Miljøminister Wermelin går i flæsket på Venstre: - Vi står i en naturkrise, og oppositionens største parti vil ingenting
Miljøminister Lea Wermelin (S) går sin snarlige sommerferie i møde med en skarp kritik af Venstre.
Hun mener, at Venstre gemmer sig bag fine skåltaler, men trykker på nej-knappen i Folketinget, når konkrete lovforslag til forbedringer på det grønne område sættes til afstemning.
- Forventningen til de store partier i Danmark må være, at man har svar på tidens største udfordringer. Det har Venstre ikke. Tværtimod. De kommer ikke med noget selv, men stemmer imod det meste, siger Lea Wermelin.
Hun hæfter sig ved, at Venstre i en lang række aftaler og love af grøn karakter har stemt i mod, deriblandt oprettelsen af naturnationalparker.
Miljøordfører for Venstre Jacob Jensen kalder kritikken forfejlet.
- At vi stemte imod for eksempel naturnationalparkerne, betyder det ikke, at vi er imod konceptet. Vi stemte imod, fordi vi er imod den måde, regeringen har gjort det på. Konkret handler det om det, vi ser som manglende dyrevelfærd, lige som vi synes, det tromles igennem uden lokal inddragelse, det være sig politisk som folkeligt, siger Jacob Jensen.
Politisk krig: Miljøminister Lea Wermelin (S) går sin snarlige sommerferie i møde ved at sende en slagserie af bandbuller mod det største oppositionsparti, Venstre. Hun mener, at Venstre gemmer sig bag fine skåltaler, men trykker på nej-knappen i Folketinget, når konkrete lovforslag til forbedringer på det grønne område sættes til afstemning.
- Vi står i en klima- og naturkrise, globalt og herhjemme. Forventningen til de store partier i Danmark må være, at man har svar på tidens største udfordringer. Det har Venstre ikke. Tværtimod. De kommer ikke med noget selv, men stemmer imod det meste. De har ingen naturpolitik, kun kritik af det, alle andre foreslår eller vedtager, siger Lea Wermelin.
I den forbindelse nævner hun en lang række aftaler og love af grøn karakter, der er blevet vedtaget mod Venstres stemmer.
- Det er slående, at Venstre har stemt imod på så store og vigtige initiativer som naturnationalparkerne, sprøjtningsforbud på særligt sårbare naturarealer som moser og enge, grønnere byer i form af renere luft, forbud mod brændeovne, fremrykning at påbudte partikelfiltre på dieselvarebiler. Bare for at tage nogle eksempler, siger Lea Wermelin.
Varm luft
- Jeres støttepartier kritiserer jeg jævnligt for ikke at gøre nok for miljøet på forskellige områder, så hvorfor er det lige Venstre, du retter din vrede mod?
- Støttepartierne er ofte utålmodige. Men det er det omvendte: de støtter de forbedringer, der lægges op til og kommer selv med forslag. De ønsker en endnu grønnere retning, og det kan man være uenige om, men det må man tage med, sådan er det i politik. Det er noget andet med Venstre, som vil ingenting, og stemmer imod igen og igen. Deres naturpolitik er varm luft.
Lea Wermelin (S), miljøministerVenstre bringer ikke noget til bordet, de kommer ikke med konkrete forslag til, hvad der så skal ske med den grønne omstilling. De står og siger, de vil med på den grønne vogn, men leverer ikke politikken, de stemmer imod
- Med oprettelsen af den grønne investeringsfond der ligger otte milliarder kroner til grønne omstillingsprojekter. Den var Venstre med til at sikre i sin tid, så hvordan kan du sige, partiet ingenting vil?
- Jo, men Venstre bringer ikke noget til bordet, de kommer ikke med konkrete forslag til, hvad der så skal ske med den grønne omstilling. De står og siger, de vil med på den grønne vogn, men leverer ikke politikken, de stemmer imod.
Afviser valgkampssnak
- Er der nogen konkret anledning til, at du lige nu går ud med en så kontant kritik af et oppositionspolitik?
- Det er meget naturligt at råbe op, når man selv arbejder med afgørende forandringer på et område og dermed lever op til løfter, der gives, og så ser et oppositionsparti, der gør det modsatte. Når man sidder op til en sommer og gør regnebrættet op, kan man se, at nu er det vigtigt at få sagt, at et parti, der vil vil være regeringsparti og kalder sig selv det store dyr på savannen, ikke leverer på fremtidens udfordringer.
- Er det en miskreditering af et politisk modstanderparti, du har gang i - fordi et valg er rykket nærmere?
- Nej, det er det ikke, og det er heller ikke mig, der udskriver valg. Der tegner sig et billede af et oppositionsparti, der siger, de vil være grønne, men ikke har været med på noget af det. Det er ikke valgkamp at påpege det: det er en del af den generelle politisk debat, siger Lea Wermelin.
Kritik fra organisationer
Danmarks Naturfredningsforening vil ikke kommentere de aktuelle partipolitiske uenigheder, men har tidligere givet udtryk for en lignende kritik.
Det skete da foreningens præsident Maria Reumert Gjerding sammen med formand for Dansk Ornitologisk Forening Egon Østergaard, formand for Verdens Skove Anders Morten Christoffersen og formand for foreningen Vild Med Vilje Philip Hahn-Petersen 1. marts i år gik i rette med Venstre for partiets modstand mod etableringen af naturnationalparker og urørt skov:
"I årtier har den største trussel mod at få bremset klimakrisen været klimafornægtelse. Det sidste vi har brug for, hvis vi skal lykkes med at bremse tabet af biodiversitet i Danmark, er at et af de store vigtige borgerlige partier slår bak på tidligere tiders politiske bedrifter og melder sig ind i koret af naturfornægtere," skrev de således i et debatindlæg på det digitale medie Altinget.dk og kaldte Venstres indslag i naturdebatten for "et lavpunkt"
Venstre: Typisk socialdemokratisk arrogance
Venstres miljøordfører Jacob Jensen kalder kritikken forfejlet.
- Jeg er ærgerlig over, at miljøministeren anlægger den kritik og retorik, det er ikke den minister, jeg kender. Jeg synes, vi har et godt samarbejde, selvom vi er på hver side af det politiske skel og ikke er enige om alting. Lige nu har vi gang i tre forskellige forhandlinger - om havplanen, om udvidet producentansvar for emballage og om affaldshåndtering. Det er konstruktive forhandlinger, og jeg tror, vi snart er i mål. I efteråret landede vi flere aftaler, så jeg genkender slet ikke det billede, hun tegner op.
Jacob Jensen, miljøordfører for VenstreHvis der er noget, man ikke er enig med socialdemokraterne i, så mener de, at man er uenige med dem i det hele
- Miljøministeren henviser til en række love og aftaler, hvor Venstre i Folketingssalen notorisk har stemt imod. Hvordan forholder du dig til det?
- Ja, der er ting, vi ikke har stemt for, for eksempel naturnationalparkerne. Men fordi, vi stemte imod regeringens forslag, betyder det ikke, at vi er imod konceptet med naturnationalparker. Vi stemte imod, fordi vi er imod den måde, regeringen har gjort det på. Konkret handler det om det, vi ser som manglende dyrevelfærd, lige som vi synes, det tromles igennem uden lokal inddragelse, det være sig politisk som folkeligt.
- Det er ærgerligt, at det skal fremstilles som om, vi er imod, men hvis jeg lige må være lidt spids den anden vej, så er det udtryk for klassisk socialdemokratisk arrogance: hvis der er noget, man ikke er enig med socialdemokraterne i, så mener de, at man er uenige med dem i det hele, siger Jacob Jensen.
Han fremhæver samtidig, at Venstre har fremsat forslag på området, som regeringen har stemt ned og nævner et forslag om en biodiversitetslov med bindende mål og forslag om øgede bevillinger til regionernes jordoprensning.
- I øvrigt er det mærkeligt at blive beskyldt af en minister for ikke at ville noget, når samme minister for en måneds tid siden fik en næse for ikke at være tilstrækkeligt på banen omkring dumpningen af slam i Køge Bugt.
- Jeg forstår simpelt hen ikke hendes udfald. Det handler nok om en valgkamp, der er i gang, eller det handler om at få fokus væk fra minksagen, siger Jacob Jensen.
Ministerens kritikliste
Miljøminister Lea Wermelin kritiserer Venstre for sin modstand i aftaler og lovvedtagelser på det grønne område. Hendes kritikpunkter går især på disse områder, hvor Venstre har trykket på nej-knappen.
Naturnationalpark-lovgivningen
Forbud mod sprøjtning, pløjning og gødning af særlige naturarealer som visse heder, enge, moser og overdrev
Aftalen om en grøn omstilling af vejtransporten - f.eks .afgifterne på bilbeskatningen
Udmøntning af nationale CO2-fortrængingskrav - som en følge af Vejtransportaftalen
Afgifter på plastikposer
Genindførelse og fordobling af emballageafgiften for pvc-folier
Flere forslag i Folketinget om havbrug
Opstramning på kvælstofreguleringen
Forbud mod sprøjtning på offentlige og private arealer
Kommunal mulighed for at forbyde brændeovne i områder med fjernvarme
Fremrykning af tidspunktet for montering af partikelfilter på dieseldrevne varebiler