Sarah Bech sarbe@jfmedier.dk
Landets tidligere statsminister taler nu en anelse mere åbent om planerne for et nyt politisk parti. Alligevel har Lars Løkke endnu ikke direkte sagt, at han stifter et parti.
Ifølge Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist skyldes det, at Løkke er meget bevidst om hele tiden at holde gryden i kog. På den måde får han opmærksomhed igen, når han – måske næste gang – slår fast, at et nyt parti er en realitet.
Men selvom han er tidligere formand for Venstre, så venter der ikke just et godt partivenskab i horisonten - faktisk tværtimod. For mon ikke det bliver en ren kamp mellem Løkkes kommende midterparti og hans gamle partifæller i Venstre.
torsdag 25. mar. 2021 kl. 17:55
Sarah Bech sarbe@jfmedier.dk
Det har længe ulmet. Men selv om ordene ikke er sagt direkte endnu, hersker der ikke længere tvivl om, at landets tidligere statsminister og Venstres tidligere formand Lars Løkke Rasmussen stifter sit eget parti. Mange spørgsmål er endnu ubesvarede, men i artiklen her hjælper avisens politiske reporter Kasper Løvkvist dig ud af pinen.
Politik: Onsdag aften lagde Lars Løkke Rasmussen en video ud på sin officielle Facebook-side. Torsdag morgen var han en af de store nyheder i Jyllands-Posten.
Løkke ved godt, at når han kommer med et parti, så er et af de spørgsmål, der står først på journalisternes blokke, hvilken statsminister han vil pege på. Der vil han med sikkerhed ikke sige Jakob Ellemann-Jensen.
Kasper Løvkvist, politiske reporter på Avisen Danmark
Det har længe ligget og ulmet. Endnu er ordene ikke sagt højt - i hvert fald ikke direkte. Men der kan ikke længere herske nogen tvivl, uanset hvem man spørger.
Lars Løkke Rasmussen stifter et nyt parti. Og forberedelserne har allerede været i gang længe.
Men der er endnu mange ubesvarede spørgsmål. Nogle af dem vil Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist besvare for dig lige her.
Hvad betyder det, når Løkke siger, at han tror, at han står på stemmesedlen næste gang?
- Når han siger, at han tror, at han står på stemmesedlen næste gang, så er det, fordi han ved, at han gør det. Han har gået så konsekvent frem efter en plan, der virker meget nøje planlagt, at når han kommer med sine meldinger, er de meget velovervejede. Vi har i Avisen Danmark tidligere bragt et interview med ham, som også blev lavet i podcast-form, hvor han taler om, at det, der også er vigtigt for ham udover de politiske ambitioner om at ville forandre Danmark og den måde, dansk politik fungerer på, er, at det ikke bliver en fiasko. Det skal ikke ende med, at man bagefter kan sige, at dér gled Løkke i smørret igen.
Hvordan kan han være så sikker - skal han ikke lige have indsamlet 20.000 vælgererklæringer først?
- Man skal bemærke den plan, han har fulgt med det netværk, han har fået etableret. I alt er omkring 15.000 personer tilknyttet netværket, og ved siden af udsender han et nyhedsbrev, hvor omkring 10.000 har tilmeldt sig. Derudover har han igangsat en underskriftsindsamling for folk, der stiller sig kritiske over for, hvordan corona-politikken gennemføres. Til det skal man give sin e-mailadresse, ligesom når man tilmelder sig hans nyhedsbrev og netværket. Han har en kæmpe bank af e-mailadresser, og dem skal han bruge til at indhente vælgererklæringer. Han siger selv, at han har fået at vide, at han muligvis er det eneste parti, der vil kunne blive opstillingsberettiget på en uge.
Hvem kan vi forvente, at han får med i partiet?
- Fra begyndelsen, da Løkke blev løsgænger og det blev mere klart, at hans plan var at starte et nyt parti, blev der konstant spekuleret i, hvem han kunne hente med over. En af dem, der blev nævnt mest, er Martin Lidegaard, som i mellemtiden er blevet en del af ledelsen i Radikale Venstre. En anden, der blev talt meget om, var Britt Bager, som nu er skiftet til Konservative. De, der i begyndelsen blev spekuleret mest i, er ikke aktuelle længere. Det er heller ikke mit indtryk, at det er det, Løkke går efter nu. Han siger selv, at mange af dem, der sidder i Folketinget nu, ikke er nogle, man kendte, før de stillede op.
- Lige nu får han masser af kontakter gennem sit netværk, hvor han møder mennesker, som han kan vurdere - kan de blive dygtige politikere, som kan klare sig gennem et folketingsvalg.
- Jeg tror ikke, man kommer til at se en stjerneparade. Han kommer til at stille op som sig selv og med et hold af nye talentfulde mennesker, formentlig i alle aldre.
Hvad kommer partiet til at hedde?
- Jeg har spurgt ham om det og er gået ham på klingen med det. Han svarer jo ikke, men det fremgår meget tydeligt, at han i lang tid har haft en tanke om, hvad partiet kommer til at hedde. Jeg vil skyde på, at der allerede er produktion og design i gang med, hvordan tingene skal se ud, og hvad det skal hedde.
Hvad vil han med partiet?
- Den helt korte og meget præcise måde at sige det på er, at han vil være det nye Radikale Venstre. Han kan ikke selv lide at formulere det på den måde, fordi han er bange for, at det vil skræmme folk væk, som ikke er tilhængere af De Radikales udlændingepolitik.
- Han vil sætte yderfløjene af dansk politik ud af spil - det er det politiske formål. Det handler meget om form og om, hvordan man driver politik og ikke så meget om, hvad det egentlig er for en politik, han vil stå for. Han vil gerne have et parti, som han kan være formand og leder for, hvor der ikke kan ske det samme for ham, som da han var formand i Venstre, hvor kommuneforeningsformænd sad med magt til at smide ham væk. Han vil have et parti, som har et bagland på et helt anden måde end de partier, vi kender i dag.
Hvorfor vælger Lars Løkke af afsløre lidt mere af sine planer netop nu?
- Også her er det ret tydeligt, at han går frem efter en nøje tilrettelagt plan, som måske bliver justeret undervejs, efter hvordan terrænet ændrer sig. Han arbejder bevidst for at holde gryden i kog hele tiden. På den måde er opmærksomheden der igen næste gang, han siger, at nu er partiet der. Det handler om at holde profilen i kog, så vi ved, at han er der og at vi stadig skal regne med ham.
Hvordan kan man forvente, forholdet bliver mellem Løkkes nye parti og eksempelvis Venstre og Socialdemokratiet?
- Man kan forvente, at det vil blive usædvanligt giftigt i forhold til Venstre. Det vil være ren kamp. Og det vil nok ikke blive mindre. Løkke ved godt, at når han kommer med et parti, så er et af de spørgsmål, der står først på journalisternes blokke, hvilken statsminister han vil pege på. Der vil han med sikkerhed ikke sige Jakob Ellemann-Jensen.
- Han vil være mere tilbøjelig til at holde sig på god fod med Socialdemokratiet, men der vil han opleve stor skepsis blandt partiets politikere over for ham. Der er ikke mange socialdemokrater, der stoler på ham, og de mener, at hans eneste projekt er Løkke selv - og hvorfor skulle de hjælpe ham med hans personlige projekt.