Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef i PET og skriver fast klummer i Avisen Danmark. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Klumme

Bonnichsen i klumme: Efterretningsvæsenet i Danmark ligger i ruiner

Debat: Ugen, der er gået, vil gå over i historien og blive huset for noget så uhørt - nationalt som internationalt - at en tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og en chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, begge er sigtet for landsforræderi ved at røbe højt klassificerede statshemmeligheder.

Det understreger Søren Kierkegaards ord om, ”at der er intet andet, der hviler så megen forførelse og så megen forbandelse over som hemmelighed”, for uanset, hvordan sagen vendes og drejes, er forbandelserne nemme at få øje på. Sagen har gjort mere skade end gavn, både for personerne, for efterretningstjenesterne, for vores sikkerhed og for Danmarks omdømme.

De gode græder - såvel de venlige samarbejdspartnere som medarbejderne i Forsvarets Efterretningstjeneste - over, at der nu hersker tvivl, om tjenesten kan holde på hemmeligheder.

De onde ler. De fjendtlige efterretningstjenester, der fryder sig over, at efterretningsvæsenet i Danmark ligger i ruiner. Det kunne de ikke have gjort bedre selv.

I min tid i PET havde vi i forhallen til tjenesten et værk af billedhugger Henrik Starcke (1899-1973) navngivet som: ”Kvinden der holder en hemmelighed i sin hånd”. Værket er formet i rå cement, der står i skrigende modsætning til den ynde og graciøse udstråling, skulpturen har.

Nænsomt former hun hænderne om hemmeligheden, som kun hun kan se. Og som hun værner om. Et smukkere symbol på, at der i hemmeligholdelsens karakter ligger et hensyn til at beskytte og udvise omsorg, findes næppe.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef i PET og skriver fast klummer i Avisen Danmark. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Jeg har i mine ni år i PET beskæftiget mig med det hemmelige og kender dets forførende magt. Og en sådan magt kan der være kamp om. Men bruges hemmeligheder som et magtmiddel, så bliver hemmelighederne et farligt våben, en ikke-detoneret håndgranat, der kan springe uventet og ødelægge alt omkring sig som tilfældet her.

Er bundlinjen i sagen måske netop en krig om monopol på det hemmelige?

Ifølge adskillige medier hersker der ikke megen tvivl om, at statsministeren med den kyniske departementschef Barbara Bertelsen som bannerfører, tyrannisk og grimt har strammet grebet om magten i Danmark. Et greb, som består i hidtil uset topstyring af kommunikation og ministre, og hård udfordring af embedsværket. Det er ikke embedsmændene eller medierne, der skal styre, det skal statsminister Mette Frederiksen (S).

Lad den kommende tid og processen afgøre dette.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K) samt erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre.

Jeg har i mine ni år i PET beskæftiget mig med det hemmelige og kender dets forførende magt. Bruges hemmeligheder som et magtmiddel, så bliver hemmelighederne et farligt våben.

Fra klummen
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole