn i dag bliver behandlet.

Børnekræft: Sandsynligheden for, at kræftramte børn i provinsen også i fremtiden kan behandles tæt på deres hjem, er nu vokset betragteligt. Et ganske centralt dokument i hele sagaen om landets børnekræftafdelinger blev tirsdag middag sendt ud fra Sundhedsstyrelsen. I et nyt kommissorium ridsede styrelsen rammerne op for det afsluttende arbejde, der skal laves, inden der skal træffes beslutninger om, hvor og hvordan kræftramte børn i fremtiden skal behandles.

Dokumentet afslører et regulært kursskifte fra Søren Brostrøm og resten af Sundhedsstyrelsen. Nu er der ikke længere fokus på centralisering, men i stedet kommer det afsluttende arbejde til at handle om, hvordan man kan styrke behandlingen af børnene med udgangspunkt i de fire nuværende behandlingssteder; Aalborg, Aarhus, Odense og København.

- Det er godt. Nu handler arbejdet om at styrke samarbejdet og højne det generelle niveau i stedet for at fokusere på centralisering. Det er lagt op til, at vi flytter rundt på prøver og billeder i stedet for at flytte rundt på de kræftramte børn, siger Henrik Hasle, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospitals børnekræftafdeling.

Også på Odense Universitetshospital er flere måneders åbenlyse frustrationer erstattet med en vis portion optimisme.

- Det er superfedt. Centraliseringstanken er helt skrevet ud, og der er fokus på nærhed og samarbejde på tværs. Det er jo lige akkurat det, som vi har arbejdet på i Odense, Aalborg og Aarhus, siger den ledende overlæge Marianne Skytte Jakobsen fra OUH.

- Det tætteste man kommer på en garanti

Avisen Danmark har bedt Mads Koch Hansen om at læse det nye kommissorium igen. Han er tidligere lægelige direktør for Sygehus Lillebælt og var i fem år formand for Lægeforeningen.

- Det her er det tætteste børnekræft-afdelingerne i Odense, Aalborg og Aarhus kommer på en garanti. Sundhedsstyrelsen har revideret sin opfattelse og lagt planerne om en centralisering i skuffen, siger han.

Mads Koch Hansen har selv været ude og kritisere Sundhedsstyrelsen i denne sag. Nu roser han selvsamme styrelse for at have modet til at sadle om og tænke nyt.

- Oplægget er nu, at man vil sikre udvikling og forskning på tværs af regioner og sygehuse. Det er nybrud i forhold til det danske sundhedsvæsen. Nu lægger de op til, at hvis der er en særlig udfordring med et kræftramt barn, så kan andre sygehuse trække på en ekspert fra Aarhus, hvis det er nødvendigt. Og det vel at mærke uden, at det nødvendigvis betyder, at patienten skal flytte til et andet sygehus.

Afklaring i april

Udover at spillereglerne for resten af arbejdet er på plads, står det nu også klart, at der blot er to møder af tre timers varighed tilbage. Det første møde skal afholdes allerede den 5. marts, og det afsluttende møde er den 14. april. Dermed har Sundhedsstyrelsen også fremrykket processen, som egentlig først skulle være startet efter påske.


Det er superfedt. Centraliseringstanken er helt skrevet ud, og der er fokus på nærhed og samarbejde på tværs. Det er jo lige akkurat det, som vi har arbejdet på i Odense, Aalborg og Aarhus

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge, Odense Universitetshospital


- Der er lagt op til to møder og en relativt kort proces. Og med det her nye kommissorium kan jeg simpelthen ikke forestille mig, at det kan ende med en centralisering i København, siger Ole Thomsen, som er koncerndirektør i Region Midtjylland.

Han har deltaget i de centrale møder med Søren Brostrøm, hvor regionerne har forsøgt at skulle nå til enighed med Sundhedsstyrelsen om, hvordan får afsluttet arbejdet. Det samme har Region Syddanmarks koncerndirektør, Kurt Espersen, som også mener, at hele sagen nu er vendt på hovedet.

- Med det oplæg, der var tidligere, kunne det sagtens ende med en centralisering fra Sundhedsstyrelsens side. Men nu har teksten drejet sig 180 grader, så vi kigger ind i at bibeholde behandlingen af børn med cancer på de eksisterende steder, siger Kurt Espersen.

Brostrøm angrebet på troværdigheden

Kovendingen fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kommer efter, at kritikken i flere måneder har haglet ned over styrelsen og Brostrøm selv. Da det i november kom frem, at Sundhedsstyrelsen planlagde at samle store dele af behandlingen af kræftramte børn, gik politikere, overlæger og forældre til kræftramte børn til kamp mod styrelsens centraliseringsplaner.

Regionsrådsformand i Midtjylland, Anders Kühnau (S), anklagede styrelsen for københavneri, og uforstående overlæger fra Odense, Aarhus og Aalborg manglede faglige begrundelser for at samle behandlingen i København.

I januar afslørede Avisen Danmark og DR, at Søren Brostrøm havde været i dialog med en ledende overlæge fra Rigshospitalet om en centralisering af børnekræftbehandlingen, længe inden at læger fra Fyn og Jylland blev involveret. En dialog som den ledende overlæge helst ikke ville have på skrift, og den historie fik kritikken af Brostrøm og hans styrelse til at tage til i styrke.

Venstres regionsrådsformand i Syddanmark, Stephane Lose (V), mente, at hele forløbet stillede spørgsmålstegn ved Sundhedsstyrelsens troværdighed, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) måtte erkende, at forløbet ikke så kønt ud. Han er nu for anden gang kaldt i samråd om sagen.

Sagen kort

  1. I november kom detfrem, at Sundhedsstyrelsen har planer om en vidtgående samling af al børnekræft-behandling.
  2. Det ville i realitetenbetyde, at langt størstedelen af de kræftramte børn skal til Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i 2019.
  4. Men aktindsigter viser, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  5. Den 16. februar sendte Sundhedsstyrelsen et nyt kommissorium ud. Her fremgik det, at planerne om centralisering er erstattet fokus på at styrke samarbejdet på de fire nuværende adresse i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Sundhedsstyrelsen fortsat tavs

Avisen Danmark forsøger at få et interview med Sundhedsstyrelsen, men det har endnu ikke været muligt. Onsdag formiddag har styrelsen dog udsendt en pressemeddelelse, hvor de gør opmærksom på, at der ikke længere er fokus på centralisering men i stedet fokus på at styrke de fire nuværende afdelinger.

Sundhedsstyrelsen melder, at der først er mulighed for at få et interview torsdag.

Hos Region Syddanmark er man ikke i tvivl om, at kritikken af  Sundhedsstyrelsen har gjort indtryk.

- Jeg er utrolig glad for, at Sundhedsstyrelsen har lyttet til vores bekymringer og ændret kommissoriet, så det nu tager udgangspunkt i, at behandlingen skal fortsætte de fire steder, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

På de to universitetshospitaler i Aarhus og Odense afventer man dog de sidste to møder, inden armene kommer helt op over hovedet.

- Jeg har stadig ikke helt ro i maven, for der er truffet beslutning endnu, men når det er sagt, så tror jeg også på, at det her nu skal blive super godt - og det er lige akkurat det her styrkede samarbejde, vi gerne vil og allerede har sat i gang, siger Marianne Skytte Jakobsen fra Odense Universitetshospital.

Den fornemmelse står hun ikke alene med.

- Jeg føler mig stadig usikker, indtil sagen er lukket. Men jeg simpelthen ikke længere se, hvordan det her skal ende med en stor centralisering. Det er jo slet ikke dét, der er lagt op til. Det ville være det rene diktatur, hvis vi skulle ende der igen, siger Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre