Annonce
47-årige Anja Kulby Rick fra Sønderborg er til daglig under uddannelse som administrationselev. Hun er en af de tusindvis af danskere, som under pandemien har fået udskudt en operation. I foråret sidste år var hun til forundersøgelser, og indtil videre er operationen udskudt to gange. Privatfoto
Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

47-årige Anja Kulby Rick fra Sønderborg er én blandt tusindvis af danskere, der under pandemien har fået udskudt en operation. Indtil videre er hendes operation udskudt to gange, og hver gang er det et psykisk pres, når man pludselig skal omstille sig til noget andet end det, der var planlagt.

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

- Jeg var til forundersøgelse i Esbjerg i april 2021, hvor jeg fik en tid til operation 1. november, fordi der i forvejen var så lang ventetid, siger hun.

Dengang kunne hun principielt have anmodet om en tid på et privathospital i stedet, men som studerende passede en operation i november hende godt. Derfor beholdt hun tiden.

På Anja Kulby Ricks fødselsdag i september fik hun dog besked om, at operationen var udskudt. Denne gang til 24. november, som passede dårligt i forhold til uddannelsen.

Derfor bad hun selv om en ny tid - men inden da sørgede hun for at sikre sig, at den nye tid ikke kunne blive aflyst. Det ville den kun blive i tilfælde af sygdom blandt personalet, lød det. Men sådan skulle det ikke gå.

Selvbetalt livskvalitet

Tilbage i november 2019 fik Anja Kulby Rick foretaget sin gastric bypass-operation på Privathospitalet Mølholm ved Vejle. Et indgreb, hun selv betalte for og som skulle gøre hendes mavesæk mindre, så hun for alvor kunne tabe sig.

Operationen var effektiv. Anja Kulby Rick tabte sig 45 kilo i tiden derefter. Men de mange tabte kilo gav anledning til flere operationer.

Mit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls.

Anja Kulby Rick

- Jeg er 47 år, og huden trækker sig ikke sammen på samme måde mere, som når man er 20. Det kræver lidt, fortæller hun.

Hun blev derfor godkendt til både 360 graders hudreduktion rundt om hoften og hudreduktion på arme og lår. I januar 2021 fik hun fjernet overskudshud om hoften, hvilket også foregik på privathospitalet på grund af de lange ventetider i det offentlige. Siden få måneder efter sin første hudreduktion har hun ventet på den næste i rækken - og det er den, der er udsat flere gange.

Pludselig omstilling

Halvandet døgn inden hun skulle møde op på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg 5. januar, fik hun beskeden. Begrundelsen var dog ikke sygdom blandt personalet, men coronavirus. Akkurat som da operationen blev udskudt første gang.

- Mit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls, siger hun.

Én ting er, at en operation, man har ventet på, bliver udskudt. For Anja Kulby Rick er det ikke livstruende. Hun kan godt leve som hun gør nu, men det er generende. Og hendes livskvalitet påvirkes af det.

Noget andet er, at hun hver gang bruger energi på at forberede sig mentalt til operationen.

- Det er jo ikke helt ufarligt. Og pludselig bliver der pustet til korthuset, og så skal man begynde forfra igen. Rent psykisk er det noget af et pres, siger hun.

Lige nu har Anja Kulby Rick en tid til sin operation 21. marts. Men hun kan være i tvivl, om det kommer til at ske.

- Jeg tør næsten ikke at tro på det, siger hun.

Hun er skrevet på venteliste, hvis der pludselig skulle komme en ledig tid inden.

Samtidig går hun stadig og overvejer, om hun skal søge om omvisitering til et privathospital. Her er ventetiderne stort set de samme som i det offentlige, men hun risikerer ikke at få sin operation udskudt igen på samme måde som i det offentlige.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling