Annonce
- Vaccinerne er vores bedste mulighed for at komme ud af denne pandemi. Men vaccinationsprogrammerne gennemføres uacceptabelt langsomt og forlænger pandemien, siger WHO's direktør for Europa, Hans Kluge. Foto: Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Danmark

WHO: Vaccinationer i Europa skal op i tempo

Coronasituationen i Europa er mere bekymrende nu, end den har været i adskillige måneder, siger Verdenssundhedsorganisationens chef for Europa.

Coronavirus: Verdenssundhedsorganisationen WHO siger, at vaccinationsprogrammerne i EU foregår "uacceptabelt langsomt". De stigende smittetal i mange europæiske lande betegnes som "bekymrende".

- Vaccinerne er vores bedste mulighed for at komme ud af denne pandemi. Men vaccinationsprogrammerne gennemføres uacceptabelt langsomt. Det forlænger pandemien, siger WHO's direktør for Europa, Hans Kluge.

Han advarer om, at coronasituationen er "mere bekymrende nu, end den har været i adskillige måneder".


Vi må sætte langt mere fart i vaccinationsprocesserne ved at fremskynde produktion af vacciner og mindske de barrierer, der er omkring at få givet vaccinerne.

Hans Kluge, WHO's direktør for Europa


- Vi må sætte langt mere fart i vaccinationsprocesserne ved at fremskynde produktion af vacciner og mindske de barrierer, der er omkring at få givet vaccinerne. Vi må bruge hvert eneste glas, vi har på lager, nu, siger Kluge.

Han henleder opmærksomheden på, at det ugentlige antal nye smittetilfælde i Europa for fem uger siden var under en million. Men i sidste uge var der tiltagende smitte i størstedelen af de lande, som ligger i WHO's europæiske region. Ifølge Kluge blev der registreret 1,6 millioner nye smittede med coronavirus.

Tæt på en million døde

Det samlede antal dødsfald med covid-19 i Europa nærmer sig hastigt en million. Det totale antal smittetilfælde er tæt på at passere 45 millioner.

WHO frygter, at den markante smittestigning øger risikoen for, at der opstår nye, farligere varianter af virusset.

Hver ottende dansker har fået første stik

Det går fremad med at få vaccineret befolkningen. herhjemme. Samlet har 730.827 i Danmark fået minimum et stik. Det svarer til 12,5 procent - eller hver ottende. Ud af den gruppe har lidt over halvdelen fået to stik.

Det er netop gruppen af færdigvaccinerede, som Camilla Foged, der er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet og forsker i vaccinedesign, hæfter sig ved.

- Det er rigtig rart, at vi har vaccineret de ældste, de sårbare og frontpersonalet. Men der er stadig et stykke vej igen, og vi skal huske at blive testet og holde afstand, siger hun.

Sundhedsstyrelsen forventer nu, at alle danskere over 16 år vil have fået tilbudt vaccination 25. juli.

- Sandsynligheden for, at vi kommer til at se nye foruroligende varianter stiger, i takt med at virus reproduceres og spredes. Derfor er det absolut afgørende, at vi får bremset udbredelsen ved hjælp af helt grundlæggende kontrol over sygdommen, siger Dorit Nitzan, som er WHO's regionale krisedirektør i Europa.

Hver ottende dansker har nu fået mindst ét stik, og seneste prognose siger, at alle danskere over 16 år, der ønsker det, kan være vaccineret 25. juli.

WHO's europæiske region omfatter 53 lande og territorier. Rusland og flere centralasiatiske nationer er inkluderet.

Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9