Annonce
Lone Belling, kronik, Gert Ejton
Danmark

Verdensmesteren skal ud af hængekøjen

Først var jeg stolt. Danmark udnævnt til verdensmester i bæredygtighed! Det er noget, når forskere fra Yale og Columbia står bag sammenligningen af 180 landes bæredygtige indsats. Det kan helt sikkert give et positivt afsæt for eksport af bæredygtige teknologier og give et løft til nytænkning og innovation.

Og det er jo rigtigt at Danmark længe har været internationalt førende inden for vindenergi – takket være en kombination af lokale grønne initiativer fra 70’erne og frem samt Svend Aukens visionære lederskab som miljøminister i 90’erne. Det er siden dygtigt blevet grebet af store danske virksomheder.

Til gengæld står det ikke så godt til med luftforurening og klimadelen fortalte Kaare Press Kristensen fra Rådet for Grøn Omstilling til P1 morgen den 4. juni, dagen for verdensmesterskabets bekendtgørelse. Han påpegede blandt andet, at Danmark importerer 95 procent af af det træ, der som træpiller ender i private fyr og varmeværker. I klimaregnskabet ser det flot ud, da træ regnes som CO2-neutralt ud fra argumentet om, at hvis bare der plantes nye træer, så går det hele i nul. Men for det første er der slet ikke styr på leverandørerne fra Rusland og USA, og for det andet så går der årtier før et nyplantet træ igen binder samme mængde CO2, som bliver frisat ved afbrænding.

Det har vi ikke råd til at vente på, fordi vi risikerer at udløse klimatiske tipping points, der vil sætte uafvendelige processer i gang. Vi ved ikke hvornår, men vi ved at for hver lille mikrograd temperaturen stiger på kloden øger vi sandsynligheden for at afgørende klimabuffere som Grønlands indlandsis, Antarktisk eller regnskoven i Amazonas bryder sammen.

Forskernes data taler for, at det sker inden for få årtier. Derfor er det afgørende, at vi ikke frigør CO2 fra hverken fossile brændstoffer eller træ. I stedet skal træer bruges til byggeri, møbler og lignende, som kan binde CO2 ind i næste århundrede.

Når de to amerikanske universiteter Yale og Columbia, der står bag den årlige udgave af Environmental Performance Index (EPI), udnævner Danmark til verdensmester, så sker det på baggrund af modellens forudsætninger og de udvalgte input. Og her er det slående, at den betydelige forurening og CO2 udledning, der skyldes de mange varer vi importerer fra udlandet, ikke medregnes. Danskere fodaftryk pr. indbygger er et af de højeste i verden, og vores velstand bygger i høj grad på en ulige fordeling af planetens ressourcer.

Modellen lægger også vægt på landenes grønne intentioner, og Danmark scorer højt med målet om at være 70 procent CO2-neutral i 2030. Høje ambitioner skal helt sikkert vurderes positivt, og Svend Auken er jo et eksempel på, at modige mål kan gøre en afgørende forskel – hvis de følges op af handling.

Her er det så det halter. Det er nu over et år siden vi takket været folkelig mobilisering fik et grønt valg og målsætninger i et forståelsespapir, der vakte genklang i verden. Siden fulgte en rammesættende klimalov. Men stadig ingen klimahandlingsplan. Kun små afgrænsede udspil, der behændigt undgår de sektorer, der giver de største politiske udfordringer: landbrug og transport. Desuden afviser klimaministeren hårdnakket CO2-afgifter som et afgørende instrument selv om eksperter, virksomheder, tænketanke på tværs af det politiske spektrum og regeringens eget klimaråd kraftigt anbefaler det.

Senest har Dan Jørgensen lanceret en mindre klimaplan med to energiøer, som giver en reduktion i CO2 på to millioner tons. Fint nok. Men stadig mangler der 17 millioner tons eller 90 procent af reduktionen frem mod 2030. Derfor haster det med en samlet strategi, som Folketinget kan forhandle om, virksomheder pejle efter og borgere engagere sig i. De små separate forslag virker mere som taktiske udspil end reel vilje til at arbejde for en samlet vision og plan. Måske fordi vores regering og en del af folketinget lider af den vrangforestilling at diverse teknologiske løsninger alene skal bære den den grønne omstilling. Men vi kommer ikke uden om markante ændringer i vores nuværende livsform.

Lone Belling, Debat, Danmark

Hvis man skal være verdensmester og dermed et forbillede som andre lande kan inspireres af, er det helt afgørende at vores indsatser er klimatroværdige og ikke bygger på regnskabsmæssige finurligheder, men reelle ændringer. Ellers er det varm luft. Vi kan ikke sige andre skal holde igen med olieudvinding og selv sætte en 8. udbudsrunde i gang, der rækker efter 2050, hvor vi skal være fossilfri. Samtidig ville det være katastrofalt for klodens ressourceforbrug, hvis andre lande gik i vores fodspor, da det ville kræve 4,28 planeter at understøtte et så stort forbrug.

Så måske er det bedste vi kan gøre med det nye verdensmesterskab i bæredygtighed at skabe større overensstemmelse mellem de smukke intentioner og vores handlinger. Det kræver både politisk handlekraft og bred folkelig involvering, så vi på sigt fortjener vores førertrøje.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Det var på en tur til New York i slutningen af 2017, Iben begyndte at undre sig. Hun og hendes far, Christian, var taget over Atlanten for at besøge Ibens søn, William, der skulle bo der i en periode. Ibens far blev hele tiden forskrækket over de mærkeligste ting, og hun grinede lidt af, at han gang på gang forsøgte at åbne døren til hotelværelset med sit visakort. Han lavede også en vild plan om at tage ud og vandre i nogle uvejsomme bjerge langt væk fra New York, og da William fortalte sin morfar, at de bjerge var alt for langt væk, og at det også var for koldt at tage derud, blev han vred og snerrede ad William. Noget han aldrig før havde gjort.

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'