Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Statsminister Mette Frederiksen (S) talte ved valgfesten hos Socialdemokratiet i København. Dagen derpå skrev hun på Facebook: - Kan jeg udelukke, at diskussionen om sms'er og mink har smittet af nogle steder? - Nej, desværre ikke. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Historisk ringe valg rejser intern kritik i Socialdemokratiet

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Dagens nyhedsoverblik starter i Socialdemokratiet, der tirsdag fik sit dårligste kommunalvalg i mere end 50 år med en samlet tilbagegang på 3,9 procentpoint landet over og lussinger i landets fire største byer.

Og det dårlige valgresultat fylder på dagens forsider af Jyllands-Posten og Berlingske, 

Jyllands-Posten har talt med formanden for partiets kreds på Vesterbro i København, Rene Rud Mikkelsen, der mener, partiet har fået "hug, så det basker," fordi man er blevet for skarp og stigmatiserende i udlændingepolitikken. 

Og så er der også spørgsmålet om statsministerens sms'er.

- Vi blev mødt på gaden af folk, der sagde: ”Hvad fanden har Mette Frederiksen gang i med med sine sms’er?” De synes, at det er noget rod, siger kredsformanden til avisen.

Mette Reissmann, der er tidligere medlem af Folketinget for partiet, har ligesom partifællen fra Vesterbro hørt meget om sms-sagen fra mulige vælgere på gaden.

- Vi bliver nødt til at evaluere det til bunds. Det er ikke et forbigående fænomen. Vi må se på, om man i kampen for at skabe en balance mellem land og by har bombet byerne tilbage, siger hun til Berlingske.

Til Jyllands-Posten siger Martin Vinæs, der er valgforsker ved Aarhus Universitet, at partiet har fået klø for at satse for meget på vælgerne uden for de store byer.

- Noget tyder på, at mange storbyvælgere nu har fået nok. De kan ikke længere se sig i Socialdemokratiet, siger han til avisen.

Drama om borgmesterposten i Albertslund

Vi fortsætter dagens nyhedsoverblik med en tur forbi et sandt drama i Albertslund Kommune, der understreger, at intet er sikkert i dagene efter et kommunalvalg.

Således har Socialdemokratiet i kommunen brudt en konstitueringsaftale med SF og Det Radikale Venstre, der gav SF's Vivi Nør Jacobsen borgmesterposten.

Og nu er det altså Socialdemokratiets Steen Christiansen, der kan fortsætte som borgmester med et flertal bag sig bestående foreløbigt af De Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti.

Det skriver Steen Christiansen i en mail til Ritzau.

De fire ovennævnte partier havde ellers en aftale med Vivi Nør Jakobsen, som de var klar til at gøre til borgmester. Men den aftale valgte Vivi Nør Jakobsen at omgå for i stedet at konstituere sig med Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre.

Og det kunne firkløveren ikke leve med, så de gik tilbage til Socialdemokratiets Steen Christiansen med et godt tilbud, som han valgte at tage imod.

Nu åbner forskudsopgørelserne

Og så er det blevet den tid på året, hvor vi skal tjekke vores forskudsopgørelser for 2022, som der bliver åbnet for i løbet af torsdagen.

Det oplyser Skattestyrelsen til Ritzau.

Hvis der er sket ændringer i ens liv, hvis man for eksempel har fået nyt job, lønforhøjelse eller har købt eller solgt en bolig er det værd at være opmærksom.

- Hvis man ikke forholder sig til ens økonomi det kommende år, er der en risiko for, at man kan få et skattesmæk, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

Det var nyhedsoverblikket i dag, men følg endelig med lidt længere ned ad siden.

Så bliver du nemlig præsenteret for fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Peter Rasmussen
Billede af skribentens underskrift Peter Rasmussen Chefredaktør
Dansk Folkepartis formand - lidt endnu - Kristian Thulesen Dahl træder ud af gruppelokalet på Christiansborg efter at have orienteret folketingsgruppen om, at han ikke længere vil være leder. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Løvkvist: Thulesen smed en håndgranat i lokalet og lukkede døren efter sig

Kristian Thulesen Dahl før kommunalvalget: - Jeg går ikke af, ligegyldigt hvor dårligt resultatet bliver.
Kristian Thulesen Dahl efter kommunalvalget: Går af, smider en granat i lokalet og kalder det "en god proces".
Avisen Danmarks politiske reporter og analytiker Kasper Løvkvist har stået på hovedet i Dansk Folkepartis vedtægter og fortæller, hvorfor "den gode proces" mere ligner en håndgranat. Og giver her et overblik over de mest sandsynlige kandidater til formandsposten - og de problemer, som kandidaterne hver især bringer med sig.

Da Kristian Thulesen Dahl onsdag fortalte, at nu er hans dage som formand for Dansk Folkeparti talte, gjorde han et stort nummer ud af, at han gik på en ordentlig måde, og at han nu kun har for øje at sikre en "ordentlig proces" ved valget af ny formand.

Vil du lytte til det seneste afsnit af podcasten 'Politik med Løvkvist & Dall' ? Så klik her

 

Den opfattelse deler man ikke i store dele af partiet. Her findes stor bitterhed over den tilstand, han efterlader partiet i, og ikke mindst de muligheder, han giver partiet med sin afgang.

Dele af partiet vidste allerede tirsdag, hvor det bar hen. Og da omfanget af kommunalvalgsnederlaget stod klart i løbet af tirsdag aften rekvirerede Kristian Thulesen Dahl et eksemplar af partiets vedtægter.

Her kunne han læse to ting, der har direkte effekt på netop de muligheder, han giver partiet med sin afgang:

1. At det ekstraordinære årsmøde, hvor partiet kan vælge ny formand, skal holdes højst to måneder efter, hovedbestyrelsen samles og vedtager et ekstraordinært årsmøde. Det er meningen, at det skal ske på lørdag.

Det betyder altså, at partiets næstformand og ham, som Kristian Thulesen Dahl tidligere har kaldt kronprinsen, Morten Messerschmidt, ikke kan nå at få afsluttet sit mellemværende med landsretten, som først i februar afgør, om byrettens dom på seks måneders betinget fængsel for svindel med EU-midler og dokumentfalsk skal stadfæstes eller ej. Hvis den da ikke sender sagen tilbage til byretten og dermed udskyder den endelige afgørelse endnu længere.

Så medmindre kronprinsen vil bede DF's medlemmer om at ignorere, at de skal vælge en formand, der kort tid efter sit valg kan blive smidt ud af Folketinget for at se stort på alvorlige bestemmelser i straffeloven, er Messerschmidt ude af formandsspillet.

Det kan så meget vel vise sig, at Messerschmidt faktisk vil bede partiets medlemmer om netop det. Måske i en eller anden spidsfindig konstruktion, der involverer Pia Kjærsgaard.

2. Ringer man rundt til partiets bagland - som Avisen Danmark har gjort - er det vanskeligt at ramme et medlem, som ikke har Inger Støjberg som den foretrukne formandskandidat i DF.

Det åbenlyse problem er, at Støjberg ikke er medlem af Dansk Folkeparti - selv om hun flirter noget så grundigt med det. Og hvis man ikke nærlæser partiets vedtægter, ligner det, at der står en fuldstændig gratis partiformandspost og blinker lige foran Støjberg - hvis hun altså vil have den.

Men nærlæser man så vedtægterne, kan man konstatere, at Dansk Folkeparti har sat en spærre op for netop Inger Støjberg. Eller; paragraffen er ikke konstrueret for at holde Støjberg væk fra formandsposten, men for at sortere de værste tosser og kupmagere væk - man skal nemlig have været medlem af DF i fire måneder, før man får ret til at stemme til og stille op til valg i partiet.

En mand, der med stor sandsynlig overvejer at stille op til formandsposten, er den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen. Han er netop blevet fyret fra en stilling i partiet, fordi han ikke kunne leve op til Thulesen Dahls - og Pia Kjærsgaards - standard for loyalitet mod partiet. Efter fyringen skruede Henriksen så op for sin kritik af partiet og ledelsen i en grad, så han med stor sandsynlighed ville være blevet ekskluderet på førstkommende hovedbestyrelsesmøde. Det kommer næppe til at ske nu, da Thulesens afgang har sendt den problemstilling langt ned i prioriteringsrækkefølgen.

Ydermere blev Henriksen selv kun lige akkurat valgt til kommunalbestyrelsen i Stevns, hvor partiet oplevede en tilbagegang på 5,1 procentpoint, så ikke engang på hjemmebane kan man bare tilnærmelsesvist karakterisere ham som en folkeforfører.

Så er der blandt de mulige formandskandidater finansordfører Rene Christensen, der aldrig har fornærmet nogen, og derfor såmænd godt kunne være et fornuftigt bud på en lettere kedsommelig løsning.

Og EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, der som en af de få i partiet har formået at holde sig nogenlunde ren af valgnederlag. Ingen beskylder ham for at være årsag til partiets katastrofale resultat til sidste EU-valg, han stillede ikke op til det seneste og brutalt elendige folketingsvalg, og den netop overståede kommunalvalgkamp havde han ingen del i.

Kofod sidder bare ikke i Folketinget, men hvis han alligevel satser på at lave en Søren Pape Poulsen (at blive partileder uden at være folketingsmedlem), er det hele butikken, han satser. Risikoen for at fejle og ikke være i stand til at standse skibets kurs mod dybet er enorm, og så kan han sidde der på en tømmerflåde som en ung mand i midten af trediverne og være færdig i politik.

Kristian Thulesen Dahl er stadig formand indtil et ekstraordinært landsmøde i Dansk Folkeparti har valgt en ny. Og det skal partiet så gøre i den sky af granatsplinter, som Thulesen Dahl har indhyllet det i.

Hvis man ikke nærlæser partiets vedtægter, ligner det, at der står en fuldstændig gratis partiformandspost og blinker lige foran Støjberg - hvis hun altså vil have den.

Inger Støjberg gæstede Dansk Folkepartis årsmøde for mindre end to måneder siden. Nu håber flere lokalformænd, at hun vil melde sig ind i partiet og bringe sit navn i spil som DF-formand efter Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DF-bagland: Vi vil have Inger!

Kristian Thulesen Dahl er snart fortid som formand for Dansk Folkeparti. Efter et katastrofalt kommunalvalg tirsdag, hvor partiet blev mere end halveret på landsplan, meddelte Thulesen Dahl onsdag, at han vil indkalde til et ekstraordinært årsmøde, hvor der skal vælges ny formand.

Spørger man lokalformændene i Dansk Folkeparti om, hvem der nu skal stå i spidsen for partiet, går ét bestemt navn igen: Inger Støjberg.

Støjberg, tidligere medlem af Venstre, for hvem hun var udlændinge- og integrationsminister, er i øjeblikket løsgænger, mens hun afventer udfaldet af den igangværende rigsretssag.

Men rigsret eller ej - flere af de lokalformænd, Avisen Danmark har talt med, så gerne, at hun blev partiets næste formand.

Jagten er gået ind på Dansk Folkepartis nye formand, efter Kristian Thulesen Dahl onsdag meldte ud, at han trækker sig oven på et katastrofalt nederlag til DF ved kommunalvalget. Flere i baglandet peger på Inger Støjberg som et drømmescenarie til formandsposten. Der er bare lige et par detaljer, der ikke er på plads.

Politik: Nedsmeltningen i Dansk Folkeparti fortsætter.

Partiet er ved tirsdagens kommunalvalg blevet mere end halveret på landsplan og gået tilbage i samtlige kommuner. DF har mistet 132 byrådspladser, så der nu er 91 tilbage i landets 98 kommuner.

Og nu er partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, klar til at kaste håndklædet i ringen og overdrage styringen af partiet til en anden.

Formanden har indstillet til partiets hovedbestyrelse, at der skal findes en ny formand på et ekstraordinært landsmøde. Og han har ikke i sinde at genopstille.

Avisen Danmark har spurgt en række lokalformand og snart forhenværende DF-byrådsmedlemmer for at få deres bud på en ny formand.

Anne Marie Palm Johansen er en af de mange DF-politikere, der tabte sin plads i byrådet ved Dansk Folkepartis valgnederlag tirsdag. Hun er ikke i tvivl:

- Jeg så gerne Inger Støjberg. Det ville være et scoop, siger Anne Marie Palm Johansen.

Samme melding kommer fra formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Svendborg, Marianne Mix Larsen. I hendes øjne har partiet slet ikke en mulig erstatning i egne rækker lige nu.

Nej, rigsretssagen har ikke betydning for det. Hun er uskyldig. Jeg mener, det er det rigtige, hun har gjort, og jeg bakker 100 procent op. Jeg ser det ikke som en mulighed, at hun dømmes skyldig, for så er der noget galt med systemet.

Frode Flyvbjerg Kristensen, formand for Dansk Folkeparti i Varde

- Inger Støjberg, det ville da være suverænt. Vi har ikke officielt fået at vide, om hun kommer ind i DF, men det ville være en ønskedrøm at få hende ind, siger hun.

- Rigsretssag betyder intet

Frode Flyvbjerg Kristensen, der er formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Varde Kommune, siger, at han har ondt af Kristian Thulesen Dahl, som han mener har gjort et stort stykke arbejde.

Men når der nu skal vælges en ny formand, har han nogle idéer til, hvem der kan få partiet på rette kurs.

- Hvis det skal være en yngre, synes jeg, det skal være Peter Kofod. Ellers er der ikke nogen. Messerschmidt har måske en retssag hængende over hovedet. Men havde vi haft Inger Støjberg i partiet, havde jeg peget på hende, siger han.

Men hun har jo også en rigsretssag hængende over hovedet. Har det ingen betydning?

- Nej. Hun er uskyldig. Jeg mener, det er det rigtige, hun har gjort, og jeg bakker 100 procent op. Jeg ser det ikke som en mulighed, at hun dømmes skyldig, for så er der noget galt med systemet, siger Frode Flyvbjerg Kristensen.

Læsterlige klø

I Odder Kommune slikker lokalformand Jan Jørgensen sårene, efter partiet fik det, han kalder ”læsterlige klø” ved kommunalvalget.

Derfor er han enig i, at der skal ske noget nyt på formandsposten. Og ligesom mange andre mener han også, at Inger Støjberg er et godt bud.

- Hende snupper jeg, såfremt hun melder sig ind, siger han.

Rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre er endnu ikke afgjort. Og hvis der ender med at falde dom over Støjberg, der nu er partiløs, kan hun blive erklæret uegnet til at være medlem af Folketinget.

Og så står partiet pludselig med et nyt problem, hvis man har sat hende i spidsen for partiet, mener Jan Jørgensen. Men selv hvis Støjberg bliver dømt, uden at blive kendt uværdig til at sidde i Folketinget, står hun stadig øverst på hans ønskeliste.

- Så vil jeg stadig foretrække hende, siger han.

Den nu snart forhenværende DF-byrådspolitiker fra Nyborg Anne Marie Palm Johansen mener dog ikke, at Støjberg kan vælges som formand for DF, før der er en afklaring på rigsretssagen.

- Åh, det ville være dejligt

Lone Kiilerich, der snart ikke længere er medlem af Kerteminde Byråd for Dansk Folkeparti, ser også gerne, at Inger Støjberg bliver ny formand.

- Inger, åh det ville da være dejligt. Jeg har altid beundret hende. Hun er en kvinde med sans for, hvad der foregår, og hun står saftsuseme stærkt på sit ord. Hun siger, hvad hun mener, og mener det hun siger. Hun er virkelig en stærk kvinde, og hun ville være suveræn. Bare det at få hende over i folden, kunne jeg da godt tænke mig. Hun må få formandsposten, hvis hun vil, siger Lone Kiilerich.

Lone Kiilerich har ingen konkrete bud på, hvem det skal være, hvis det ikke lykkes at få den tidligere venstrekvinde til at melde sig ind i Dansk Folkeparti.

- Jeg tror, vi skal ned og have fat i nogle af de unge. Lige hvem ved jeg ikke. Der har været mange navne i spil, siger hun.

Michael Nedersøe, lokalformand i Horsens, blev tirsdag valgt ind på Dansk Folkepartis eneste mandat i byrådet i Horsens, hvor partiet går fra tre til ét mandat.

Han er ikke meget for at lægge navne på bordet, før nogen har meldt sig som kandidater til formandsposten. Men han siger om Inger Støjberg:

- Det var da et rigtig godt bud, men lad hende nu blive meldt ind i Dansk Folkeparti i første omgang.

- De kunne køre med klatten

I det nordjyske er begejstringen for Inger Støjberg også stor hos Erik Jørgensen, der er lokalformand hos Dansk Folkeparti i Hjørring Kommune.

Hvis Inger Støjberg var meldt ind i partiet og ville være formand, var hun én af dem, de i Hørring ville pege på sammen med Martin Henriksen.

- Hvis vi snakkede Inger Støjberg, så ville jeg stikke armene i vejret. Vi er på bølgelængde politisk. Jeg kunne godt se Inger Støjberg og Martin Henriksen køre med klatten. Men det er rigtig træls, hvad der sker med rigsretssagen. Jeg føler, at der skal være rent bord, før man kan foretage sig en hel masse, siger han.

Morten Messerschmidt nævnes som et andet bud på ny DF-formand. Men det er heller ikke uden problemer. Han er dømt for svig med EU-midler og afventer en ankesag. Arkivfoto: Morten Rode

I Vejen Kommune gik Dansk Folkeparti tilbage med hele 6,3 procentpoint i forhold til valget i 2017. Det betyder, at lokalformand Nils Brøndumbo nu bliver ene DF-mand i byrådet.

Han havde forventet, at Dansk Folkeparti ville få en lussing, men ikke at den blev så stor.

Nils Brøndumbo ville pege på enten Morten Messerschmidt eller Peter Kofod som ny partiformand. Han har stor sympati for Støjberg, men ser hende ikke nødvendigvis som decideret formand.

- Jeg kan rigtig godt lide Morten Messerschmidt. Enten ham eller Peter Kofod kunne jeg godt se som formand. Inger Støjberg kunne jeg dog også godt ønske blev en del af bestyrelsen - men nu skal hun jo lige frikendes først. Morten Messerschmidt har jo også en sag, som skal overstås, siger han.

Thulesen for Støjberg

Kristian Thulesen Dahl mødte onsdag formiddag pressen foran Dansk Folkepartis gruppeværelse på Christiansborg.

Her blev der blandt andet spurgt direkte ind til, om han kunne forestille sig, at en kandidat udefra kunne overtage formandsposten.

- Det skal partiet jo afgøre. Inger Støjberg - det ved alle - synes jeg, kæmper en brav kamp med både sine politiske mærkesager, og hun kæmper også for tiden i Rigsretten.

- Jeg håber, hun bliver frikendt i Rigsretten. Det tror jeg faktisk også, hun gør, og jeg håber jo også derefter, at hun melder sig ind i Dansk Folkeparti. Og hvis hun gør, er det klart, at så vil de fleste i Dansk Folkeparti se, at hun bør have en meget fremtrædende placering.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men hun har ikke ønsket at udtale sig.

Hvad sker der nu?

Kristian Thulesen Dahl vil nu anmode hovedbestyrelsen om at indkalde til et ekstraordinært årsmøde, så der kan vælges ny formand. Om det står der i partiets vedtægter:

”Ekstraordinært årsmøde afholdes, når et flertal af hovedbestyrelsens medlemmer, herunder formanden eller to tredjedele af partiets lokalforeningsformænd med angivelse af dagsorden, anmoder derom.”

”Ekstraordinært årsmøde afholdes senest to måneder efter, at anmodningen om afholdelsen er modtaget af hovedbestyrelsens formand.”

Jeg håber, hun bliver frikendt i Rigsretten. Det tror jeg faktisk også, hun gør, og jeg håber jo også derefter, at hun melder sig ind i Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl, snart fhv. DF-formand - om Inger Støjberg


Politik med Løvkvist & Dall

Lyt: Dramatisk kommunalvalg og Tulles exit

Danskerne har stemt. 98 nye kommunalbestyrelser er blevet sammensat, og fem nye regionsråd er klar til at trække i arbejdstøjet fra 1. januar 2022. Men én ting er, hvad de nye borgmester og konstellationer betyder lokalt.

Valgresultaterne bliver også nærlæst på Christiansborg, og Avisen Danmarks politiske reporter og analytiker, Kasper Løvkvist, og avisens politiske redaktør, Casper Dall, dykker i denne uge udgave af podcasten "Politik med Løvkvist & Dall" ned i de store tendenser: Socialdemokratiet fik et vink med en vognstang fra byvælgerne, Konservative havde en fest, og Dansk Folkeparti skal på udkig efter en ny formand. Dramaet fortsætter også i denne uge i dansk politik.

Du finder podcasten "Politik med Løvkvist & Dall" i appen ”Nyhedskiosken” eller ved at trykke ”Læs hele artiklen” herunder.

Det er en særlig udgave af "Politik med Løvkvist & Dall" i denne uge, fordi det hele handler om kommunalvalget. Socialdemokratiet fik tydelig besked fra vælgerne i byerne: I er ikke noget for os. Mens Konservative pludselig blev partiet, hvor festen foregår lige p.t. - og så har resultatet af kommunalvalget allerede kostet en partileder jobbet: DF's Kristian Thulesen Dahl træder tilbage. Dansk politik leverer endnu engang drama, og Avisen Danmarks politiske makkerpar er klar til at give dig Borgens skarpeste analyser.

I podcasten "Politik med Løvkvist & Dall" mødes Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, og reporter Kasper Løvkvist over en fyraftensøl på Christiansborg og vender de største politiske historier og tendenser. Du kan lytte til flere afsnit af podcasten "Politik med Løvkvist & Dall" ved at klikke her.

Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix

Dan-Bunkering-sag: FBI-agent blev fløjet ind fra USA for at besvare nogle få spørgsmål

Iklædt et sort jakkesæt og slips mødte en amerikansk FBI-agent onsdag frem i Retten i Odense og afgav forklaring som vidne i Dan-Bunkering-sagen. 
Sagen om ulovligt salg af flybrændstof under borgerkrigen i Syrien startede i USA, men FBI har delt tusindvis af dokumenter med det danske bagmandspoliti, der blandt andet peger på det danske selskab Dan-Bunkerings rolle i sagen. 
Afhøringen blev dog kortvarig, skriver erhvervsredaktør Jens Bertelsen fra retslokale 10 i Retten i Odense.

En FBI-agent delte onsdag sin viden om den amerikanske efterforskning af ulovligt salg af flybrændstof under borgerkrigen i Syrien.

Straffesag: Det lød som et farverigt indslag i en i forvejen dramatisk retssag, men sådan gik det ikke helt, da en amerikansk FBI-agent onsdag var indkaldt til Retten i Odense.

Her skulle Samuel C. Small, special agent hos det amerikanske forbundspoliti i Washington, D.C., afgive forklaring som vidne i Dan-Bunkering-sagen.

Sagen, der handler om ulovligt salg af flybrændstof i Syrien, udspringer af en amerikansk efterforskning mod to russiske virksomheder. Middelfart-virksomheden Dan-Bunkering har ikke været sigtet i den amerikanske sag, men har tilsyneladende hjulpet FBI med efterforskningen.

Til gengæld er virksomheden herhjemme - sammen med sit moderselskab og topchefen Keld R. Demant - tiltalt efter straffeloven for brud på EU-sanktioner, der skulle beskytte den syriske civilbefolkning.

Anklagen går på, at Dan-Bunkering har leveret 172.000 ton flybrændstof, som russisk militær har brugt i den syriske borgerkrig fra 2015 til 2017. Virksomheden og Keld R. Demant nægter sig skyldige i brud på EU-sanktionerne.

Godt at mødes fysisk

Det var Bagmandspolitiets anklagere, der havde indkaldt agenten til at rejse til Danmark for at afgive sin forklaring. Byretsdommer Jens Lind bød agenten velkommen og anerkendte, at det er bedre at mødes fysisk, selv om man kunne have gennemført en videoafhøring.

Velkomsten blev oversat af den indkaldte tolk, og Samuel C. Small nikkede til dommeren. Agenten var mødt i et sort jakkesæt og stribet slips. Det sorte fuldskæg var kraftigt, men velplejet. Med sig havde han en sort lædermappe og en lille taskeparaply til at skærme ham mod det danske novembervejr.

Afhøringen blev kortvarig. Den tog sammenlagt 40 minutter, hvoraf størstedelen af tiden gik med at oversætte fra dansk til engelsk og fra engelsk til dansk. Tolken har næppe set mange amerikanske retssalsdramaer, for de juridiske fagudtryk voldte besvær, selv om specialagenten svarede kort og nøgternt på spørgsmålene fra anklagere og forsvarere.

De havde til gengæld meget få spørgsmål. Samuel C. Small skulle fortælle om den amerikanske efterforskning af det russiske selskab Sovfracht, som var en af Dan-Bunkerings kunder, imens der var indført sanktioner mod salg af olie til Syrien.

Afhøringen tog sammenlagt 40 minutter, hvoraf størstedelen af tiden gik med at oversætte fra dansk til engelsk og fra engelsk til dansk.

Tusindvis af dokumenter

Den amerikanske anklagemyndighed har rejst tiltale mod fem russere og tre syrere i sagen, men sagen kan kun gennemføres, hvis de tiltalte rejser til USA, og det gør de næppe. I så fald ville de blive anholdt.

Sagen har til gengæld givet adgang til tusindvis af dokumenter, herunder flere centrale e-mails. FBI-agenten fortalte, at en amerikansk dommer havde godkendt at få adgang til e-mails fra amerikanske mail-udbydere som Google og Yahoo.

Da en af de mistænkte syrere har benyttet en Yahoo-mailkonto, faldt vigtigt bevismateriale om salg af flybrændstof i Middelhavet i hænderne på FBI, som siden har delt det med Bagmandspolitiet herhjemme.

Anklagemyndigheden har tidligere fortalt om, at man har modtaget en harddisk med omkring 100.000 dokumenter fra FBI til brug i sagen.

Fem korte om straffesagen

  1. Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sælge brændstof til fly til Syrien.
  2. A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld R. Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
  3. De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.
  4. I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017, hævder Bagmandspolitiet. Kunderne var to russiske selskaber, Sovfracht og Maritime Assistance, der var generalagenter for den russiske flåde.
  5. Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.

Hjælp til oversættelse

Keld R. Demants forsvarer, Hanne Rahbæk, spurgte, om agenten kendte til Keld R. Demants navn.

Det gjorde han ikke.

Senioranklager Anders Dyrvig Rechendorff bad om hjælp med at forstå, hvad det betyder, når der står ”PWSP” hen over et af de dokumenter, som FBI havde udleveret.

- Jeg kan godt gætte på det, svarede Samuel C. Small.

- Ja tak.

Og så gættede agenten på, at bogstavforkortelsen bliver brugt, når man forud for retssager stiller skriftlige spørgsmål. Sovfracht havde besvaret en stribe spørgsmål på den måde, og spørgsmålene handlede blandt andet om, hvad leverancer af flybrændstof til Syrien skulle bruges til af russisk militær.

Det gennemgående svar fra Sovfracht var, at den slags oplysninger giver russisk militær ikke fra sig.

FBI betaler regningen

Dermed var afhøringen af den amerikanske agent slut. Dommer Jens Lind oplyste, at man som vidne har krav på vidnegodtgørelse og dækning af rejseomkostningerne. Men det var der ikke behov for.

- Det tager FBI sig af, fortalte Samuel C. Small og forlod retslokalet sammen med tolken.

Retssagen fortsætter torsdag med flere vidneafhøringer. Efter planen skal der falde dom inden jul, men sagen risikerer at blive forsinket i månedsvis. Tirsdag kom det nemlig frem, at hele retsgrundlaget muligvis skal afprøves ved EU-domstolen, da forsvarsadvokaterne tvivler på, at EU-sanktionerne gælder ved salg af brændstof til fremmede nationer - i dette tilfælde Rusland.

Afbud fra russiske vidner

To russiske mænd har givet et ret tydeligt signal om, at de ikke vil rejse til Danmark for at vidne i en straffesag om brud på EU's sanktioner. Det kom frem onsdag i Retten i Odense.

Handlerne med det russiske militær blev indgået af to mænd - far og søn - på Dan-Bunkerings kontor i Kaliningrad. De var særdeles indbringende for mændene, for de scorede enorme bonusser.

Mændene var på den oprindelige liste over 17 vidner, men Bagmandspolitiet har netop fået en mail fra en russisk advokat, der repræsenterer de to.

- Advokaten gennemgår retsstillingen for de to russiske vidner og de problemer, de kan imødese, såfremt de møder op og afgiver forklaring, oplyser senioranklager Andreas Laursen ifølge Ritzau.

På dansk betyder det et afbud.