Voldtaget voksenliv: Martin blev seksuelt misbrugt som 13-årig og har skrantet under skammen siden
Telefonfis på “Træfpunktet” endte i en stribe pædofile overgreb på offentlige toiletter. Året var 1991, og Martins mareridt stod på i syv måneder. I dag er han 44, førtidspensionist og langtfra den eneste, som har set sit liv smuldre på grund af krænkelser i barndommen.
- Jeg har korttidshukommelse. Jeg har fået konstateret PTSD, og lider af mareridt om natten. Angst har jeg døjet med. Jeg har været hjemløs i fem år. Og bortset fra heroin har jeg misbrugt alle stoffer, der findes, siger Martin,
I 27 år gemte Martin på en mørk hemmelighed. En tavs skam. Hverken forældrene, vennerne eller konen vidste, hvad der var hændt ham. Hvad nogen, havde gjort ham.
Men en sensommerdag i 2018, da Martin gik derhjemme og lavede aftensmad, gik der hul på et eller andet inde i ham. En præst fra Tømmerup havde misbrugt børn igennem 10 år, sagde de i TV-Avisen, som flimrede i dagligstuen. Et af ofrene, en 13-årig dreng, hed det samme som ham.
- Lige præcis der. Dér væltede hele lortet bare ud, siger Martin.
På begge arme snor tatoveringer sig fra håndryggen til skulderbladet, og en manke af gråsort skæg dækker den nederste del af ansigtet. Rent ud sagt ligner han en hård negl. Men dengang, for fire år siden, fandt hans kone ham stortudende. Og for første gang i sit liv sagde han ordene højt:
- Jeg er blevet seksuelt misbrugt.
Martin - som har levet flere år af sit liv på gaden, været narkoman og misbruger, er blevet fyret fra alle sine jobs og har smadret utallige relationer på grund af sin udadregerende adfærd - hørte sig selv fortælle en ny livshistorie. En, hvor det ikke kun var stedfaren - ham der slog, når han drak og drak hver dag - som var roden til Martins problemer. Der var også en anden mand, en fremmed, som havde manipuleret, ydmyget, forulempet og voldtaget ham, da han var 13 år. Igen og igen.
Nu fortæller Martin for første gang hele sin historie til et medie.
- Jeg vil gøre det lettere for andre som mig at bryde tabuet, siger han.
Men før vi lader ham hudflette sig selv, skal vi slå et kedeligt faktum på plads:
Martin er langtfra alene.
- Danmarks største sundhedsproblem
To procent af Danmarks befolkning er blevet udsat for seksuelle overgreb i barndommen eller ungdommen, hvilket svarer til cirka 120.000 mennesker.
Det viser den forskning på området, som Socialstyrelsen læner sig op ad.
- Nogle undersøgelser kommer frem til et højere tal, men så tæller de alle enkeltstående krænkelser med som overgreb. For eksempel hvis en 14-årig er blevet taget på røven af en 19-årig til et halbal. Det kan helt sikkert være ubehageligt, men det er ikke den kategori, vi taler om her.
Ordene kommer fra Ask Elklit, en 75-årig professor i klinisk psykologi, som sidder bag bunker af ark og chartekker på sit kontor på Syddansk Universitet. Det er ham, som har været med til at finde frem til de to procent.
- Det er en repræsentativ undersøgelse af en årgang, hvor vi med en ny analysemetode ser på hvad den enkelte unge har været udsat for i barndommen. Tre overgreb definerer gruppen: seksuel berøring, voldtægtsforsøg og voldtægt, siger Ask Elklit.
Den gråhårede professor i den kortærmede sommerskjorte er ingen hvem-som-helst. Han har været med til at reformere dansk krisepsykologi. Han var en af initiativtagerne til det første danske center for voldtægtsofre i slutningen af 1990’erne. Og han har udgivet 20 internationale undersøgelser om senfølgerne af overgreb i barndommen.
- Jeg mener, at det er Danmarks største folkesundhedsmæssige problem, fordi det har så mange afledte konsekvenser. Selvværd og selvfølelse smadres, relationen til andre vanskeliggøres. Nogle bliver udadreagerende, andre brænder inde med deres følelser.
Han fortsætter:
- Vi ville se færre i fængslerne, færre på stoffer og færre på psykiatrisk afdeling, hvis vi traumebehandlede misbrugte børn bedre og hurtigere, siger Ask Elklit.
Men det er svært. Blandt andet fordi det er så tabubelagt og skambetonet. Typisk går der mange år, før en, der er blevet seksuelt skamferet, åbner op om sine overgreb.
- Hvis de overhovedet søger om hjælp, er de i gennemsnit i midt-30’erne, når det sker. Det vil sige, at de gemmer deres traumer i årtier.
Ask Elklit, professor I klinisk psykologi på Syddansk Universitet.Jeg mener, at det er Danmarks største folkesundhedsmæssige problem. Vi ville se færre i fængslerne, færre på stoffer og færre på psykiatrisk afdeling, hvis vi traumebehandlede misbrugte børn bedre og hurtigere.
Telefonfis på linje 0059
Tavshed og skam fik Martin indprentet af sin egen gerningsmand. Fortalte han nogen om “deres hemmelighed”, ville verden se, hvad han i virkeligheden var: En lille trækkerdreng.
- Det tog mig 27 år at indse, at jeg var blevet udsat for pædofili, siger Martin, der i dag er 44 år og bor i et lille hus på Sydfyn.
Vi sidder i en stue, der ligner og lugter lidt af zoologisk have. Uffe, en grå jaco-papegøje af afrikansk slægt, og Asta en rødøret ara-papegøje stammende fra Bolivia, skratter og fløjter fra hvert deres bur. To franske bulldogs, Ludvig og Alma, ligger under spisebordet.
Martin er placeret i en sort læderstol ved vinduet. Her bliver han siddende i fire timer, mens han fortæller det, han i så mange år fortiede.
Det var i foråret 1991, og det startede som uskyldigt telefonfis. Mor og papfar var ikke hjemme, så Martin og nogle af vennerne sad i en rundkreds på gulvet i lejligheden på Brøndby Strand og ringede 0059 til “Træfpunktet", en telefontjeneste, som gjorde det muligt for op til seks personer ad gangen at tale sammen på en fælles linje. Det var fortidens Chat-roulette, kan man sige.
De talte med liderlige mænd, foregav at være at være villige kvinder og kørte joken helt ud ved at tilbyde mændene et privat opkald.
Vennerne var gået, og Martin sad alene i lejligheden, da den telefonen begyndte at ringe. Først var manden venlig. Simon, som han kaldte sig, spurgte Martin, hvor han boede, hvad hans forældre hed, og hvilken skole, han gik i. Den 13-årige dreng svarede pligtskyldigt den voksne, men smækkede røret på, da det blev ved. Øjeblikkeligt ringede telefonen igen, og nu var Simon gal.
- Jeg ved, hvor du bor, og dine forældre finder ud af, hvad I har gang i, hvis du ikke gør, som jeg siger.
Skræmt fra vid og sans rev Martin telefonstikket ud af væggen. Tænkte på de prygl, som papfaren ville give ham, hvis han fandt ud af drengenes narrestreger.
15-20 minutter senere satte han stikket i igen og hørte en mands åndedrag. Simon var stadig på linjen.
Voldtaget på togstationer
Det blev startskuddet til et syv måneder langt mareridt, der deler tekstur med plottet i en gyserfilm.
Simon ringede, når forældrene var på arbejde, og så tvang han ord i munden på drengen. “Jeg er en beskidt trækkerdreng”, “en luderknægt” og “en bøssekarl”, skulle Martin sige.
Når den 13-årige dreng ikke lystrede, truede Simon med at hente ham efter skole. Eller fortælle forældrene om telefonopkaldene.
- Det var som et bombefly, der hver dag kom og smed missiler over mig. Det gik altid så stærkt, og jeg var pisse bange for ham. Han fuckede mig op. Og efterhånden fik han mig overbevist om, at skældsordene var sandfærdige, siger Martin i dag.
Simon manipulerede ham også til at tro, at der kun var én måde, Martin kunne stoppe telefonopkaldene på: Ved at mødes.
Så en søndag eftermiddag troppede den 13-årige dreng op på Valby Station og blev mødt af en fremmed, voksen mand, der var mere end tre gange så gammel, som ham selv.
- Hej Martin. Godt at du kunne komme, sagde Simon, som det første.
Han havde en ruskindsjakke på, fodformede Ecco-sko, kommunefarvet hår, briller og opsmøgede bukser. Med et fast klem om Martins arm førte han ham ind i et tog og videre til en anden station. Puffede ham ind på et toilet og låste døren bag dem. Simon forgreb sig. Tilfredsstillede sig selv og efterlod drengen - med voksen-Martins egne ord - “som en brugt gokke-sok”.
Efter det stoppede telefonen ikke med at ringe. Simon ville have mere, og nu havde han også mere mentalt arsenal til at nedbryde drengens barrierer. De mødtes igen. Og igen. Og igen. Seks, syv eller otte gange, Martin husker det ikke præcist.
Mønstret var altid det samme: Manipulation, trusler, togstationer og offentlige toiletter. Men voldtægterne blev voldsommere og voldsommere, og til sidst var det ikke nok, at kun Simon fik en udløsning. Drengen skulle også komme, og som han stod der - låst inde på toilettet - var det til sidst den eneste måde, at få overgrebet til at stoppe på. At give slip.
Sådan mistede Martin sin mødom. Og sådan fik Martin ødelagt sit liv.
For selvom han selv, som bare 13-årig, fandt modet til at låne sin vens dykkerkniv og true Simon ud af sit liv, har han siden dén dag for evigt været hjemsøgt af fem ord og et spørgsmålstegn:
“Hvorfor sagde jeg ikke fra?”
Den forbandede sætning
Præcis dén sætning er kernen i tabuet. Det er dén forfejlede selvbebrejdelse, der gør, at pædofii er så svært at tale om. At ofrene går så meget under radaren. Og at de er så svære at behandle.
Det fortæller Helle Cleo Borrowman, som er forperson i Landsforeningen Spor - en forening, der arbejder for bedre vilkår for voksne med senfølger efter overgreb i barndommen.
Hun kalder Martins historie for “illustrativ og aktuel”.
- Det er den type overgreb, som vi ser om og om igen i dag. Dengang var det “Træfpunktet”. Nu foregår det online, men hændelsesforløbet er det samme. Man starter med tale eller chatte, så begynder afpresningen for at få fysisk kontakt. Til sidst følger voldtægten.
Helle Cleo Borrowman, 55 år, har selv været udsat for seksuelle overgreb i sin barndom. Hun var mange år om at indse det, men da hun endelig råbte om hjælp, forventede hun alarmberedskab og et væld af åbne behandlingsdøre. Virkeligheden var en anden.
- Jeg blev mødt af en labyrint af mærkelige ordninger. Tilfældigvis landede jeg et sted, hvor jeg fik hjælp, men min mand - og min datters far - var ikke ligeså heldig som mig. Han var også blevet misbrugt som barn, og han fik ikke behandling. Min mand døde som narkoman for 25 år siden.
Med den personlige tragedie som drivkraft var hun med til at starte Spor i 2008. Foreningen har 550 medlemmer og 1100 brugere i en lukket Facebook-gruppe. Skal man tro undersøgelserne, der peger på at op mod to procent af befolkningen er blevet udsat for overgreb i barndommen, er der altså titusindevis af danskere, som ikke får deres traumer behandlet.
Men Helle Cleo Borrowman tror ikke på de to procent. Hun tror, at det reelle tal er meget højere.
- I Norge og Sverige har man lavet undersøgelser, hvor man ikke bare har målt på én generation, men på et repræsentativt udsnit af befolkningen. I begge vores nabolande skønnes det, at mere end 10 procent er blevet misbrugt som børn, siger hun.
Hun savner mere viden på området. Og forståelse for, at dynamikkerne i eksempelvis Martins historie er mere typiske, end man måske tror.
- Hele det her med at tro, at man selv er medskyldig. “Jeg tog selv derhen”. “Jeg gik selv derind”. “Jeg gjorde det syv gange”. Det er meget genkendeligt for ofre for pædofili, siger Helle Cleo Borrowman og gentager de fem ord, der har hængt som en skygge over Martins tilværelse.
- “Hvorfor sagde jeg ikke fra?”. Det er en virkelighedsforvrængning, som er så invaliderende at bearbejde. Og det munder ofte ud i skizofreni, angst, misbrug og en lang række andre problemer, fordi man ikke tør at tale om det.
Et smuldret liv og en papegøjesang
Martin kan sætte flueben ved de fleste lidelser. Efter at have viftet med dykkerkniven, så han aldrig Simon, sin overgrebsmand, igen. Men sporene fra de syv måneder med terrorkald og voldtægter har sat sig i ham permanent.
- Jeg har korttidshukommelse. Jeg har fået konstateret PTSD, og lider af mareridt om natten. Angst har jeg døjet med. Jeg har været hjemløs i fem år. Og bortset fra heroin har jeg misbrugt alle stoffer, der findes, siger Martin, mens hans mørkebrune øjne er fikseret mod bordet imellem os.
- Jeg har seksuelle problemer. Og jeg har aldrig kunne fastholde et arbejde, fordi jeg hurtigt bliver ekstremt aggressiv og opfarende. På jobcentret ville de ikke se mig, hvis ikke der var to betjente til stede.
Midt i remsen af elendighed, afbrydes han af Uffe, den grå jaco-papegøje, der uden forvarsel fløjter “Tequila”-sangen af The Champs. Et bizart øjeblik. Alvorstunge suk bliver til grin, og Martin mindes om, hvad han har i dag.
- Uffe har lært seks sange, siger Martin, og straks går papegøjen igang med “Imperial March” fra Star Wars - krigsmelodien der dundrer i sci-fi-filmene, når Darth Vader træder ind i scenen.
Martin lyser op i et smil. At han har det liv, som han har nu - at han kan bo i et hus, være i et ægteskab og passe sine elskede dyr - anser han selv som lidt af et mirakel.
Det første lille vendepunkt kom for 16 år siden. Hun hedder Camilla, hendes navn står på den guldring, han har om sin finger, og hun sidder ude i baghaven og læser en krimi.
- Havde hun vidst, hvad hun skulle igennem med mig, var hun løbet skrigende væk, siger Martin, mens Uffe stadig fløjter lidt “Imperial March”.
Det andet - og afgørende vendepunkt - var sensommerdagen i 2018. Den berygtede præstesag i Tømmerup, som foranledigede Martin til at fatte, hvad der var hændt ham for så mange år siden.
Han sygemeldte sig fra sit daværende job som ufaglært stilladsmontør. Lå på sofaen i en uge, ude af stand til at gøre andet end at græde, indtil Camilla overtalte ham til at søge om hjælp. Og blev reddet af et behandlingstilbud, der lige nu kæmper for at redde sig selv.
2,5 års ventetid på behandling
Martin gennemgik halvandet års terapi hos CSM Syd - Center for Seksuelt Misbrugte i Region Syddanmark. Det er et af tre Senfølgecentre i Danmark, der finansieres ved hjælp af finanslovsbevillinger og satspuljemidler, og som er sat i verden for at hjælpe voksne, som har oplevet seksuelle overgreb i barndommen.
- Vores borgere kan sammenlignes lidt med krigsveteraner, som hele tiden genoplever de ting, som de har oplevet i krigen, siger Conny Stohlberg-Roh, som er bestyrelsesformand for CSM Syd, og giver et konkret eksempel:
- Vi har mennesker hos os, som ikke kan sove i deres seng om natten og er nødt til at gå ud i skoven. Det at have en dør, som de kan huske, at far engang kom ind af, kan de ikke klare.
CSM’s behandling omfatter psykologbehandling, socialrådgivning og støtte. Det tager lang tid at få nogen, som har gemt på et traume i det meste af deres liv, til at åbne op. Og det er dyrt.
Et gennemsnitligt behandlingsforløb koster 72.000 kroner. Skulle centrene behandle de mere end 800 danskere, der i øjeblikket står på en venteliste, ville det koste 60 millioner kroner.
Så mange penge er de ikke i nærheden af at have. Opskrevne borgere venter i øjeblikket op mod 2,5 år på behandlingen, og fra år 2024 står de til at miste en stor del af deres midler.
Som det ser ud nu, bliver konsekvensen, at CSM-centrene allerede i 2023 år skal varsle opsigelser til halvdelen af deres psykologer.
- Og på landsplan er der en stor mangel på psykologer, så er svært for os at fastholde vores, når de ser en fare for at miste deres job til næste år, siger Conny Stohlberg-Roh og sukker:
- Det er rasende utrygt. Især fordi forskningen viser, at vores behandlingsform virker.
Noget af den forskning har Ask Elklit, den 75-årige kliniske psykolog fra Syddansk Universitet, stået for. Og han ryster også på hovedet over centrenes usikre finansieringstilstand.
- Når vores kære statminister snakker om, at hun vil være børnenes statsminister, så tænker jeg: Så gør dog noget ved det her, siger han.
Conny Stohlberg-Roh, bestyrelsesformand for CSM SydVi har mennesker hos os, som ikke kan sove i deres seng om natten og er nødt til at gå ud i skoven. Det at have en dør, som de kan huske, at far engang kom ind af, kan de ikke klare.
Martins gode råd
For Martin på Sydfyn gjorde de 18 måneder hos CSM en forskel. Selvom han i dag lever en tilværelse som førtidspensionist med PTSD - og stadig ikke kan overskue særlig meget - er han ikke i tvivl om, at han ville have været et dårligere sted uden hjælpen.
- Så var jeg blevet skilt. Og jeg havde fået det værre både psykisk og fysisk. Mit liv havde været lort, siger han.
Simon har han ikke set siden år 1991. Martin aner ikke, om han overhovedet hedder Simon, eller hvor han bor, og det er nok også bedst sådan.
- Hvis jeg mødte ham, ville jeg køre ham ud i en skov, og så ville jeg trampe ham i hovedet med store støvler på, siger Martin og knytter begge sine hænder.
Bebrejdelsen slipper ham aldrig. Hverken af Simon eller sig selv.
- Jeg kan stadig godt pine mig selv med, at jeg var svag, og at jeg lod mig udnytte. Men hvis jeg skal give mit yngre jeg - og andre der er blevet misbrugt som børn - ét godt råd, så er det: Tal. Hvis flere turde tale højt om det, så ville det være nemmere for os alle sammen.
Martin, 44-årig mand der blev udsat for en stribe seksuelle overgreb som barnJeg kan stadig godt pine mig selv med, at jeg var svag, og at jeg lod mig udnytte. Men hvis jeg skal give mit yngre jeg - og andre der er blevet misbrugt som børn - ét godt råd, så er det: Tal. Hvis flere turde tale højt om det, så ville det være nemmere for os alle sammen.