Annonce
Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) - som her ses til venstre i billedet under et besøg hos lærerstuderende i Odense - sender 50 millioner ekstra kroner til landets professionshøjskoler. Pengene skal bruges på uddannelsespladserne uden for de fire største byer. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Danmark

50 millioner kroner til velfærdsuddannelser uden for storbyerne

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bad onsdag finansministeren overføre 50 millioner kroner til styrkelse af velfærdsuddannelserne uden for de fire største byer. Godt initiativ, men det løser ikke hovedproblemerne med et land i ubalance, lyder reaktionen.

Uddannelse: En uventet saltvandsindsprøjtning på 50 millioner kroner er på vej ud for at styrke velfærdsuddannelserne uden for landets fire største byer.

Det drejer sig eksempelvis om uddannelserne til sygeplejerske, folkeskolelærer, pædagog, jordemoder socialrådgiver, sygeplejerske, ergoterapeut, fysioterapeut og radiograf.

- Man skal kunne tage en uddannelse, uanset hvor man bor, og der skal være kvalificeret arbejdskraft overalt. Hvis der for eksempel er for langt til nærmeste læreruddannelse, bliver det sværere at rekruttere lærere til den lokale skole; sådan skal det ikke være, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Avisen Danmark.

Ministeren bad sidst på onsdagen Finansministeriet frigøre pengene fra diverse ubrugte midler.

Engangsbeløb

Hendes synspunkter flugter de ønsker, som organisationen Balance Danmark ofte har fremsat. Her modtages nyheden hos formand Kim Ruberg med en vis tilfredshed, men heller ikke mere.

- Det er det helt rigtige at støtte uddannelserne uden for de store byer, men det, der er brug for, er ikke enkeltudspil, det er en langsigtet plan, der sikrer et balanceret uddannelsestilbud. Selv om dette udspil i sig selv er fint, er det for lidt, for tilfældigt og for kortsigtet, siger Kim Ruberg.

Ministeren erkender, at hendes her-nu-initiativ ikke favner superbredt.

- Det er et engangsbeløb, men dog penge til et område, som vi gerne vil opprioritere. Dette område er vigtigt og er i regeringens fokus. De ekstra 50 millioner kroner, vi spiller ud med, og som ganske rigtigt ikke er en gaveregn, er en del af dette fokus, siger Ane Halsboe-Jørgensen.


Vi ser ind i nogle årgange, hvor der er færre unge, og de, der er, vil gerne ind til de store byer.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister


Ifølge ministeren er der brug for en ekstra indsats alene på grund af befolkningsudviklingen.

- Vi ser ind i nogle årgange, hvor der er færre unge, og de, der er, vil gerne ind til de store byer. Så bare at opretholde det, vi har uden for de store byer, kræver ekstra indsats og opmærksomhed. Læner vi os tilbage og gør ikke noget, vil vi se en yderligere centralisering komme helt af sig selv, siger hun.

Presset overalt

De 50 millioner kroner bliver fordelt mellem de seks professionshøjskoler, der driver velfærdsuddannelserne 38 steder rundt om i landet, hvoraf de 32 ligger uden for de fire største byer.

Da behovene veksler fra egn til egn og fra uddannelse til uddannelse, lader ministeren det være op til professionshøjskolerne selv at bestemme, hvordan pengene skal bruges.

For Stefan Hermann, der er formand for organisationen Danske Professionshøjskoler og selv er rektor på Københavns Professionshøjskole, kommer ministerudspillet som en overraskelse, omend en af de mere behagelige.

- Det er vi glade for. Det viser, at hun vil noget med velfærdsuddannelserne og vil styrke de sårbare områder uden for de fire store byer. Når det sagt, er det desværre også nødvendigt at påpege, at disse uddannelser også er pressede i de store byer. Her har vi ikke ansøgninger nok for eksempel i forhold til manglen på lærere og pædagoger. Det er ikke kun et problem ude i landet, siger Stefan Hermann.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget