Annonce
Danmark

Vi skal sætte sejlene rigtigt for at få Kriminalforsorgen i sikker havn

Annonce

Debat: Det er ikke vinden, der styrer din sejlads, men måden, hvorpå du sætter dine sejl, lyder et kinesisk ordsprog. Man kunne passende overføre ordsproget til Kriminalforsorgen. Imens der puttes flere fanger bag lås og slå, flygter de fængselsbetjente, der skulle passe på dem. Det er et problem, fordi vi mangler fængselsbetjente i stor stil.

I 2012 var der 2.551 fængselsbetjente til 3.984 ansatte. Siden har knap 500 fængselsbetjente forladt jobbet, mens antallet af indsatte nu er over 4.000. Det viser tal fra Fængselsforbundet. Konsekvensen er, at der er overbelæg i alle fængslerne – nogle steder over 100 procent, så besøgs- og kondirum er blevet til fængselsceller.

Noget af forklaringen er, at vi straffer flere og hårdere. Jeg anerkender, man i ny og næ vil skrue en tand på straffeskruen. Problemet er bare, at personalet snart bukker under, fordi de er presset til det yderste. Manglende tid til de indsatte, et hav af pålagte overarbejdsstimer og stigende vold mod dem, udgør en giftig arbejdsmiljø-cocktail. I foråret udkom en rapport, som tydeligt viser, at det står forfærdeligt til. 13,5 procent eller knap hver 7. fængselsbetjent har symptomer på PTSD. Det er langt højere end tallet for soldater.

Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti

I stedet for at bruge tiden på at få de indsatte på ret køl, bruges tiden på registreringer. Jeg har hørt eksempler på to betjente til 65-70 indsatte på åbne afdelinger. Elever, der sættes til opgaver, de ikke er rustet til. Og om måltal for tvungne og grundløse visitationer og urinprøver, der ødelægger forholdet mellem indsatte og ansatte.

Det er ikke overraskende, at de forhold tager arbejdsglæden fra de ansatte. I politiforligsforhandlingerne diskuterer vi lige nu en ”frihedsreform” for politiet, så vi dropper noget af registrerings- og måltalshelvedet. Jeg håber, at vi også har modet til at sende det samme i Kriminalforsorgens skraldespand.

Men kunne lederne i Kriminalforsorgen så ikke bare råbe højt?

Tja, det gjorde de faktisk.

Frustrationen over den kæmpe mængde overarbejde. De skrev derfor for at få at vide, hvornår de kunne tage på familieferie. Svaret? En bøde betalt af månedslønnen og en skriftlig irettesættelse. Sådan lukker man munden på lederne i Kriminalforsorgen.

Jeg kender ikke mange steder, hvor man stadig opretholder et bødesystem for at ”disciplinere” sine ansatte. Bøder for at ytre sig, hvilket er åbenlyst ulovligt. Bøder fordi en indsat flygter under en uledsaget udgang. Bøder for at glemme at lægge sin mobiltelefon af, når man træder ind på jobbet. Magen til oldnordisk ledelsesstil skal man lede længe efter. Måske blæser der nye vinde. I al fald ser det ud til at ”ferie-sagen” går om. Men skulle vi ikke tage og sende ledelsen af fængslerne ind i det 21. århundrede med tillid, mulighed for konstruktiv kritik og dialog?


Jeg kender ikke mange steder, hvor man stadig opretholder et bødesystem for at ”disciplinere” sine ansatte. Bøder for at ytre sig, hvilket er åbenlyst ulovligt. Bøder fordi en indsat flygter under en uledsaget udgang.


I regeringens finanslovsudspil tilfører vi 95 millioner kroner til at oprette flere pladser. Problemet er bare, at flere pladser med det samme antal fængselsbetjente smører bemandingen endnu tyndere ud og stresser endnu mere. Der skal mere til, især fordi politiet ventes at få en saltvandsindsprøjtning med det nye politiforlig. Det giver som regel også kunder i Kriminalforsorgen.

Kriminalforsorgens afgangsanalyse giver flere gode bud på, hvad vi kan gøre. Flere kollegaer. Mere tid til de indsatte, så relationsarbejdet, der modvirker vold, kan opbygges. Uddannelse af lederne, så de ved, hvordan de håndterer en presset kollega. SU under uddannelse skal erstattes af løn, så vi kan rekruttere bedre. Rigide registreringer skal væk. Kun sådan får vi de indsatte igennem fængslerne og tilbage i samfundet. Og sådan får vi også glade ansatte.

Tilbage til det kinesiske ordsprog. Sætter vi sejlene rigtigt, får vi også en kriminalforsorg, som den vi bliver anerkendt for rundt omkring i verden. En kriminalforsorg, der sikrer en balance mellem straf og resocialisering. Det handler ikke om vinden, men om sejlene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Vestkystens glemte kunstnerkoloni

Danmark

Plantekød og pølsesnak

Annonce