Annonce
Thomas Funding, politisk redaktør. Foto: Michael Nørgaard
Indland

Analyse: Dexit skal genrejse DF

Dansk Folkeparti hænger lige nu fast i krisens malstrøm. Selv små kritiske historier bliver blæst op, fordi de bygger oven på den store krisefortælling. Kristian Thulesen Dahl har brug for at bryde den negative mediedynamik og genopfinde sit partis berettigelse. Grundlovsdag afslørede han et af de afgørende elementer i sin plan: Danmark skal ud af EU.

Mange partier har været der, hvor Dansk Folkeparti er lige nu. Jeg mindes, at jeg for år tilbage talte med et højtstående medlem af Det Konservative Folkeparti, dengang det var deres parti, der var ude i tovene.

Personen beskrev situationen som at være i malstrøm. Ikke at jeg tror, det var noget, den pågældende havde prøvet i virkeligheden. Men ikke desto mindre beskrev personen, at partiets krise føltes som at blive suget ned mod havets bund af en overvældende hvirvelstrøm. Ingen svømmetag i verden syntes at kunne gøre en forskel. Dynamikken var simpelthen for stærk.

Og nu er det altså Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl, der snurrer hjælpeløse rundt. DF er i krise, og alle historier bliver af medierne tolket i den sammenhæng.

I den forgangne uge var der således endnu et byrådsmedlem, der meldte sig ud af partiet. I sig selv en ligegyldig historie, der under normale omstændigheder kun var blevet til en note i de fleste medier.

Men fordi udmeldelsen bekræfter den overordnede historie - DF er i krise - endte den med at blive stor. Den negative mediedynamik er dødbringende, og Kristian Thulesen Dahl bliver død og pine nødt til at finde en vej ud af malstrømmen, ellers risikerer kan druknedøden.

Og det ved han øjensynligt godt. Hans grundlovstale fredag bar i hvert fald tydeligt præg af, at han følte et behov for at give medierne noget andet at rapportere om. Der var både til gården og gaden.

Det umiddelbart mest bemærkelsesværdige ved talen var et hårdt personligt angreb på Jakob Ellemann-Jensen. Der findes ikke en bedre afledningsmanøvre fra ens egne problemer end at starte et raskt lille slagsmål med en af vennerne.

Thulesen Dahl ville vide, hvor venstreformanden stod i udlændingepolitikken og lod det klart skinne igennem, at han anså Ellemann som en slapper, indtil det modsatte var bevist.

Men det er politisk bling-bling. Det interessante i talen lå et andet sted. Nemlig i den del der handlede om Den Europæiske Union.

Der har således de seneste måneder hersket en del forvirring om, hvor Dansk Folkeparti præcist stod, når det kom til EU.

De to aldrende DF-profiler Søren Espersen og Pia Kjærsgaard har i interview udtalt, at DF vil have Danmark ud af det europæiske samarbejde.

Det har været på kant med Kristian Thulesen Dahl, der hidtil kun har sagt, at han vil have en såkaldt dexit-afstemning - den danske version af brexit - men at han ikke var klar til selv at sige, om han ville anbefale et ja, før han havde set, hvilken aftale briterne fik med EU.

Det har kort sagt været noget rod. Kristian Thulesen Dahl har virket presset af sine egne, og måske var det derfor, at han valgte at annektere deres linje i sin grundlovstale: Danmark skal lige meget hvad ud af EU.

- Hvis briterne får en god løsning, bør vi i Danmark gå samme vej. Ellers må vi se Norges vej. Frihandel uden den politiske union er vores mål, sagde Kristian Thulesen Dahl i sin tale og skar til sidst sit partis position ud i pap:

- Derfor er Dansk Folkeparti modstander af EU.

Skåret ind til benet, siger Kristian Thulesen Dahl altså, at han enten vil have, at Danmark skal forlade Den Europæiske Union på samme vilkår, som dem briterne får forhandlet sig frem til, ellers - hvis de vilkår ender med ikke at blive attraktive nok - skal fædrelandet gå efter at blive en del af EØS-samarbejdet.

EØS er en forkortelse for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde og omfatter i dag Norge, Island og Liechtenstein. De er ikke medlemmer af EU og har derfor ingen indflydelse på samarbejdet, men de har adgang til det indre marked, så længe de implementerer den samme lovgivning som EU-landene.

Meldingen er markant, da den flytter DF'erne fra at være EU-skeptikere til EU-modstandere. På den korte bane kan nyheden måske dreje noget af fokus væk fra de interne problemer i Dansk Folkeparti, men skiftet er først og fremmest en langsigtet strategisk satsning.

Dansk Folkeparti er således udfordret på partiets politiske berettigelse. Hvad er det, DF tilbyder, som man ikke kan få andre steder?

Partiet historiske trumf på udlændingeområdet er pø om pø blevet mainstream, og medmindre der opstår en ny flygtningekrise, er det svært at se, at det inden for den nærmeste fremtid bliver den samme vælgermæssige guldgrube for partiet.

Thulesen Dahl bliver derfor nødt til at opsøge nye jagtmarker. Ikke at udlændingepolitikken er blevet ligegyldig, men den har bare ikke samme kraft som tidligere. Og det er her, EU-politikken kommer ind i billedet.

Det er ikke en ny mærkesag for DF, men partiet har været nødt til at skærpe sin position. Det er ikke nok længere kun at være skeptiker.

Dels er Socialdemokratiet under Mette Frederiksen blevet væsentligt mere køligt over for EU og går på den måde DF i bedene, dels er Nye Borgerlige kommet til, og det nye højreparti giver den som rendyrket modstander af EU.

Med fredagens grundlovstale formår Kristian Thulesen Dahl på den måde både at skabe kant til Mette Frederiksen og tage kampen op med Pernille Vermund. Her kan DF faktisk skille sig ud.

Men meldingen kommer ikke uden omkostninger. Kristian Thulesen Dahl har tidligere sagt, at Dansk Folkeparti skal i regering, næste gang blå blok får flertal, men det er tæt på en umulighed, hvis DF samtidig kræver, at Danmark skal ud af EU.

Venstre vil aldrig kunne acceptere at indgå i en regering, der sætter EU-samarbejdet til afstemning, og derfor virker Thulesen Dahls krav om regeringsdeltagelse også noget urealistisk i lyset af fredagens tale.

Men om Dansk Folkeparti kommer i regering i en fjern fremtid, er også latterligt ligegyldigt på nuværende tidspunkt. Lige nu handler det om at komme ud af malstrømmen og gøre DF relevant igen.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Derfor er Dansk Folkeparti modstander af EU.

Efter flere måneders slinger i valsen skulle det nu stå klart. Dansk Folkeparti er ikke blot EU-skeptisk, partiet er EU-modstander. Det sagde Kristian Thulesen Dahl i sin grundlovstale fredag

- Danmark ønsker med den nye klimalov og 70-procent-målet at være foregangsland på klimaområdet. Men troværdigheden omkring Danmark som foregangsland kan hurtigt erodere, hvis vi fortsætter med at ekspandere olie- og gasaktiviteterne. I en global, klimapolitisk kontekst kan danske, nationale klimamål således ikke adskilles fra den politik, vi fører i Nordsøen.

Det skal ikke åbnes op for nye olie- og gasboringer i Nordsøen. Det anbefalede Klimarådet i denne uge. Rådet er en gruppe uafhængige eksperter, der rådgiver Folketinget i klimaspørgsmål.

- På blot tre måneder er syv års hårdt arbejde og fald i ledigheden tabt på gulvet. Væk på en brøkdel af den tid, det har taget at skabe det.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, revsede i sin grundlovstale regeringen for ikke at gøre nok for at hjælpe de mange danskere, der siden coronakrisens start har mistet arbejdet

- Bekymrende og uheldigt.

To tillægsord, som en række fremtrædende økonomer knyttede til Venstres forslag om at halvere momsen frem til nytår i et forsøg på at sætte gang i væksten efter coronakrisen

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland For abonnenter

Frivillige danskere øger overlevelseschance efter hjertestop

Udland

Tysk politi anholder 76 under rydning af besat hus i Berlin

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle