Annonce
Kendere af "Sex and the City" vil vide, at hovedpersonen Carrie ved gud ikke var god til teknik, så hvordan hun gebærder sig i en digital verden langt fra avis og papir, bliver soændende for de dedikerede fans at følge. Foto: HBO Max/Dagbladenes Bureau
Kultur

- Vi trænger til en aldersrevolution

Veninderne fra ”Sex and the City” er igen aktuelle i den nye serie ”And Just Like That ...”. Den har allerede inden premieren skabt debat om, hvor gammel man egentlig må se ud, når man er kvinde. Oprøret lurer i en verden, hvor plastikkirurgerne ellers har kronede dage, og det handler ikke kun om ansigter, men også om at insistere på en plads i verden.

TV: De skred selvsikkert ned af New Yorks avenuer, de fire veninder Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda, iført høje hæle og ditto forventninger til, hvad byen og livet i det hele taget havde at tilbyde. Og deres måde at gøre tingene på satte sig i en generation af kvinder, der fik præsenteret singletilværelsen i storbyen med tætte veninder i stedet for familie som et alternativ til det liv, de måske havde troet, de skulle have.

Nu er de alle fire - minus en - klar til endnu en tur i den spritnye fortsættelse af ”Sex and the City”, HBO-serien ”And Just Like That ...”, som byder på nyt til de mange fans, der har savnet veninderne fra New York, der sidst optrådte sammen i 2010 i filmen ”Sex and the City 2”, som mildt sagt ikke fik gode anmeldelser.

Der er med andre ord gået nogle år, og livet har sat sine spor i ansigterne på hovedrolleindehaverne, der nu er midt i 50’erne, hvilket har medført en del debat. ”Golden Girls” er et af de øgenavne, der er blevet knyttet til serien med reference til en komedieserie, der på dansk hed ”Pantertanter” og handlede om fire pensionerede kvinder, der lavede et oldekolle.

Oven i det kan man lægge et hav af overskrifter i løbet af sommeren, da Sarah Jessica Parker blev fotograferet af paparazzier, mens hun spiste frokost med en god ven og - gisp! - havde grå hår, som tydeligt kunne ses. Og nu har skuespillerinden tilsyneladende fået nok. I et stort interview med amerikanske Vogue op til tv-premieren langer hun ud efter det, som efter hendes mening er aldersdiskriminerende og kvindefjendsk kritik.

- Det er næsten, som om folk ikke vil have, at vi har det godt med at være der i livet, hvor vi er. Som om de nærmest nyder, at det er smertefuldt for os at være, som vi er i dag, hvad enten vi vælger at ældes naturligt og se uperfekte ud eller at gøre noget ved det, som får os til at få det bedre, siger Sarah Jessica Parker til magasinet og tilføjer:

- Jeg ved, hvordan jeg ser ud. Jeg har ikke noget valg. Hvad skal jeg gøre ved det? Holde op med at blive ældre? Forsvinde?

Erfarne mænd, slidte kvinder

Og det er med god grund, at Sarah Jessica Parker brokker sig og siger fra, mener Julia Lahme, der er etnolog og livsstilsekspert og direktør for sit eget kommunikationsbureau. For ud over, at Parker ikke kan gøre noget ved det faktum, at hun bliver ældre, så er den uforholdsmæssige interesse for hendes hud og hårs tilstand også udtryk for, at det faktisk er temmelig usædvanligt, at kvinder i den alder overhovedet får lov at fylde så meget, som hun og veninderne gør i ”And Just Like That ...”-universet.

- Hverken på film eller tv er vi øvede i at se midaldrende kvinder. Vi kan se de gamle, de rigtigt gamle, men ikke de midaldrende. Vi har ikke noget kulturelt forhold til dem og næsten ikke noget at sammenligne med. Hvis du kigger på et kulturelt ikon som Madonna, er hun 62 år, men hun ligner en på 21. Vi har ikke fået lov til observere aldringen og fået lov til at observere, hvor smuk den også kan være. Det kender vi ikke rigtigt til. Og Sarah Jessica Parker er en af de første, der har tænkt sig at vise det og sige: ”Helt ærligt, sådan ser det ud at være midt i overgangsalderen”, som vi må formode, hun er, siger Julia Lahme og slår fast, at skønhedsidealerne i populærkulturen stadig følger nogle velkendte regler:

- Kvinder forventes at være seksuelt attraktive på en meget ungdommelig måde for at være attraktive i det hele taget. Det blik, kvinder bliver set med, er det forestillede maskuline, lystfyldte blik. Og lige så snart, man siger: ”Jeg har nok i mig selv, jeg er glad, som jeg er, og jeg tror stadig på, at der er nogen, der har lyst til at bolle”, så fylder man for meget.

Meget betegnende spiste Sarah Jessica Parker førnævnte frokost med sin ven, tv- og radioværten Andy Cohen, som er et velkendt navn i USA. Han er et par år yngre og er blevet langt mere grå, men hans salt- og peberhår var der ingen, der ofrede en linje på.

Det mere end antyder, at det ikke kun handler om farven på lokkerne, men om at det er en kvinde, der har taget sin modenhed ud i verden. Og kigger man på det kulturhistoriske perspektiv, er kvinder, der er nået til et sted, hvor de ikke har brug for mænd, da også altid blevet skubbet ud af samfundet, siger Julia Lahme.

- Så er man en heks, en anarkist. Nu maler jeg selvfølgelig med den brede pensel, men verden vil stadig ikke - og det kan undre - den kvinde, der tør stå alene i sin erfaring.

For det gælder endnu, pointerer hun, at hvor mænd får erfaring, bliver kvinder gamle og slidte.

- Den generelle stemning er, at jo ældre, mænd bliver, og jo mere erfaring, de får, jo mere forventes det, at de træder frem. Jo ældre og mere erfarne kvinder bliver, jo mere forventes de at træde tilbage. Det provokerer os helt enormt meget at se ældre kvinder deltage i samfundet, og det er i alle dele af samfundet.

Miranda, Carrie og Charlotte - nu en treenighed, for der mangler en. Samantha. Skuespilleren, der spillede hende, Kim Catrall, har på ingen måde ønsket at medvirke i denne "reboot". Foto: HBO Max/Dagbladenes Bureau

Kun et enkelt alternativ

Selv om Sarah Jessica Parker træder nye stier ved både at have stjernestatus og stå ved sin naturlige ældning i en verden, hvor det vækker opmærksomhed, at Jane Fonda dukker gråhåret op til Oscar-uddelingen i en alder af 82, er hun alligevel ikke alene.

Tidligere i år udgav skuespiller og producer Justine Bateman bogen ”Face: One Square Foot of Skin”. Hende vil nogle måske huske som Mallory Keaton i serien ”Blomsterbørns børn”, som man kunne se på TV 2 for en del år siden, og i bogen undersøger hun den måde, samfundet reagerer på kvinders aldrende ansigter.

Bateman, der i mellemtiden er blevet 55, havde allerede i 40-årsalderen googlet sit eget navn og til sin forbløffelse konstateret, at Googles første bud på, hvordan søgesætningen skulle slutte, var ”ser gammel ud”. Dengang var hendes konklusion, at internettet havde ret, og at der var noget i vejen med hende. Der er hun heldigvis ikke længere. Men hun er stadig forbløffet over voldsomheden af den reaktion, hun kan aflæse i de frådende kommentarer på sociale medier under billeder af sig selv.

- Jeg synes, det er interessant, at mit aldrende ansigt kan få så mange op i det røde felt (...) For mange er det en regel, at aldrende ansigter skal fikses, og de opfatter sig selv som forsvarere af det synspunkt, sagde hun i et interview med Time.

Paulina Porizkova, den tjekkisk-amerikanske tidligere supermodel, er endnu en kvinde, der ikke vil acceptere, at hun skal have det skidt med sit udseende på det tidspunkt i livet, hvor hun faktisk er gladest for, hvem hun er. Porizkova er jævnaldrende med Sarah Jessica Parker og har i løbet af året lagt flere billeder ud på sin egen Instagram-profil, hvor hun viser sit ansigt uden makeup og retouchering, fordi hun er træt af at skjule, hvordan hun egentlig ser ud, og træt af reklamernes evindelige budskaber om anti age, om at bekæmpe ældningstegn, om at genvinde ungdommelig glød og fasthed. ”Ved I, hvad der er den eneste måde at stoppe aldring?”, spurgte hun på et tidspunkt og gav selv svaret: ”Det er at dø”.

Potentiale til en revolution

Så der er røre i og omkring Hollywood, men også uden for den glittede verden fornemmer Julia Lahme, at der er et oprør på vej fra almindelige kvinder, der ikke længere gider skamme sig over det uundgåelige og acceptere at blive usynlige.

- Hvis vi tør. Og det håber, jeg virkelig, at vi tør. For mig handler det her ikke om skønhedsoperationer eller botox overhovedet, det handler om at tage fuldt ejerskab over det, man fylder, i stedet for at gemme sig, og jeg tror, det er på vej. Kvinder er efterhånden bedre uddannede end mænd, og vi har i det hele taget nogle gode kort på hånden. Nu skal vi bare have plads til at spille med dem. Men vi har jo brug for at se det ske, siger hun.

Kvinder er efterhånden bedre uddannede end mænd, og vi har i det hele taget nogle gode kort på hånden. Nu skal vi bare have plads til at spille med dem.

Julia Lahme, etnolog og livsstilsekspert

Og måske kan det blive den nye serie, der ligesom sin forløber viser vejen frem for de kvinder, der ser med, og fortæller, at man gerne må opfatte sig selv som både attraktiv, kompetent og værd at lytte til - og måske endda på vej nye steder hen - selvom øjenlågene hænger, huden rynker, og Miranda er blevet mere hvid- end rødhåret.

- Jeg har enormt store forventninger til ”And Just like That ...”. Når jeg tænker på, hvor stor indflydelse ”Sex and The City” havde på alt fra, hvilke kager vi spiser til vores lyst til at bo i storbyerne, tror jeg, at den nye serie har potentiale til at lave en aldersrevolution, hvis de griber det rigtigt an. Det trænger vi til.

Tre hurtige om ”Sex and the City” og ”And Just Like That ...”

  1. Den oprindelige serie er baseret på bogen “Sex and the City” af Candace Bushnell og kørte i seks sæsoner fra 1998 til 2006. Den dukkede op på dansk tv i 1999. Den er siden blev genudsendt flere gange. Hovedrollerne blev spillet af Sarah Jessica Parker (Carrie), Cynthia Nixon (Miranda), Kristin Davis (Charlotte) og Kim Cattrall (Samantha).
  2. ”Sex and the City” havde det nære venskab mellem de fire kvinder som sit udgangspunkt, og den er ofte blevet fremhævet for sin åbenhed om kvinders seksualitet, ligesom den tog spørgsmål som karriere, abort, barnløshed og økonomi under behandling. Den er dog også blevet kritiseret for at skildre en meget hvid udgave af smeltediglen New York og for at være overfladisk i sin materialisme. Den kritik er i endnu højere grad blevet rettet mod de to ”Sex and the City”-film, som er blevet lavet efterfølgende.
  3. De to første afsnit af ”And Just Like That ...” får premiere 9. december på HBO Max. Resten sendes de otte følgende torsdage. De nye afsnit følger Carrie, Miranda og Charlotte, mens de navigerer i livet i 50’erne, hvor deres liv og venskab bliver endnu mere kompliceret. Kim Cattrall, der spillede Samantha, har ikke ønsket at være med.
Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Efter ny lov: Domstolene har fået travlt med voldtægtssager

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Vi skal spise og drikke os til et bedre helbred og klima