Annonce
Nordeuropas største solcellepark breder sig lige nu over en række tidligere marker ved Holstebro. Foto. PR
Erhverv

Bestseller-ejer åbner rekordstort solcelleanlæg i Vestjylland

Anders Holch Povlsen, Danmarks rigeste mand, kobler i disse dage Nordeuropas største solcellepark til elnettet. Parken skal forsyne Bestseller og andre virksomheder med grøn strøm, har kostet over en halv milliard kroner - og er sluppet for store naboprotester.

Energi: Bilister på landevejen mellem Holstebro og Vemb har længe set de flade marker skifte udseende i takt med, at 222 hektar jord er blevet udrustet med omkring 500.000 solpaneler.

I disse dage tilsluttes solcelleparken elnettet og vil derefter forsyne, hvad der svarer til 50.000 husstande med strøm.

Solcelleparken på 207 megawatt ejes af Anders Holch Povlsen, der ifølge finansmagasinet Forbes er Danmarks rigeste mand. Investeringen i solenergi er foretaget gennem hans investeringsselskab Heartland, der også står bag modekoncernen Bestseller. Parken er den største i Nordeuropa og skal for alvor sætte skub i solenergi i Danmark.

Investeringen er sket uden statslig støtte og ventes at være økonomisk bæredygtig for Heartland, vurderer direktør Lise Kaae. Hun oplyser, at Heartlands investering i solcelleparken overstiger 500 millioner kroner.

Ofte er det vindmøller, der stjæler opmærksomheden omkring den grønne omstilling, men samtidig er der store projekter med solenergi i gang. På årsbasis leverer solen kun fire procent af vores elforbrug, men det vil stige i de kommende år. Rekorden blev slået i juni i år, da solceller ifølge Energinet dækkede otte procent af det danske elforbrug.

- Der er andre former for grøn energi, men vi har valgt solceller, fordi de er effektive og stabile. Vi kan også se en god økonomi i det, og derfor tror jeg også, at det bliver en af fremtidens løsninger. Støjgener, biodiversitet og hensynet til nærmiljøet har også indgået i vores overvejelser, siger Lise Kaae, direktør i Heartland, til Avisen Danmark.Strøm blandes sammen

En række danske virksomheder vil dække dele af deres energibehov med køb af strøm fra anlægget. Det gælder også Bestseller-koncernen, internetsupermarkedet Nemlig.com og butikskæden Normal, som Anders Holch Povlsen også er medejer af.

Teknisk set bliver strømmen fra solcelleparken solgt til virksomheder gennem såkaldte Power Purchase Agreements (PPA), hvor virksomhederne forpligter sig til at købe strømmen fra solcellerne til en fast pris.

I dag er det ikke muligt at levere strøm til forbrugere og virksomheders stikkontakter udelukkende baseret på vedvarende energi. Al strøm fra både vindmøller, solceller og kulfyrede kraftværker blandes sammen i elnettet, men prisaftalerne har gjort det muligt at investere i en solcellepark, der vurderes til en levetid på op mod 40 år.

- Det er det aktive valg, der er den direkte årsag til opførelsen af ny vedvarende energi som tilmed vil gøre elnettet grønnere og bringe os tættere på vores klimamål, siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy, som har stået bag opførelsen af solcelleparken.

Det er det aktive valg, der er den direkte årsag til opførelsen af ny vedvarende energi som tilmed vil gøre elnettet grønnere og bringe os tættere på vores klimamål.

Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør, Better Energy

Better Energy er en dansk milliardvirksomhed, der har store planer for flere solcelleparker i Danmark. Sidste år indgik selskabet en aftale med Industriens Pension om anlæg af solceller for fire milliarder kroner i det, der blev kaldet danmarkshistoriens største solaftale.

Interessen afspejles også af en optælling, som TV 2 foretog i april. Den viste, at der var planer om etablering af nye solcelleparker i det åbne land på et areal svarende til 23.977 hektarer. Det svarer til et areal, der næsten er på størrelse med Langeland.

De mange nye solcelleparker har flere steder udløst protester fra naboer, der ikke ønsker udsigten til flade marker erstattet af de markante solcelleanlæg. I december sidste år måtte Better Energy trække sig fra et projekt på Ærø efter protester fra lokalbefolkningen.

Anders Holch Povlsen er kendt som Danmarks rigeste mand og ejer bl.a. Bestseller-koncernen. Nu har han skudt over en halv milliard kroner i en solcellepark. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Behov for en plan

Jes Christian Jessen, formand for Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Holstebro og Omegn, er ofte kørt forbi Heartlands nye solcellepark og er imponeret over størrelsen. Han har ikke oplevet store naboprotester, men mener, at man skal være varsom med at bruge naturen til de store solcelleanlæg.

- Vi er ikke modstandere af solcelleparker, men vi er modstandere af, at der ikke er en overordnet plan for, hvor de skal være henne. Vi håber på et landsplandirektiv om, hvor og hvordan man skal bygge solcelleparker. Jeg synes, at de skal ind i industrikvarterer i stedet for, for det er jo der, at man skal bruge strømmen, siger Jes Christian Jessen.

Heartland og Better Energy er lykkes med at opføre solcelleparken uden store naboprotester. I området, hvor solcellerne er installeret, er der i forvejen vindmøller, som skal blive stående.

- Vi har oplevet en stor opbakning fra naboer og kommunen, og vi har haft en god dialog hele vejen igennem, siger Lise Kaae.

Ifølge en miljøkonsekvensrapport vil solcelleparken have en gavnlig effekt på lokalmiljøet, fordi jorden under solpanelerne drives økologisk og passes af får. Samtidig ligger der i området to beskyttede vandløb, Ørbæk og Gedmose Bæk, som vil have gavn af, at markerne ændres fra almindelig landbrugsdrift til solcelleanlæg.

5 hurtige om solcelleparken ved Holstebro

  1. Solcelleparken, der ikke har et officielt navn, fylder 222 hektar, svarende til mere end 300 fodboldbaner. Anlægget kan producere 207 megawatt. Det svarer til forbruget i 50.000 husstande eller hos 130.000 forbrugere.
  2. Solcelleanlægget er opført af Better Energy, men ejes af Heartland, der også står bag Bestseller-koncernen med tøjmærker som Only, Jack & Jones og Vero Moda.
  3. Parken består af over 500.000 solpaneler, som hver er to meter lange. De ligger i en skrå vinkel på 20 grader og i rækker med tre paneler over hinanden. Højden er op til fire meter. Der er brugt op mod 2000 kilometer kabel i alt.
  4. Fra solcellerne løber jævnstrøm i ledninger frem til 1566 invertere, der omformer el til vekselstrøm på 800 volt. Herfra samles strømmen i 261 mindre transformere, som omformer strømmen til 20.000 volt.
  5. Solcellerne producerer naturligvis mest strøm i solskin, men også på en klassisk, dansk gråvejrsdag vil solcellerne levere strøm, ca. 30-40 procent af den maksimale kapacitet.
Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

To ud af tre kommuner når coronagrænse og anbefales tiltag

Udland

EU-Kommissionen opfordrer til hurtigt at give boostervacciner

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer