Annonce
William Tange fik frakturer overalt efter det voldsomme fald sidste år. I kraniet, lårbenet, albue, bækken, ribben, ligesom han punkterede en lunge. I dag er han taknemmelig over at overleve, og at være født i Danmark. Privatfoto
Danmark

William overlevede mirakuløst ulykke: Da han blev vækket fra koma, var alt forandret

For lidt over et år siden skabte William Tange overskrifter, da han nær mistede livet i Den Gamle By i Aarhus, efter han faldt ti meter ned fra et tag uden for åbningstiden. Ulykken har ændret hans liv – og gjort ham taknemlig for at være dansker.

Lørdag 28. september kom en 22-årig mand voldsomt til skade i Den Gamle By i Aarhus.

Flere medier skrev om den voldsomme episode. Det var en nyhed, mange snakkede om længe efter.

Men hvem er den unge mand, der faldt 10 meter ned mod brosten i Den Gamle By. Hvordan har han det i dag?

Dette er hans historie.

Engelsk og russisk

Husleje. Det er noget af det første, William Tange tænker på, da han bliver vækket af en sygeplejerske på Hammel Neurocenter. Han er bekymret for, om han har husket at betale sin husleje.

Synet af sygeplejersken er det første minde, William har efter sit fald i Den Gamle By.

På det tidspunkt har han været indlagt på Aarhus Universitetshospital, Skejby i fire uger. Tre af dem i koma i kritisk tilstand. Én ved bevidsthed.

- Da jeg vågnede af komaen på hospitalet, ville jeg kun snakke engelsk. Jeg blev stillet spørgsmål på dansk, men jeg svarede på engelsk. Jeg prøvede også at snakke russisk. Det er jeg ikke særlig god til, siger William Tange til Århus Stiftstidende.

På hospitalet kan Williams familie ikke få svar på, om han kommer til at tale og/eller gå igen.

Den geniale idé

Lad os skrue tiden tilbage til natten mellem fredag d. 27. september og lørdag 28. september 2019.

William Tange og en kammerat, der også læser datalogi på Aarhus Universitet, har været på baren Vinstuen i det centrale Aarhus.

De forlader baren ved tretiden om natten og snakker efterfølgende om løst og fast, mens de går rundt i Aarhus.

På et tidspunkt går de forbi Den Gamle By.


Det er ikke alle steder i verden, man kan blive behandlet uden at få regninger. Jeg har meget stor respekt for de sygeplejersker, læger og fysioterapeuter, der har hjulpet mig

William Tange


- Så fik en af os den geniale idé at kravle op på taget. Måske var det for at se solopgangen, siger William Tange.

Han kan ikke redegøre for de godt fire timer imellem, at de to kammerater forlader Vinstuen, til han ved syvtiden lørdag morgen falder 10 meter ned i Den Gamle By.

William ved i det hele taget kun, at han har været i byen med en kammerat, fordi kammeraten siden har fortalt ham det.

En ødelagt krop

William ved til gengæld, at han ved det ubarmhjertige møde med brostenene i Den Gamle By lander på sin venstre albue, som, da den med stor kraft presser mod kroppen, omrokerer flere organer.

William får stort set frakturer overalt. I kraniet. På lårben, albue, bækken, ribben. Han punkterer en lunge. Læger lægger efterfølgende et dræn for at lette trykket på hans hjerne. De frygter en blødning.

Fem dage efter faldet er William igennem en 11 timer lang operation.

Efter ulykken var Wlliam Tange igennem en 11 timer lang operation. Privatfoto

Efter sit hospitalsophold tilbringer han omkring fire måneder med genoptræning på Hammel Neurocenter.

I starten lider han af posttraumatisk amnesi - en midlertidig tilstand, der skyldes det hovedtraume, han har pådraget sig.

- Jeg vidste ikke, hvor jeg var. Jeg fik det at vide flere gange, men jeg glemte det hele tiden, siger William Tange.

Mén og taknemlighed

I dag er William 23 år. Han har genoptaget datalogistudiet. Han har besøgt Aarhus Universitetshospital og mødt nogle af de læger og sygeplejersker, der reddede hans liv.

- Det var mærkeligt for mig, for jeg kendte ikke nogen, men de kendte alle mig. Der var flere, der ville give mig et kram, og det var sgu' mærkeligt at kramme folk, man aldrig har set før, siger han til avisen.

Forestil dig at stå på en 10-meter vippe (allerede her vil mange ryste i bukserne). Du hopper ud, men i stedet for at blive mødt af vand, rammer du få sekunder senere brosten med stor fart. Den slags giver mén.

William Tange har stadig mén efter faldet, men er nogenlunde tilbage på højkant. Privatfoto 

I dag kan William stort set ikke smage eller lugte noget. Hans hukommelse er ikke så god, som den har været. Han har et implantat i venstre albue, to skruer i bækkenet og en stor skrue i venstre lårbensknogle.

- Jeg fungerer ikke helt godt motorisk. Jeg kan ikke dreje venstre albue, som jeg kunne før. Jeg går også og vakler lidt, men som jeg forstår det, handler det bare om at gå en masse ture og så forsvinder det igen.

William planlægger sin hverdag. Han er blevet bedre til at tage noter. Han får det til at du.

Det, der generer ham mest, er, at han har svært ved at læse. Han læser langsommere og kommer nogle gange til at springe en del af teksten over. Håbet er, at øvelse gør mester.

Det er over et år siden, du faldt. Hvad er dine tanker om alt det, du har været igennem? Hvad har faldet betydet for dit liv?

- Jeg har ikke fået nogle fantastiske åbenbaringer. Jeg er ikke kommet tættere på Gud. Men jeg er blevet mega glad for at bo i Danmark. Det er ikke alle steder i verden, man kan blive behandlet uden at få regninger. Jeg har meget stor respekt for de sygeplejersker, læger og fysioterapeuter, der har hjulpet mig.

William Tange har siden sit fald for 14 måneder siden besøgt Den Gamle By flere gange.

I dag kommer han i åbningstiden, betaler entré og går ind og ud af hovedindgangen.