Mette Frederiksen synes, at yderligere 11 milliarder krigskroner til ukrainerne giver mening: - Vi er på deres side og det bliver vi ved med at være
Danmark og en række andre lande er på en donorkonference i København blevet enige om at støtte Ukraine i krigen mod Rusland med over 1,5 milliarder euro.
Det oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) på et efterfølgende pressemøde.
Han var vært for konferencen sammen med Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, og Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace.
1,5 milliarder euro svarer til over 11 milliarder danske kroner. Pengene kan eksempelvis gå til våbenbidrag og træning af ukrainske soldater.
Og det beløb kan fortsat stige, slår Morten Bødskov fast
- En række lande skal først hjem og diskutere det i deres parlamenter, men på et opfølgende møde, vi har i september, tror jeg, de kommer tilbage med yderligere donationer, sagde Bødskov.
Det danske bidrag andrager 820 millioner kroner, hvormed den samlede danske donation siden krigens udbrud 24. februar har rundet tre milliarder kroner.
Krigen i Ukraine: Noget stort var på færde. Det var en dag, der skulle ende med, at 26 lande sendte over 11 milliarder kroner af sted til at støtte Ukraine i landets krig mod Ruslands invasionsstyrker.
Det var i Landstingssalen på Christiansorg, det skete. Fra den tidlige morgenstund snusede hunde rundt, Folketingsbetjentene iklædte sig venlige smil. De kunne slappe nogenlunde af, for denne dag var sikkerheden på andres hænder, PET's.
Det var derfor, hundene fes rundt og stak snuderne i mulige sprængstofspor, ikke mindst i pressens elektroniske udstyr.
Ret beset er krigen i Ukraine også noget bestialsk stads at have på dagsordenen.
Den diskuterede regeringsrepræsentanter fra de 26 lande dagen lang. Ukraines præsident Zelinskyj var med som hemmelig - indtil torsdag morgen - videogæst.
Men de fandt ikke noget, hundene. Sprængstofferne befinder sig primært på slagmarken i Ukraine, og med den godt 11 milliarder kroner store krigsdonation kan ukrainerne se frem til flere kanon- og geværløb - og en hel masse andet krigsgrej, de kan vende mod Putins tropper.
Dansk bidrag på 820 mio. kr.
At der var store summer på vej stod klart fra konferencens begyndelse, ja, allerede dagen før, da den danske forsvarsminister i interview og på et pressemøde på Kastellet i København, hvor han havde selskab af sine ukrainske og britiske kolleger, forsvarsministrene Oleksii Reznikov og Ben Wallace, åbnede mere og mere for de planer, som han havde med i lommen.
Dér og på konferencen torsdag sammen med de andre allierede landes repræsentanter tilkendegav han stor vilje til, at også Danmark skulle være i første liga med hensyn til at punge ud til ukrainerne. Penge, som blandt andet skal bruges til at producere og donere de våbenarsenaler, der skal til, for at ukrainerne kan klare sig over for den russiske invasionsstyrke.
I løbet af onsdagen sagde Morten Bødskov (S) mere og mere rundt om i medielandskabet om den danske offervilje, og som dagen skred frem, serverede han det, der var hovedbudskabet på konferencen torsdag.
Dén nyhedsskalp løb dagbladet Politiken med, da bladet udkom med historien om, at Danmark sender yderlige 820 millioner krigskroner i retning mod Ukraine. Heri de 100 millioner kroner, som blandt andre Avisen Danmark kunne fortælle skal bruges i et britisk projekt med at træne stærkt uerfarne ukrainske soldater.
Dermed løber alene de danske donationer op i over tre milliarder kroner, siden de russiske tropper gik ind i Ukraine 24. februar.
- Entydigt på Ukraines side
Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), der kun deltog i konferencens indledning, altså hendes egen velkomsttale - for hun havde torsdag også en minksag at tale om i Granskningsudvalget - er der politisk logik i at sende disse store summer ud i krigen:
- Fra starten stillede vi os entydigt på Ukraines side. Dér er vi stadig, sagde hun på vej ind i Landstingssalen.
Derinde begrundede hun, hvorfor de Ukraine-støttende lande på dette tidspunkt, et halvt år inde i krigen, skal skrue op for nye støtteforanstaltninger til ukrainernes krigsførelse:
- Man ved af erfaring, at jo længere tid en konflikt, en krig, varer, des mere går der metaltræthed i det.
Atomgidsel
Det er alt sammen ualmindeligt godt. Og ualmindeligt nødvendigt, fortalte den hemmelige videogæst, Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj, da han indledte konferencen med et indspark fra sit præsidentkontor i Kyiv.
Volodymyr Zelinskyj, Ukraines præsidentRusland kan fremprovokere historiens største undtagelsestilstand med stråling fra Zaporizjzja. Effekten kan blive meget højere end Tjernobyl .
Problemet er ikke kun Ukraines. Situationen i hans land er et billede på, hvordan russisk aggression og brutalitet påvirker sikkerhed og stabilitet i Europa generelt, mener han.
Det eksemplificerede han med en enkelt detalje i den igangværende krig: Ukraines og Europas største atomkraftværk, der ligger i Zaporizjzja, er nu på russiske hænder. Han mener, russerne har gjort værket til en sikkerhedstrussel for hele Europa.
- Rusland er en terrorstat og holder atomkraftværket som gidsel. Russerne afpresser alle med atomkatastrofe.
- Rusland kan fremprovokere historiens største undtagelsestilstand med stråling fra Zaporizjzja. Effekten kan blive meget højere end Tjernobyl , sagde Zelinskyj, hvormed han henviste til den atomare katastrofe, da det daværende Sovjetunionen i 1986 forsøgte at skjule nedsmeltningen af et andet ukrainsk atomkraftværk, Tjernobylværket.
Historisk betydning
Så meget desto større grund er der ifølge den ukrainske præsident til, at den internationale støtte i form af våben, krigsmateriel i øvrigt, finanser og træning af væbnede tropper, ikke bare fortsætter, men øges.
I de meldinger, der allerede op til konferencen er kommet, fandt han en stor optimisme med hensyn til at kunne overvinde de russiske invasionsstyrker.
- Denne konference kan blive af historisk betydning, sagde han således - og mindede om, at alternativet er grumt af tænke på:
- Russerne er brutale, de har ingen respekt for regler, og deres ressourcer er gigantiske.
Det vil være ualmindelig dumt for alle at ignorere den russiske krigsmaskine, tilkendegav han.
Bødskov tror, mere er på vej
Det budskab gik tilsyneladende rent ind i hos konferencedeltagerne i løbet af de seks timer, de derefter holdt sig for sig selv og de indbyrdes diskussioner bag Landstingssalens store, tunge lukkede døre.
Da de slap sig selv ud igen, havde alle bidraget stort, fortalte konferencens vært, den danske forsvarsminister, Morten Bødskov.
Udover træning af ukrainske soldater, minerydning og produktion af nye våben til Ukraine, var der på detaljeplanet dog ikke den store meddelsomhed om donationerne.
Som den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, sagde efter konferencen:
- Det er jo et område, der er fyldt med fortrolighed.
Dermed sigtede han muligvis til, at Putin helst ikke skal kunne læse i hverken Avisen Danmark eller i Politiken, hvilke våbentyper og arsenaler, der om føje tid vil blive fløjet ind i krigen og vendt mod hans tropper.
Hundene gik også efter konferencen i gang med snuseriet. Måske de på snuseskolen har lært, at man altid skal følge pengene. Men de blev skuffede; på ny fandt de intet, for Morten Bødskov havde ikke fysisk kradset pengene ind fra konferencelandene.
Han var i godt humør, alligevel, så godt humør, som man nu kan være i, når bagtæppet er en led, lemlæstende og dødelig krig. Men når det nu skal være, var han begejstret for, at der på en enkelt konferencedag kom tilsagn om så store donationer i den militære hjælp til Ukraine.
Og han tror ikke, det stopper der.
- Alle bidrog stort, men mange ville godt lige hjem og diskutere det yderligere i deres parlamenter. I september har vi et opfølgningsmøde, og da tror jeg, mange kommer tilbage med yderlige donationer, sagde han.
Det opfølgende møde foregår virtuelt.
Krig for miliarder af kroner
Danmark står klar med en ny håndsrækning til det krigsramte Ukraine på i alt 820 millioner kroner i 2022. Dermed overstiger de danske militærdonationer i forbindelse med Ukraine-krigen tre milliarder kroner.
Lidt over halvdelen af pengene er finansiel støtte til indkøb af våben og støtte til våbenproduktion, der sikrer vedvarende leverancer af militært udstyr til Ukraine.
Omkring100 millioner kroner vil gå til at støtte grundlæggende militær træning af ukrainske soldater. Til denne militære træning, der foregår i Storbritannien, sender Danmark 130 instruktører.
Hjælp til minerydning ventes også at blive en del af hjælpen. Derudover er våben og udstyr en del af bidraget.
Donorkonference i Danmark
Donorkonferencen for Ukraine blev holdt i Landstingssalen på Christiansborg i København. Danmark var vært sammen med Storbritannien og Ukraine.
Ud over forsvarsministre fra Danmark, Storbritannien og Ukraine deltog yderligere syv europæiske forsvarsministre fysisk, mens over 20 lande var repræsenteret ved konferencen.
Konferencen blev indledt med en åbningstale af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, via videoforbindelse. Herefter holdt statsminister Mette Frederiksen (S) tale.
På konferencen skulle landene koordinere den langsigtede støtte til Ukraine i krigen mod Rusland. Det gælder våbendonationer, finansiering af våbenproduktion, træning og minerydning.
Danmarks samlede bidrag af våben- og militærdonationer til Ukraine blev inden konferencen opgjort til tre milliarder kroner.