Annonce
Den britiske regering og de protestantiske unionspartier i Nordirland siger, at protokol i Nordirland om told og handelsregler medfører for meget bureaukrati og øger spændinger til de katolske og Irlands-venlige republikanere. På billedet ses stor demonstration mod protokollen i Marketthill i Nordirland i februar. Foto: Peter Morrison/Ritzau Scanpix
Udland

Amerikanske politikere frygter ny uro om brexit

Delegation fra Washington tager til London, Bruxelles og Belfast for at drøfte genopblusset brexitkrise.

En delegation af amerikanske kongresmedlemmer er på vej til London og andre europæiske hovedstæder på grund af bekymringer i Washington over tiltagende spændinger mellem Storbritannien og EU omkring Nordirland. Det skriver den britiske avis The Guardian fredag.

De amerikanske politikere har aftalt møder i Bruxelles, London og Belfast i Nordirland i de kommende dage, skriver avisen.

Delegationen ledes af Richard Neal, der navnligt er optaget af handelsaftaler. Den kommer til Europa på et tidspunkt, hvor indflydelsesrige britiske politikere vil have ændret en handelsaftale mellem Nordirland og regeringen i London i forbindelse med brexit.

De har advaret om, at briterne kan handle unilateralt i striden om Nordirland. I Bruxelles kaldes det uacceptabelt, hvis striden om den såkaldte Nordirlands-protokol får lov til at blusse op igen.

Protokollen gælder blandt andet handelsregler og told for Nordirland efter Storbritanniens udtræden af EU.

Den britiske regering accepterede protokollen under forhandlingerne, men har siden protesteret med tiltagende kraft. Striden er blevet mere akut, efter de London-tro unionspartier i Nordirland har sagt, at de ikke vil indgå i en ny regional samlingsregering i Belfast, før striden er løst.

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, siges at have advaret EU om, at London vil handle på egen hånd, hvis Bruxelles ikke viser fleksibilitet og imødekommenhed i striden.

Den britiske regering og de protestantiske unionspartier i Nordirland siger, at protokollen medfører for meget bureaukrati og øger spændinger til de katolske og Irlands-venlige republikanere i Nordirland.

Den politiske situation i Nordirland er også ændret efter, at Sinn Fein, der går ind for en genforening med Irland, vandt det nylige valg til det nordirske parlament.

Det var en historisk sejr for Sinn Fein, der var den politiske gren af Den Irske Undergrundshær (IRA). Under det, som kendes som "The Troubles", var IRA den ene væbnede part i den borgerkrigslignende tilstand, som udspillede sig fra 1969 til 1998. 3600 blev dræbt og over 30.000 såret.

Nordirlands Demokratiske Unions Parti, DUP, har dermed mistet retten til at sætte sig på posten som førsteminister i provinsen. Men der kan ikke dannes en ny regering i Nordirland, medmindre DUP er med. Det ligger i den historiske Langfredagsaftale fra 1998, som banede vejen for fred.

/ritzau/Reuters

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Ukraines udenrigsminister: Nato foretager sig intet

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole