Annonce
Karsten Hønge
Debat

Vi har ingen nytte af nyttejobs

Debat: Ja til uddannelse og arbejde. Nej til kostbar hovedløs aktivering.

Regeringen vi indføre 37 timers aktivering af udlændinge som betingelse for offentlige ydelser. Jeg er i den grad tilhænger af ”pligt og ret”, og i nævnte rækkefølge. Velfærdssamfundet hænger sammen fordi vi arbejder, og fordi vi samtidig holder hånden over borgere, som ikke er i stand til det.

Men de såkaldte ”nyttejobs” i regeringens udspil er ikke til nogen nytte, hverken for borgeren, kommunen eller staten. Vi risikerer seriøst at ansætte flere nye kommunale medarbejdere til at administrere aktiveringsordninger og ”nyttejobs”, end antallet af indvandrere der kommer i arbejde. Det vil dog være et nummer for skørt.

Kommunernes Landsforening har beregnet, at indsatsen vil koste mellem 400 millioner og 800 millioner kroner afhængig af kvaliteten i aktiveringen. Men det vil kun få ca. 250 mennesker i job. Jeg tror, at vi skal finde nye veje.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring

Årtiers mangelfulde integration har desværre efterladt mange mennesker uden uddannelse og job. Danmark fortsætter med at møde nye flygtninge og indvandrere med alt for lave forventninger. Men plat ”aktivering” og chikane hjælper ikke en disse. Tværtimod.

Arbejdsopgaver, som har været nævnt som ”nyttejobs”, er jo allerede i dag andre menneskers rigtige job. Fjerne graffiti, samle cigaretskodder op, rydde op på offentlige arealer og så videre er opgaver som varetages af især 3F’ere. Skal de så fyres, mens folk i aktivering overtager arbejdet? Det hjælper i hvert fald ikke på hverken integration eller velfærd.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring. De fleste kommuner er derfor gået væk fra ”nyttejobs”, som oftest viser sig at være dyre og uden nævneværdig effekt.

Mennesker kommer videre, når der er konkrete individuelle planer som er et mix af uddannelse, arbejde, praktik i virksomheder, løntilskud og meningsfuld aktivering. Det hele skal ske i tæt samarbejde mellem borgeren, kommunen, uddannelsesinstitutioner, fagforeninger og virksomheder. I alle processer skal det være målbart, hvor meget den enkelte flytter sig i forløbet.

Hvis en borger ikke følger en aftalt plan, skal det have økonomiske konsekvenser. Jeg er ganske usentimental, når det kommer til betingelserne for at modtage offentlige ydelser, når vi samtidig husker, at der på alle arbejdspladser selvfølgelig kan være forsømmelser på enkelte dage.

SF deltager i forhandlingerne om integration, aktivering, uddannelse og så videre. Vores ambition er at blive en del af en kommende aftale, men kun hvis det giver mening for både borgerne og samfundet. Plat symbolpolitik for at være hård på udlændingepolitikken orker vi ikke.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Indland

Online konsultationer får flere mænd til at søge læge

Udland

Tysk politi finder radioaktivt materiale og våben hos soldat

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

USA: Hollywood er ramt af en tragedie, efter den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins er blevet dræbt under optagelse af en westernfilm i Santa Fe, New Mexico.

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her