Annonce
Næsten hver anden mand i alderen 16-20 år mener, at det ofte hænder, at kvinder hævner sig på mænd ved at beskylde dem for voldtægt. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Det er ikke voldtægt, hvis hun ikke har sagt nej til sex. Det mener hver femte i alderen 16-30 år.

Hvis en kvinde ikke siger "nej" til sex, kan hun ikke senere komme og anklage manden for voldtægt.

Det mener hver femte i alderen 16-30 år, viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet ifølge Det Kriminalpræventive Råd.

Sarah van Mastrigt, som er kriminolog og lektor på Aarhus Universitet, påpeger, at der generelt er en lav accept af de fleste voldtægtsmyter - som for eksempel ovennævnte - blandt de adspurgte unge.

- Men der er en betydelig gruppe af især yngre mænd, der har meget problematiske holdninger til voldtægt, siger hun i pressemeddelelsen.

Blandt gruppen mener hver femte, at "hvis en mand er fuld, kan det hænde, at han voldtager nogen uden at have intention om det".

Undersøgelsen viser også, at næsten hver anden mand i aldersgruppen 16-20 år mener, at "voldtægtsbeskyldninger ofte bruges som hævn mod mænd".

Jonas Mannov, som er analytiker ved Det Kriminalpræventive Råd, peger på, at international forskning viser, at mænd, der har disse holdninger, er mere tilbøjelige til at begå seksuelle overgreb.

Læs pressemeddelelsen fra Det Kriminalpræventive Råd her

- Det her kalder på en bedre seksualundervisning end den, vi har på nuværende tidspunkt. Når de her resultater er, som de er, så er der noget, vi ikke er lykkedes med, siger han til Ritzau.

- Vi skal måske også have bedre seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, hvor det her tema er meget relevant.

Karina Lorentzen, som er retsordfører for SF, kalder det "vanvittigt", at så mange unge mænd mener, at falske voldtægtsbeskyldninger i høj grad bruges som hævn mod mænd.

- Det betyder jo, at vi har brug for noget uddannelse i, hvordan samtykkeloven fungerer, siger hun.

Karina Lorentzen mener, at seksualundervisningen ikke bare skal fokusere på, at voldtægt er forkert. Det skal i højere grad også dreje sig om, hvad voldtægt egentlig er.

- Selv om en kvinde ikke siger nej, er det ikke sikkert, at der foreligger et samtykke. Det er en meget almindelig reaktion fra kvinders side, når de bliver udsat for et overgreb, at de fryser og ikke evner at sige fra.

- Der er brug for, at vi får fokus på, hvad samtykke betyder og at gøre op med nogle af de myter og forestillinger, der er på det her områder, siger hun.

Hun mener, at undervisningsmaterialet skal opdateres, og at der skal være mere fokus på den nye samtykkelov.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), sagde i juni i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg, at den opdaterede samtykkelov ville kunne blive en del af undervisningsmaterialet i skoleåret 2021-22.

Hun understregede dog i samme ombæring, at det konkrete valg af undervisningsmateriale ligger hos den enkelte lærer eller skole.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

På en måned er hver tiende blevet smittet med coronavirus

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling