Toppolitiker kollapsede efter skelsættende beslutning: - Jeg tror, jeg er ved at glide ned i en meget, meget dyb afgrund
Jacob Mark er aktuel med sin nye bog "Fartblind." I den forbindelse har Avisen Danmark interviewet stemmeslugeren fra SF om de hæsblæsende år i dansk politik. Hvordan opturene blev flere, men nedturene også slog hårdere og til sidst helt tog over. Og hvordan han i dag beskuer hans tid på Christiansborg.
Det er historien om, hvordan stress og angst fuldstændig kan overtage kroppen, men også hvordan man overvinder den og kommer tilbage på fode.
Tre dage efter Jacob Mark har trukket stikket fra dansk politik, sidder han placeret i en rundkreds på et lederkursus.
Her skal han ”tjekke ind” følelsesmæssigt sammen med de andre deltagere.
- Jeg kan ikke mærke mine følelser - kun at intet betyder noget, siger Jacob Mark.
Han havde overtalt sig selv til at tage af sted. Fortalt sig selv, at det ville være godt at færdiggøre det, inden han for alvor sygemeldte sig.
Da John, hans underviser, til sidst kiggede over på ham og spurgte, om han ville sige noget, rystede han bare på hovedet.
- Jeg føler ikke så meget. Jeg har kvalme. Jeg har ikke rigtig sovet. Jeg har det, som om intet betyder noget.
Det var fuldstændig stille i lokalet. De andre kiggede på ham. Var jeg ved at få en depression? Er det sådan, det føles? Tankerne fløj afsted i hovedet på ham.
- Jeg tror, jeg er ved at glide ned i en meget, meget dyb afgrund og alle spørgsmålene om, hvordan jeg har det, skubber mig bare tættere og tættere på kanten.
Det var dagen, hvor minimumsnormeringerne skulle vedtages - en stor sejr for SF. Og Jacob Mark skulle have holdt talen i folketingssalen. Noget overraskende spurgte underviseren, om han ikke ville holde talen for gruppen.
Alle øjnene i rummet var rettet på ham. Han indvilgede i at holde talen.
Og det lykkedes faktisk at få nogle ord ud. Men han stoppede op. Og så brød hans verden sammen.
- Min mave vender sig. Luften bliver tyndere. Blodet strømmer, og vandet kommer op til overfladen. Jeg er druknet i stress. Gået ned med stress. Og lige der vender jeg tilbage til overfladen.
Det blev starten på den genoprettelse, der endnu ikke er færdiggjort.
Jacob Mark (SF)Min mave vender sig. Luften bliver tyndere. Blodet strømmer, og vandet kommer op til overfladen. Jeg er druknet i stress. Gået ned med stress. Og lige der vender jeg tilbage til overfladen.
Gamle vaner
Interviewet foregår på Jacob Marks og hans forlovedes gård. Aftalen er klokken 12, og da Avisen Danmark tropper op 10 minutter før tid, står Jacob Mark stadig iført joggingtøj, morgenhår og med en hundesnor med hunden Ebba for enden.
Han er kommet lidt sent op - weekenden blev brugt på en druktur i Estland med vennerne som tak for hjælp i valgkampen.
Normalt ville han ellers ikke længere gøre sig i den slags. Sådan tage på druk dagen inden arbejde.
Den livsstil var forbeholdt hans tidlige folketingsdage, hvor han kunne møde op i sminken på TV 2 klokken otte, selvom byturen endte klokken seks.
Den livsstil var på mange måder også essensen af det, der gik galt. Jacob Mark kunne ikke sig nej til hverken vennerne eller journalisterne.
Det er blandt andet det, den bogaktuelle stemmesluger fra SF skriver om i bogen ”Fartblind.”
Hvorfor stoppe?
I bogen beskriver han vejen fra de første forsigtige trin på Christiansborg til pludseligt at være den folkevalgte, uden status af partileder, der fik flest stemmer.
Hvordan man tilvælger det hele, uden begrænsninger?
Vennerne, konferencer, taler og forhandlinger. Alting hele tiden. Populariteten og meningsmålingerne vokser. Interviews på landsdækkende tv klares med svedperler og svigtende syn.
Fordi det går jo fint, så hvorfor stoppe op?
Der er nærmest et umenneskeligt power house, der møder Christiansborg. Selv de politiske modstandere letter på hatten over arbejdsindsatsen fra den dengang blot 23-årige Jacob Mark.
Men det er også historien om, hvordan det hele braser sammen. At livsstilen ikke kan lade sig gøre.
Det flår hans krop og psyke itu, så han til sidst sidder tilbage med resterne i sofaen og spiller PlayStation og samler LEGO.
- Min mor sagde, jeg skulle huske at være ung samtidig med, at jeg var i politik. Den sætning blev grundfæstet i mig. Men den gjorde også, at jeg ville alting, siger Jacob Mark.
Gruppeformand
Første gang Jacob Mark blev valgt ind i Folketinget, var SF netop blevet halveret. Og der var ingen trøst at hente i de efterfølgende meningsmålinger. SF lå fortsat på to-tre procent af stemmerne, og det var derfor ren overlevelseskamp for det gamle parti.
Og den lille folketingsgruppe på syv personer blev yderligere sat på prøve, da gruppeformand Jonas Dahl valgte at trække sig.
Partiet ønskede, at Jacob Mark skulle påtage sig ansvaret som den næste gruppeformand. Til trods for at der var flere ældre medlemmer med politisk erfaring i gruppen.
- Det er et af de momenter, hvor jeg siger ja, fordi jeg ikke vil gå glip af noget. Jeg kan simpelthen ikke tillade mig at sige nej, fordi det er for stor en mulighed.
- Men jeg kunne ikke matche gruppen på erfaring, så jeg måtte matche dem på substans. Det betød, at jeg læste op på det hele, så jeg vidste alt om alle sager. På alle områder, siger Jacob Mark.
Presset voksede på den unge SF’er. Hele tiden lurede sammenbruddet for partiet, der konstant balancerede på spærregrænsen i meningsmålingerne.
- Jeg var bange for, at det skulle gå helt galt for SF. Og så på min vagt. Derfor var jeg opmærksom på alt, for hvad nu hvis jeg overså noget? Og så var det min måde at føle mig værdig til opgaven på.
Selv siger han, at arbejdspresset tydeligvis var for stort. Han mener dog ikke, at skylden kan tillægges folketingsgruppen. Eller at de burde have opdaget det.
- På den ene side kunne jeg forhandle fuldstændigt vildt, så blodet drev ned af væggene. Og på den anden side var jeg ved at brænde sammen. Men det kunne man ikke se på mig.
Men de kunne vel se antallet af arbejdsopgaver, og ligegyldigt om du i deres øjne var det største politiske talent, var det vel for meget?
- Måske burde de have vidst det. Men som vores pressechef sagde, plejede hun at fortælle sine venner, at hun ikke forstod, hvordan jeg kunne alt det, jeg kunne. At det var ubegribeligt. Men det kunne jeg så heller ikke. Men jeg troede også selv, at jeg kunne, derfor kørte jeg bare videre, siger Jacob Mark.
Yes man
Selv trækker Jacob Mark tråde til filmen "Yes Man" med Jim Carrey i hovedrollen. Den handler om en mand i trediverne, der for at komme ud af sin livskrise siger ja til alt.
Det samme gjorde Jacob Mark. Ja til at stille op til byrådet som 17-årig, ja til at gå på universitetet, ja til at blive folketingskandidat og studerende på samme tid, ja til at være gruppeformand, og ja til otte ordførerskaber.
Men det kan ikke lade sig gøre at sige ja til alt. Ifølge Jacob Mark medfører det, at man aldrig tager kontrollen over livet, men i stedet ser passivt til, mens livet former sig foran en.
- Til sidst ender man med at sidde og reflektere over tilværelsen og tænke: Hvordan fanden endte jeg her?
Men det skulle næsten gå galt, før Jacob Mark satte handling bag ordene.
Dine øjne
Under kommunalvalgkampen i 2021 sad han derhjemme og ventede på sin kæreste, Christina Krzyrosiak Hansen, der var borgmesterkandidat i Holbæk for Socialdemokratiet.
Døren gik op, og Christina var i fortrinligt humør. Jacob Mark gav hende et kys, og gik derefter mod komfuret, hvor menuen stod på pasta bolognese. Men da han forsøgte at finde markørerne, der viser, hvor man tænder for kogepladerne, blev alting sløret.
Han kneb øjnene helt sammen og sænkede hovedet mod komfuret. Han undrede sig over, hvorfor det var så svært at se dem?
Under middagen var det umuligt for ham at samle sig om den ellers gavmilde strøm af ord, der kom fra Christina. I stedet fokuserede han stift på hendes øjne. Han vidste, hvordan de så ud, han kunne skimte dem. Men han kunne ikke se dem.
Frygten begyndte at sprede sig i Jacob Marks krop. Hvad foregik der? Han blinkede med øjnene i vildskab i et desperat forsøg på at få synet tilbage. Lige lidt hjalp det.
- Christina, jeg tror, jeg ved at miste synet, lød det fra ham.
Senere viste det sig, at Jacob Mark havde under tredive procent af synet tilbage, og han risikerede fuldstændig at miste det, hvis han fortsatte i samme tempo.
Fremtiden
Det er ikke sådan, at Jacob Mark i dag er tilbage som før. Eller som klichéerne lyder ”tilbage stærkere end nogensinde før.” Det tager tid at komme sig over en alvorlig sygdom, og den proces er stadig i gang.
Pointen med bogen virker til at være, at man skal turde at sige nej. Men spørgsmålet er, om Jacob Mark virkelig har lært det.
SF kom ikke i regering, men hvis de gjorde, var du med al sandsynlighed blevet minister. Ville det have været fornuftigt af dig?
- Jeg tror egentlig, der er brug for folk, der kan tage noget tempo ud af jobs med meget fart i. Helt bund ærligt, så ville jeg have godt af nogle måneder, hvor jeg lige skruede lidt ned. Men jeg er meget inspireret af den måde Søren Pind gjorde det som minister, hvor det var ingen mails efter arbejdstid og fri om søndagen.
Men er det muligt for en minister, fordi jeg tror ikke, at justitsministeren kan nægte at arbejde om aftenen, når der kommer en Lars Findsen-sag på bordet?
- Nej, det er rigtigt. Men der ville nok være færre af de slags sager, hvis man tog noget tempo ud af politik. Jeg forestiller mig ikke et liv uden stress. Jeg forestiller mig et liv uden den langvarige usunde stress.
Så du er ikke blevet skræmt af den verden og har lagt ministerdrømmen på hylden?
- Nej, det har jeg på ingen måde. Efter jeg har fået det godt igen, har jeg nærmest fået blod på tanden i forhold til, om man kan lave noget om og være minister på andre måder, end der hvor man sender materiale ud to timer før møderne. Alt skal gå så stærkt, men det tror jeg, at man kan lave om på.