Annonce
Afholdelse af stævnet i Herning kan få eftervirkninger relativ lang tid efter. Arkivfoto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix
Danmark

Virusekspert: Derfor er omstridt hestestævne den mest sandsynlige årsag til storsmitte i Herning

Herning topper listen, som den kommune udenfor Sjælland, hvor den største andel af befolkningen er smittet med coronavirus. Det hænger sandsynligvis sammen med, at omkring 50.000 deltog i et omstridt hestestævne, mens regeringen opfordrede til at aflyse større arrangementer, vurderer virusekspert Allan Randrup Thomsen.

Herning Kommunes borgmester Lars Krarup (V) er normalt glad for førstepladser. Men ifølge hans Facebookopslag er han ikke glad for den seneste førsteplads, som kommunen har fået.

På landkortet over antallet af coronasmittede lyser Herning tydeligt op, som den kommune udenfor Sjælland, hvor den største andel af borgerne er smittet med coronavirus.

Borgmesteren mener selv, at der er mange årsager til, det er endt sådan. Gennemsnitsalderen i kommunen er høj, der har været afholdt en fodboldkamp kort før nedlukningen, Herningensernes foretrukne skisportsdestination skulle være østrigske Ischgl, og der har været afholdt hestemesse og et større guldbryllup, lyder buddene blandt andet.

På avisen Danmark har vi kontaktet ekspert i virologi fra Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen for at få hans vurdering af, hvorfor Herning er endt som jysk epicenter for coronavirussen. Han har et bud på hovedårsagen. Den omstridte hingstekåring, som omkring 50.000 danskere deltog i, på trods af at statsministeren under stævnet opfordrede til, at arrangementer med over 1.000 deltagere blev aflyst.

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumentet, at det er det, man skal undgå. Derfor er der også indført restriktioner. Smittespredning er en statistisk begivenhed. Jo flere du er i kontakt med, jo større smittespredning sker der. Hver gang du har en social interaktion, løber du en vis risiko. Hvis du har mange sociale interaktioner, giver det god mening, der kan ske en voldsom smitteoverførsel ved sådanne begivenheder, siger han.

Der er eksempler på i litteraturen, at smitte fra et enkelt individ har spredt sig til mere end 15 andre. Hvis der render ret mange af den slags individer rundt, kan det hurtigt batte.

Allan Randrup Thomsen, virusforsker fra Københavns Universitet

Smitter flere end blot deltagerne

Af borgmesterens andre bud er der blot et, forskeren mener, kan have haft en reel effekt. Det er forklaringen om, at borgerne i Herning i stor grad tager på skiferie i det østrigske Ischgl, hvor der har været et stort udbrud af smitte.

- Det kan også spille en rolle. Det er helt sikkert, at skisportsteder har fungeret som smittespreder i mange forskellige lande. Men jeg tror, hestestævnet har spillet en stor rolle ved at sprede virussen fra de relativt færre tilfælde, der har været inden stævnet, siger han.

Deltagerne til hestemessen kom fra hele landet, og derfor kan stævnet have været med til at sprede virussen på tværs af landsdele, vurderer Allan Randrup Thomsen. Men derudover har virussen stor sandsynlighed også spredt sig i lokalsamfundet i Herning under og efter afholdelsen af stævnet, lyder det.

- Alle andre vil formentlig rejse tilbage til, hvor kom fra. Men de er spredt rundt i landet, og derfor vil der ikke blive en ophobning. Men der er også lokale fra Herning, som deltager, og foruden dem, som kommer på messen, er der også alle de lokale, som servicerer sådanne forsamlinger af mennesker. Restauranter og barer har også haft stor kontakt til smittekilder, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

- Der er eksempler på i litteraturen, at smitte fra et enkelt individ har spredt sig til mere end 15 andre. Hvis der render ret mange af den slags individer rundt, kan det hurtigt batte.

- Mange vil skulle indlægges

Viruseksperten vurderer, at hestestævnet vil være årsag til, at Herning lyser op på landkortet, som et sted med mange smittede længe endnu.

- Det er ikke bare dem, der har været til stævnet, der kan være smittet, det er også dem, der er blevet smittet af dem, der har været til stævnet. Derfor kan det sagtens få eftervirkninger relativ lang tid efter, stævnet har været der.

Vil der være en større andel af borgerne i Herning, som skal indlægges på grund af virussen?

- Det vil være naturligt. Medmindre jyder er særligt resistente overfor virus, skal mange indlægges. Det vil med stor sandsynlighed også afspejle det lokale hospitalsniveau, siger han.

Han forventer dog ikke, at afholdelsen af hingstekåringen nødvendigvis vil få konsekvenser for området på længere sigt.

-Det er klart, at det sandsynligvis har givet epidemien et løft, især i lokalområdet. Men på den lange bane vil det sandsynligvis ikke betyde noget særligt, medmindre man får en decideret overbelægning på det lokale hospital. I så fald kan det have langtidseffekter.

Det store gallashow er hovedattraktionen under hingstekåringen. Sidste år deltog omkring 67.000, men arrangøren har vurderet, at der var omkring 15.000 til 17.000 færre i år. Arrangementet løb af stablen 4. til 8. marts. Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Direktør afviser interview

Hingstekåringen og den medhørende hestemesse er en stor begivenhed i hesteverdenen. Arrangementet strækker sig over fem dage og var nået midtvejs, da statsminister Mette Frederiksen i starten af marts dukkede op på danskernes fjernsynsskærme og opfordrede til, at større arrangementer blev aflyst. Flere gæster ville komme til hestestævnet i weekenden, men arrangørerne valgte alligevel at lade hestestævnet fortsatte. Deres begrundelse var, at der ikke var tale om et egentligt forbud, men blot en opfordring.

- Hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, skulle de have stoppet det. De er de eneste, som sidder med viden om denne sag, lød det fra direktør for Dansk Varmblod og arrangør af hingstekåringen, Casper Cassøes forklaring til Jyllands-Posten efterfølgende.

I dag ønsker Casper Cassøe ikke at stille op til interview. Vi ville gerne have spurgt ham, om han fortsat mener, det var den rigtige beslutning at fortsætte hingstekåringen mod myndighedernes anbefalinger. Vi ville også gerne have spurgt ham, om foreningen vil følge myndighedernes anbefalinger i fremtiden.

Antallet af smittede per 100.000 indbyggere fordelt på kommuner. Kilde: Statens Serum Instituts opgørelse 30. marts 2020.
Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland For abonnenter

Frivillige danskere øger overlevelseschance efter hjertestop

Udland

BBC: Mistænkt for politikerdrab deltog i afradikalisering

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'