Annonce
Alle soldater fra både USA og Nato har forladt luftbasen i Bagram i Afghanistan, hvis militær har overtaget basen. Foto: Mohammad Ismail/Ritzau Scanpix
Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat: Vesten er nu på vej helt ud af Afghanistan. Det er tid til at gøre status. Det er en ældgammel sandhed, at stater hverken med rå militærmagt eller med "kolde" penge kommer langt i international politik.

Der skal mere til - langt mere. Stater skal enten have hjertet med eller skal på anden måde kunne legitimere det man vil gøre med rå magt eller med mange kolde penge.

Krigen i Afghanistan var ikke en hjertesag for USA. Amerikanerne var ikke engagerede i den afghanske befolkning. Som jeg opfatter det, ville USA have hævn for Al-Quedas terroraktioner i USA. Amerikanerne ville fastholde opfattelsen af USA, som verdens politibetjent, en betjent man ikke ustraffet skulle kunne løbe om hjørner med. USA kunne heller ikke legitimere den militære aktion med en ideologi som liberalisme.

Målsætningen for USAs militære engagement blev tidligt i forløbet formuleret som markedsøkonomi og liberalt demokrati i nævnte rækkefølge. At blive målgruppe for et grådigt og langt mere effektivt vestligt markedssystem var langt fra de ønsker man havde i et traditionsbestemt Afghanistan. Og Afghanistan ville formentligt lynsnart være blevet en endnu mere perifer økonomi end den allerede var, hvis de havde realiseret de amerikanske planer

USA kunne heller ikke legitimere de militære aktioner med kønsmæssig ligestilling. Det blev et efterrationalistisk figenblad, der blev holdt op som begrundelse for at pumpe uhyre mængder af dollars i militær udstyr og mandskab i Afghanistan. Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan. Hvis vi sammenligner USAs indsats under 2. verdenskrig er der væsentlige forskelle derfra og til den nu fallerede krig.


Den afghanske befolkningsmajoritet var ikke med i disse planer, der bredt blev opfattet som vestlige krigsherrers dikterede planer for et fremtidigt vestligt domineret Afghanistan.


Selv om der i USA også var egeninteresser med i deres engagement i 1940`erne i verden og i Europa, var der også legitimerende ideologi med i krigsindsatsen. Der var engagerede mennesker med på slagmarken, der ville ofre deres eget liv for sagen. Man kæmpede for den frie verden og man forstod den europæiske befolknings lidelser, holdninger og fremtidshåb. Der var på forhånd slægtsmæssige og ideologiske bånd mellem Amerika og Europa. Der var hjerte og legitimation med bagved amerikanernes militære indsats. Før starten af krigen i Afghanistan og især krigen mod Irak blev Tyskland og Frankrig hånet for deres kritiske indstilling til USAs krigsplaner

Danmark var forblændet af de nære statslige relationer til USA, som blev etableret forud for krigene. Danmark må nu som stat påtage sig et tungt ansvar for vores overmodige andel i en forfejlet krig i Afghanistan.

Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Danmark For abonnenter

Christiania fylder 50 - og Pusher Streets hashboder står endnu

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Isbjørnen satte præg på grønlandsk politik

Udland

George Floyds drabsmand vil anke sin dom

Erhverv

Kinesisk gigant misser afbetaling - uvished kan vare i ugevis

Den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande har tilsyneladende ikke betalt et afdrag på et lån, der skulle være faldet torsdag.

Debat

Debat: Livstidsdømte skal ikke bruge fængslerne som dating-central

Debat: Som justitsminister er en af mine vigtigste rettesnore retfærdigheden eller med et andet ord retsfølelsen. At der er en rimelig sammenhæng mellem forbrydelse og straf.

Indland

Efteråret holder pause søndag med sol og omkring 20 grader

Der venter for de fleste danskere en ganske pæn efterårsweekend, hvor der er udsigt til godt med sol og temperaturer helt op omkring 20 grader visse steder søndag.

Danmark For abonnenter

Fristaden holder stand og nyder bred opbakning 50 år efter fødslen

Debat For abonnenter

Meningsmager Jens Rohde: Er der en virksomhed, der vil passe mine børn en gang om ugen?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Erhverv

Kinesisk kolos i klemme er fortsat tavs om rentebetaling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Debat: Må vi politikere egentlig være her?