Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Klimaminister Dan Jørgensen (S). Phil Noble/Ritzau Scanpix
Læserbrev

Vi står sammen om vindeventyret i grøn finanslov

Debat: Finanslovens første delaftale, der landede lørdag, er grøn og fuld af initiativer, der accelerer en ny epoke for strøm fra havvind i Danmark. Vi har besluttet nær en fordobling af den strøm, som Danmarks nuværende havvindmølleparker leverer i dag, og tager man de kommende projekter med, ser vi ind i, at der allerede i 2030 vil være store mænger grøn strøm fra havvind i Danmark.

Helt konkret etablerer vi nu to nye havvindmølleparker på en samlet kapacitet på 2 GW inden udgangen af 2030. Det svarer til det årlige elforbrug i 2 millioner danske husstande.

Stort tak til De Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Sammen forpligtet vi hinanden på, at der bygges to nye havvindmølleparker, og at ambitionerne løftes for energiøerne. Det viser et enormt grønt engagement og fremsyn hos alle. Og det er meget positivt. For ikke alene står vi sammen om at styrke Danmarks grønne vindeeventyr. Vi ved også, at vi kigger ind i et behov for markant mere grøn strøm.

Vi har travlt for at nå vores klimamål – især målet i 2025. Her er det ikke nok, at vi alene reducerer CO2-udledningerne. Vi bliver også nødt til at fjerne noget CO2

Vi skal bruge strøm til grønne elbiler, til klimavenlige varmepumper, og vi skal have grøn strøm i stikkontakterne både hjemme hos danskerne og i industrien. Vi skal også bruge grøn strøm til at producerer nye grønne brændstoffer til transportsektoren, til skibe og fly og til industrien. Og til at eksportere til andre lande, og dermed vise vejen for både grøn omstilling og for at skabe nye grønne arbejdspladser.

Vi har travlt for at nå vores klimamål – især målet i 2025. Her er det ikke nok, at vi alene reducerer CO2-udledningerne. Vi bliver også nødt til at fjerne noget CO2. Med aftalen støtter vi nu massivt op om teknikken til CO2-fangst med en pulje til 2,5 mia. kr. Også her skal Danmark i det grønne førersæde og tættere på klimamålet i 2025.

Vi er også enige om, at energiøen i Nordsøen når sit fulde potentiale på 10 GW med 2040 som sigtepunkt og om at styrke planlægningen af havvind og gøre det nemmere at opføre dem. så vi hele tiden kan følge med efterspørgslen og sikre grøn elektrificering. Dertil kommer andre gode grønne tiltag, som både styrker klimaet globalt, vores egen naturdiversitet og drikkevand.

Et bredt flertal i Folketinget har som bekendt besluttet, at udledningerne i 2025 skal være reduceret med 50-54 pct. Og med finanslovens delaftale, har vi taget nogle store skridt sammen. Vindeventyret begyndte i 1991 med den første danske vindmøllepark. Og vi står nu med en ambition om 100 procent grøn strøm, om nye grønne brændstoffer og med en teknik til at opfange og lagre CO2. Det danske vindeventyr er gået ind i en helt ny epoke.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Danmark

Folketinget vil beskytte politikeres telefoner mod spionprogram

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole