Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.
- Jeg var til forundersøgelse i Esbjerg i april 2021, hvor jeg fik en tid til operation 1. november, fordi der i forvejen var så lang ventetid, siger hun.
Dengang kunne hun principielt have anmodet om en tid på et privathospital i stedet, men som studerende passede en operation i november hende godt. Derfor beholdt hun tiden.
På Anja Kulby Ricks fødselsdag i september fik hun dog besked om, at operationen var udskudt. Denne gang til 24. november, som passede dårligt i forhold til uddannelsen.
Derfor bad hun selv om en ny tid - men inden da sørgede hun for at sikre sig, at den nye tid ikke kunne blive aflyst. Det ville den kun blive i tilfælde af sygdom blandt personalet, lød det. Men sådan skulle det ikke gå.
Selvbetalt livskvalitet
Tilbage i november 2019 fik Anja Kulby Rick foretaget sin gastric bypass-operation på Privathospitalet Mølholm ved Vejle. Et indgreb, hun selv betalte for og som skulle gøre hendes mavesæk mindre, så hun for alvor kunne tabe sig.
Operationen var effektiv. Anja Kulby Rick tabte sig 45 kilo i tiden derefter. Men de mange tabte kilo gav anledning til flere operationer.
Anja Kulby RickMit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls.
- Jeg er 47 år, og huden trækker sig ikke sammen på samme måde mere, som når man er 20. Det kræver lidt, fortæller hun.
Hun blev derfor godkendt til både 360 graders hudreduktion rundt om hoften og hudreduktion på arme og lår. I januar 2021 fik hun fjernet overskudshud om hoften, hvilket også foregik på privathospitalet på grund af de lange ventetider i det offentlige. Siden få måneder efter sin første hudreduktion har hun ventet på den næste i rækken - og det er den, der er udsat flere gange.
Pludselig omstilling
Halvandet døgn inden hun skulle møde op på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg 5. januar, fik hun beskeden. Begrundelsen var dog ikke sygdom blandt personalet, men coronavirus. Akkurat som da operationen blev udskudt første gang.
- Mit hoved siger, at selvfølgelig kan jeg forstå det. Jeg forstår godt situationen med, at der jo mangler sygeplejersker. Men i min egen lille boble er det træls, siger hun.
Én ting er, at en operation, man har ventet på, bliver udskudt. For Anja Kulby Rick er det ikke livstruende. Hun kan godt leve som hun gør nu, men det er generende. Og hendes livskvalitet påvirkes af det.
Noget andet er, at hun hver gang bruger energi på at forberede sig mentalt til operationen.
- Det er jo ikke helt ufarligt. Og pludselig bliver der pustet til korthuset, og så skal man begynde forfra igen. Rent psykisk er det noget af et pres, siger hun.
Lige nu har Anja Kulby Rick en tid til sin operation 21. marts. Men hun kan være i tvivl, om det kommer til at ske.
- Jeg tør næsten ikke at tro på det, siger hun.
Hun er skrevet på venteliste, hvis der pludselig skulle komme en ledig tid inden.
Samtidig går hun stadig og overvejer, om hun skal søge om omvisitering til et privathospital. Her er ventetiderne stort set de samme som i det offentlige, men hun risikerer ikke at få sin operation udskudt igen på samme måde som i det offentlige.