Annonce
En 49-årig mand fra Esbjerg er ved efter et grundlovsforhør blevet varetægtsfængslet, sigtet for at have truet statsminister Mette Frederiksen. Arkivfoto
Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand sigtet for at have truet statsministeren med henrettelse

En mand fra Esbjerg ser sig selv som frihedskæmper, og at det er hans pligt at informere borgerne om et stort svigt og bedrag af menneskeheden. Mandag blev han varetægtsfængslet, sigtet for på en plakat at have opfordret til henrettelse af statsminister Mette Frederiksen. Manden nægter sig skyldig i trusler.

Esbjerg: En plakat i vinduet i en lejlighed i Østerbyen i Esbjerg har kostet en 49-årig mand fra Esbjerg en tur i arresten.

Mandag blev han varetægtsfængslet i knap fire uger efter et grundlovsforhør, sigtet for trusler på livet mod statsminister Mette Frederiksen (S).

Årsagen var en hjemmelavet plakat med teksten

"STATEN HAR BRUDT NÜRNEBERG-KODEN. STRAFFEN ER DØDEN (AFRUNDET TIL) METTE FREDERIKSEN & CO. SKAL HENRETTES. Infowars.com"

Plakaten har hængt i vinduet i mandes lejlighed i omkring en uge, og søndag kort efter klokken 15 ankom politiet efter at have fået en anmeldelse fra en borger, der var blevet skræmt af ordlyden.

Misfortolkning

Men der var tale om en misfortolkning, forklarede manden i retten. Han nægtede sig skyldig i trusler, men erkendte de faktiske forhold.

Jeg har ingen holdninger - kun facts. Det, som I ser som hærværk og trusler, det ser jeg som oplysning

Fra den 49-åriges forklaring

- Udsagnet er udtryk for gældende ret og er hundrede procent korrekt. Det er ikke mig, der vil slå Mette Frederiksen eller andre fra regeringen ihjel. Netop derfor har jeg brugt ordet "henrettes". De har brudt Nürnberg-koden, og derfor bør de stå til ansvar og dømmes ved en international domsindstans, hvor dommen netop vil være henrettelse, forklarede den 49-årige mand i retten.

Medicinske eksperimenter

Herefter fulgte et hav af beskyldninger om blandt andet lovbrud, tvang og medicinske eksperimenter.

- Jeg blev mod min vilje tvunget til en coronatest for at blive opereret, og min far blev under den første lockdown spærret inde i 30 dage og så kun folk med masker på. Han ville hjem, men fik ikke lov og han døde. Vores rettigheder er krænkede, og alle der står bag nedlukning og restriktioner skal stilles til ansvar, lød det videre fra den 49-årige.

Han er to gange tidligere dømt for på nettet at være fremkommet med trusler om vold mod blandt andre Mette Frederiksen, regeringen, politiet, Danmarks Radio og kommunalt ansatte og for adskillige tilfælde af graffiti rundt om i Esbjerg med teksten "DK = et hagekors".

Oplysning

Adspurgt om, hvorfor han bliver ved med at fremkomme med trusler, lød svaret:

- Jeg ser det som mit ansvar og min pligt at gøre opmærksom på de lovbrud og krænkelser, vi er udsat for, og at få folk til selv at lave research. Jeg har ingen holdninger - kun facts. Det, som I ser som hærværk og trusler, det ser jeg som oplysning, lød de sidste ord fra manden.

Dommer Henrik Tosti valgte at varetægtsfængsle manden til den 19. november.

- Din mening er, at nogen skulle for en "Nurnberg-proces nummer 2", og der er begrundet mistanke om, at teksten på plakaten kunne opfattes som en trussel. Jeg mener også, at der er risiko for gentagelser med baggrund i de tidligere domme og dit brændende engagement, så jeg mener, at der er et fængslingsgrundlag, lød det i dommerens begrundelse.

Den 49-årige mand valgte ikke at kære varetægtsfængslingen.

Det er ikke første gang,  Mette Frederiksen i sin tid som statsminister er blevet udsat for trusler.

Senest blev en 52-årig mand fra Brøndby i september idømt 50 dages ubetinget fængsel for i en video på YouTube at være fremkommet med trusler mod statsministeren.

Nürnberg-koden

Nürnberg-koden er er et sæt etiske forskningsprincipper for menneskelige eksperimenter indført efter Nürnberg-processerne i slutningen af anden verdenskrig

Regelsættet blev udarbejdet i 1947 og består af ti punkter 

Det første lyder: Menneskets frivillige samtykke er absolut nødvendigt.


Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget