Annonce
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil binde regeringen og dens efterfølgere i ministerkontorerne til, at de skal sætte flere milliarder af til velfærd, i takt med at befolkningen ændrer sig, og der bliver flere ældre og børn. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Velfærdslov skal sikre penge til børn og ældre

fter en coronaforsinkelse er regeringen klar med udspil til velfærdslov, der blev lovet op til valget i 2019, og som skal sikre flere penge til børn og ældre.

Velfærd: Den nuværende og kommende regeringer i Danmark skal bindes til ved lov at finde flere penge til det offentlige, når der bliver flere ældre, børn og andre grupper, som kræver ydelser eller hjælp.

Det foreslår finansminister Nicolai Wammen (S) i en forsinket udgave af den velfærdslov, som Socialdemokratiet gik til valg på. Lovforslaget forventes at blive sendt i høring en af de nærmeste dage.

- Det er vigtigt, at vi får lavet en lov, der holder hånden under velfærden, uanset om der sidder en rød eller blå regering, siger Nicolai Wammen.

Han mener ikke, at loven vil fritage politikerne fra at foretage politiske valg og prioriteringer.

- Det, at vi lægger en bund under velfærdssamfundet, betyder ikke, at man ikke hele tiden skal se på, hvordan man gør tingene klogere og mere effektivt.

Udskudt flere gange

Velfærdsloven er en del af det forståelsespapir, som sikrede Socialdemokratiet magten. Det har vakt særdeles hård kritik fra støttepartierne, at loven er blevet udskudt i flere omgange på grund af coronapandemien.

Velfærdsloven er afgørende for at sikre en bund under velfærden i fremtiden, lyder det fra SF og Enhedslisten.

Det, at vi lægger en bund under velfærdssamfundet, betyder ikke, at man ikke hele tiden skal se på, hvordan man gør tingene klogere og mere effektivt.

Nicolai Wammen (S), finansminister

- Det er et fremskridt, for det vil være et værn mod de voldsomme forringelser af vores velfærd, siger Rune Lund, finansordfører for Enhedslisten.

Og det er nødvendigt med et værn, lyder det fra Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF.

- Vi har igen og igen sagt, at vi som absolut minimum skal have en vækst, der svarer til, at der kommer flere unge og ældre. Ellers kan man ikke have et velfærdssamfund i fremtiden, fordi det vil blive for dårligt og ringe, siger hun.

Rent teknisk skal loven forpligte enhver regering til at lade det offentlige forbrug følge det, der hedder det demografiske træk.

Det er et udtryk for, at sammensætningen af befolkningen ændrer sig. Eksempelvis på ældreområdet vil der de kommende år blive flere ældre.

De skal så enten være flere ældre til at deles om den samme mængde penge på finansloven, eller også skal der skal årligt bruges flere penge på området.

Regeringen vil sikre det sidstnævnte ved at gøre det til lov, at enhver regering skal sikre det på finansloven.

Finansministeriet har udregnet, at det indtil 2025 vil kræve en stigning på mellem 2,75 og 3 milliarder kroner hvert år, hvis udgifterne skal afspejle ændringerne i sammensætningen af befolkningen.

En velfærdslov vil være en lov ligesom alle andre, der kan vedtages og fjernes af det til enhver tid siddende flertal i Folketinget.

Dermed kan et eventuelt kommende borgerligt flertal fjerne loven, lige så hurtigt som et flertal kan vedtage den, hvis den ønsker det.

V: Symbolpolitik

Mens Venstre har været skeptisk over for velfærdsloven og har efterlyst en plan for, hvordan den skal finansieres, er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, umiddelbart positiv.

Det, selv om han betragter loven som symbolpolitik.

- Vores økonomiske politik er, at de offentlige udgifter som minimum skal følge med, når der for eksempel bliver flere ældre.

Vejen til velfærdslov har været lang

Under valgkampen i foråret 2019 bekendtgjorde Socialdemokratiet, at partiet ville indføre en ny velfærdslov.

Dengang hed det, at pengene til en velfærdslov skal komme fra det økonomiske råderum.

Velfærdsloven blev en del af det forståelsespapir med de røde partier, der bragte Socialdemokratiet til magten.

Velfærdsloven var en del af regeringens første lovprogram for 2019/2020.

Her hed det, at "lovforslaget har til formål at sikre, at det demografiske træk på velfærden dækkes, så pengene følger med, i takt med at der bliver flere børn og ældre".

På grund af coronaen blev loven udskudt og var en del af lovprogrammet for 2020/2021, men måtte i sidste ende udskydes endnu engang.

Det har vakt voldsom kritik fra støttepartierne, at loven er blevet udskudt ad flere omgange.

- I denne her tid er det grotesk at sende et signal om, at man bare kan udskyde denne lov, der skal sikre, at der er penge nok til velfærden, har SF's formand, Pia Olsen Dyhr, tidligere sagt til Ritzau.

- Derfor kan vi uden problemer støtte intentionen bag den her velfærdslov. Nu skal vi lige se teksten, om der er noget i detaljen, der kan forstyrre, siger han.

DF-formanden vil lægge vægt på, at pengene havner der, hvor der er mest brug for dem.

- Det afgørende for os er, at det ikke kun handler om, at pengene er til rådighed, men at de faktisk havner ude hos dem, der har brug for hjælp, og ikke går op i mellemledere og bureaukrati, som vi har set tidligere, siger han.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Danmark

Henriksen stiller ikke op for DF ved næste valg

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Debat

Dansk Erhverv: Virksomhedernes retssikkerhed skal styrkes på skatteområdet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Læserbrev

Lad os kalde en spade for en spade: Naturgas er en fossil energikilde, som aldrig bliver klimavenlig