Annonce
Tidligere indgik PFAS-stoffer i brandskum, men de har også været brugt i fødevareemballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. Arkivfoto: Flemming Krogh
Danmark

Få overblik: 52 steder er forurenet med sundhedsfarligt PFAS

Kommunerne anslår, at der er 52 steder, hvor sundhedsrisiko fra PFAS ikke kan udelukkes. I en tidligere opgørelse var det 25 steder.

Forurening: Antallet af brandøvelsespladser, hvor PFAS-forurening med sikkerhed udgør en sundhedsrisiko, eller hvor det ikke kan udelukkes, er vokset fra 25 til 52. Det oplyser Miljøstyrelsen.

Tallet bygget på tilbagemeldinger fra kommunerne, der i oktober blev bedt om at kortlægge de forureninger, hvor der kunne være en potentiel sundhedsfare for mennesker.

Med sundhedsrisiko mener Miljøstyrelsen, at de forurenede steder er i nærheden af marker, hvor kødkvæg græsser, kolonihaver, hvor der dyrkes fødevarevarer, vandløb eller søer med lystfiskeri og steder med strandbadning.

Af der er så mange steder, hvor der er for eksempel er græssende dyr, bekymrer Bjarne W. Strobel, der er lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet.

- Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange steder de har observeret græssende dyr. Og selv om nogle af kødprøverne formentlig vil vise, at niveauerne ikke er så høje, er der stadig en usikkerhedsfaktor, fordi menneskene omkring kan have spist kødet i årevis, og så kan det stadig medføre et højt indhold af giftstof i kroppen, fortæller han.

Ved 35 af de 52 steder er der sat gang i analyser af den formodede forurening eller direkte udstedt et påbud om at undersøge området. Ved de resterende 17 steder, har kommunerne endnu ikke oplyst, hvilke tiltag der er planer om.

- Det er ufattelig vigtigt, at stederne bliver identificeret, da vi nu i højere grad ved, hvilke områder der er forurenet. Men jeg er lidt deprimeret på miljøets vegne, fordi der er tale om så mange steder, hvor det ikke har været håndteret ordentligt og har fået lov til at sprede sig, fortæller Bjarne W. Strobel.

Se listen med de 52 lokaliteter her:

Det er ufattelig vigtigt, at stederne bliver identificeret, da vi nu i højere grad ved, hvilke områder der er forurenet. Men jeg er lidt deprimeret på miljøets vegne, fordi der er tale om så mange steder, hvor det ikke har været håndteret ordenligt og har fået lov til at sprede sig.

Bjarne W. Strobel, lektor i miljøkemi ved KU

Informationer

De 52 steder er fordelt på 29 kommuner over hele landet. I overblikket er oplyst den præcise lokalitet og kommunens håndtering af forureningen.

I eksempelvis Vordingborg Kommune er der flere områder med forurening og græssende dyr. Men kommunen har ingen tiltag gjort endnu, da kommunen ikke ejer de pågældende arealer, oplyses det.

"Måske er der risiko for, at de græssende dyr har et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser", oplyser Vordingborg Kommune til Miljøstyrelsen.

Også i Herning Kommune er der udfordringer med PFAS, da der er konstateret forurening i et vandløb, der både kan "påvirke fisk, græssende kødkvæg samt spiselige afgrøder i kolonihaver".

Bjarne W. Strobel opfordrer til, at reagere, hvis man er landmand og har jord nær nogle af de påvirkede områder.

Disse kommuner er påvirket

De 52 lokaliteter med PFAS-forurening er fordelt på 29 kommuner over hele landet:

 1. Haderslev Kommune
 2. Rebild Kommune
 3. Herning Kommune
 4. Vordingborg Kommune
 5. Høje Taastrup Kommune
 6. Aabenraa Kommune
 7. Fredericia Kommune
 8. Sønderborg Kommune
 9. Aalborg Kommune
 10. Thisted Kommune
 11. Esbjerg Kommune
 12. Fredensborg Kommune
 13. Odense Kommune
 14. Varde Kommune
 15. Helsingør Kommune
 16. Lemvig Kommune
 17. Rødovre Kommune
 18. Nyborg Kommune
 19. Nordfyns Kommune
 20. Billund Kommune
 21. Odsherred Kommune
 22. Halsnæs Kommune
 23. Næstved Kommune
 24. Viborg Kommune
 25. Tårnby Kommune
 26. Dragør Kommune
 27. Norddjurs Kommune
 28. Slagelse Kommune
 29. Ærø Kommune

Sundhedsrisici

PFAS-forureningerne har været bredt beskrevet i flere danske medier. Det er blandt andet kommet frem, at flere af Forsvarets områder er voldsomt forurenede, hvor det har spredt sig til de nærliggende områder.

Selv om det nu er kommet frem, at der er endnu flere områder forurenet med PFAS, mener Bjarne W. Strobel ikke, at vi generelt skal være bekymrede. Han siger:

- Jeg synes, at man skal være bekymret på et oplyst grundlag. Nu kan du gå ind og se, om du faktisk bor i et område med forurening og på den måde vide, om det er grund til bekymring. Hvis du ikke bor i nærheden, så er der ingen grund til bekymring.

Miljøstyrelsen undersøgte i november og december 2021 i alt 54 vandløb nær brandøvelsespladser for PFAS-forurening, heriblandt PFOS. Alle prøver var under grænseværdien, og den gennemsnitlige prøve var 40 gange mindre end det tilladte.

Hvad er PFAS/PFOS?

 • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
 • Forskning peger på, at høje værdier af PFAS blandt andet kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirke leveren, give forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirke immunsystemet.
 • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani