Tusindvis af børn betaler prisen for deres forældres laster: - Skal det fylde så meget i den danske kultur?
Over hundredtusind børn lever i familier med tegn på alkoholproblemer.
Det viser en ny opgørelse, som Statens Institut for Sundhed har lavet for Sundhedsstyrelsen. Der er tale om knap hvert tiende barn.
Ifølge lederen af forebyggelsesafdelingen i Sundhedsstyrelsen, Maja Jørgensen, bærer den danske alkoholkultur en del af skylden.
Idet alkohol i sociale sammenhænge forekommer så hyppigt, er det nemt at gå under radaren med sit alkoholproblem. Samtidig kan det være svært at sige nej tak til alkohol.
- Der er rigtig mange børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer. Og vi ved, at det har konsekvenser for de her børn, siger Maja Jørgensen.
Knap hvert tiende barn og ung under 18 år lever i en familie, hvor mindst én forælder har alkoholproblemer.
Det viser en ny opgørelse, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen, og som offentliggøres onsdag. Opgørelsen er baseret på data fra 2021.
Helt konkret er der tale om ni procent af børn under 18 år. Det svarer til 109.000 børn og unge på landsplan.
- Der er rigtig mange børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer. Og vi ved, at det har konsekvenser for de her børn, siger Maja Jørgensen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen for enheden Forebyggelse og Ulighed.
Maja Jørgensen, sektionsleder for Forebyggelse i SundhedsstyrelsenVi vil også sætte spørgsmålstegn ved, om alkohol skal fylde så meget i den danske kultur?
Hvis far eller mor har alkoholproblemer, kan det have alvorlige konsekvenser for børnene på både kort og lang sigt. Det kan føre til dysfunktionelle familier, hvor børnene tidligt må påtage sig et stort ansvar. Der er større risiko for, at børn og unge udsættes for vold af forældre. Og personer, der er vokset op i hjem med alkoholproblemer, har større risiko for at udvikle angst og depression.
Dansk alkoholkultur
Der er i kommunerne mulighed for at få behandling af sit alkoholmisbrug. Opsporing og behandling er ekstremt vigtige, understreger Maja Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen.
- Men vi vil også sætte spørgsmålstegn ved, om alkohol skal fylde så meget i den danske kultur? Så man ikke bygger hele det sociale liv op omkring alkohol.
Børn i familier med alkoholproblemer
8,95 procent af børn i Danmark lever med mindst én forælder med tegn på alkoholproblemer.
Det svarer til 109.250 børn.
Herunder har 1,5 procent af børnene, svarende til 18.310 børn, mindst én forælder med tegn på svære alkoholproblemer.
Estimatet baserer sig på data fra 2021.
Opgørelsen er lavet ud fra besvarelser om alkohol i spørgeskemaundersøgelsen "Den Nationale Sundhedsprofil" sammenholdt med registerdata.
Det, at alkohol er så indgroet en del af dansk kultur, har nemlig stor betydning. Det er nemmere at skjule og udvikle et alkoholmisbrug, når der i mange sociale sammenhænge altid er for eksempel vin og øl på bordet.
Kulturen betyder også, at der hurtigt kan opstå et "drikkepres", hvor det kan være svært at sige nej, fortæller Maja Jørgensen.
- Det er noget af det, som vi i Sundhedsstyrelsen gerne vil sætte spørgsmålstegn ved og have en drøftelse af. Skal der altid være alkohol til stede ved sociale sammenkomster? Skal vi blive bedre til at acceptere, hvis folk siger nej tak?
Stort set uændret
Udviklingen i andelen af børn, der vokser op i hjem med alkoholmisbrug, er nogenlunde uændret de seneste knap 15 år.
Notatet indeholder nemlig også tal for andelen af børn, der levede i familier med alkoholproblemer i 2010, 2013 og 2017. Her ligger andelen mellem 8-10 procent.
Det er næsten på linje med den nyeste opgørelse på 9 procent.
Maja Jørgensen, sektionsleder for Forebyggelse i SundhedsstyrelsenMan kunne have håbet på, at der var sket noget med vores alkoholkultur, som gik i den rigtige retning, og tallet derfor havde været lavere.
Maja Jørgensen fortæller, at Sundhedsstyrelsen havde håbet, at procentandelen var faldet, "da det trods alt er en del år siden, at tallet er opgjort sidst".
- De to opgørelsesmetoder er vidt forskellige, men procentandelen ligger overraskende tæt på hinanden. Man kunne have håbet på, at der var sket noget de seneste mange år med vores alkoholkultur, som gik i den rigtige retning, og tallet derfor havde været lavere, siger hun.
Forebyggelseschefen peger på, at der dog er pejlinger af, at alkoholkulturen er ved at ændre sig. For eksempel er forbruget af alkohol faldende lige så stille.
Så meget må du drikke
Sundhedsstyrelsen ændrede sidste år på udmeldingerne om forbrug af alkohol for kvinder og mænd.
Anbefalingerne lyder i dag:
- Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
- Højst 10 genstande om ugen
- Højst 4 genstande på samme dag
- Børn og unge under 18 år frarådes at drikke alkohol
- Unge mellem 18 og 25 år bør være særlig opmærksomme på ikke at overskride anbefalingerne
- Gravide og kvinder, der prøver at blive gravide, frarådes at drikke alkohol
- Kvinder, der ammer, bør være forsigtige med indtag af alkohol
Skulle Sundhedsstyrelsen have været mere proaktiv overfor det danske alkoholforbrug, sådan at det her tal var lavere i dag?
- Det er en af vores fornemmeste opgaver at hjælp regioner og kommuner i arbejdet med sundhedsfremme, forebyggelse samt behandling. Vi ser gerne, at man taler om kulturændring på dette område, og vi stiller altid op til at snakke om det. Både blandt de unge, men også hvordan vi får flere i behandling, og hvordan vi får det forebygget, siger hun.
I april viste nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, at antallet af voksne danskere med et svært alkoholproblem er faldet fra 72.000 i 2010 til 67.000 i 2021.